Afgelopen weekend vond in het Belgische Houffalize voor de eerste keer de Roc d’Ardenne plaats, nouja… voor de eerste keer onder deze naam. Het evenement zelf was natuurlijk niet echt nieuw: een mix van XC wedstrijden op vrijdag en zaterdag, een marathon op zondag en de Happy Bike Days van onze collega’s van O2 Bikers gedurende het hele weekend. Aangevuld met wat rando’s (toertochten) links en rechts, een tandemrace en een enduro wedstrijd, was het belgische dorp weer als vanouds ‘goed gevuld’.
Cross Country
De XC wedstrijden vonden dit jaar plaats rondom hotel Ol’ Fosse d’Outh, waarvan de overkoepelende keten, Vayamundo, tevens hoofdsponsor van dat deel van het evenement was. Die hoek staat bekend van de Fosse d’Outh / ’tuin’ afdaling, die decennialang in de wereldbekerwedstrijden één van de hoogtepunten vormde. Er waren in het rondje rondom het hotel echter nog wat andere afdalingen opgenomen. Afdalingen waarbij de Fosse d’Outh verbleekt qua steilte en technische moeilijkheid! Met slechts 34 gestarte Elite heren en 21 Elite dames, waren de wedstrijden alleen niet heel druk bezet, misschien wel door de technische moeilijkheid van de ronde. De dameswedstrijd werd gewonnen door Githa Michiels voor Anne Terpsta. Die laatste kampte vanaf het begin van de wedstrijd met een haperende lock-out, waardoor de de hele wedstrijd met een gelockte vork rond heeft gereden. De herenwedstrijd door de Zweed Matthias Wengelin, waarbij Frank Beemer op een tiental seconden achter Sven Nijs net buiten het podium viel op een vierde plaats.
Fosse d’Outh, in de Wereldbekers vroeger het spectakelpunt van de wedstrijd, nu een van de relaxtere afdalingen.
Prive grond of niet, in de Ardennen gaat bij mountainbike events alles open!
Enduro
De Enduro wedstrijd op zaterdag daarentegen was andere koek: 128 deelnemers die op een verkort marathon parcours van 35 km in full protectie hun ding konden doen. Op papier leek dat easy-peasy, een enduro waarbij de afdalingen van het marathon parcours getimed werden. In de praktijk bleken de parcoursbouwers toch enkele alternatieve lijntjes in de Enduro gemaakt te hebben, waardoor menigeen zich met name in de laatste 2 stages verslikte.
De Enduro werd gewonnen door de belg Olivier Bruwiere. Jelmer Pietersma was op een 7e stek de eerste Nederlander.
35 km toeren met 7 getimede special stages: de ingredienten voor de eerste Roc Enduro in Houffalize.
En de marathon…
De marathons zijn dan direct van een ander kaliber qua deelnemersaantallen: meer dan 2100 man en vrouw stond aan het vertrek voor de 81 of de 51 km variant. Dat de marathonroute geen al te technische is, blijkt wel uit de tijden die de snelsten rijden: 81 km in iets meer dan 3 uur voor de Deense winnaar Sorren Nissen en de 51 km die door de Belg Sebastien Carabin in net iets minder dan 2 uur afgeraffeld werd. De Nederlandse eer werd hooggehouden door Hans Becking en Laura Turpijn met respectievelijk een 6e en 4e plaats.
De klim van Côte de Saint Roche, bekend van Luik-Bastenaken-Luik en traditioneel dé startklim van alle wedstrijden in het dorp, liet de deelnemers meteen lekker warm te draaien.
Maar liefst 24 dames reden de officiële UCI marathon van 81 km. Dat is meer dan aan de XC wedstrijd meededen.
Goede keuze?
Door het Roc d’Azur concept (wedstrijden in combinatie met extra activiteiten en een openlucht beurs) ook op Houffalize toe te passen, heeft de huidige organisatie (Golazo) het evenement weer een extra impuls gegeven. Met name de deelname van Noord-Fransen aan de marathon viel op, alsook de enkelingen die van heinde en verre kwamen. Het festival zal niet snel het Houffalize in de hoogtijdagen van de World Cup evenaren, maar dit weekend was simpelweg prettig druk. De spreiding in tijd en locatie van de verschillende disciplines hielp daar ook een handje bij. Wat mij betreft is de Roc d’Ardenne een prima aanvulling op het Roc-assortiment.
Is er dan niets op aan te merken? Nou, eigenlijk niet. Er was een avondvullend Roc Ruelles programma in het centrum van het dorp, een Kid Roc voor de kleinste bikers zodat het een weekend voor het hele gezin was. De verschillende routes en testparcoursen liepen niet kris kras door elkaar heen en zelfs het weer werkte afgelopen weekend (op een beetje nachtvorst) heel goed mee. De inschrijfprijs van 45 euro voor de marathon was eigenlijk het enige discussiepunt vooraf, waardoor menigeen af leek te haken. Het weerhield de meer dan 2000 mensen aan de start echter niet van deelname…
CJ