Door gastredacteur Rinse Tjeerdsma |
16:00u, ik klap mijn laptop dicht, het is mooi geweest voor vandaag! Toch nog even naar de Bike Motion Benelux beurs? Ah, voorruit, toch maar wel!
De afgelopen dagen heb ik mij de vraag meerdere keren gesteld: waarom zou ik gaan? De meeste fietsmerken ken ik wel, al het nieuws wordt via Facebook, Twitter en tegenwoordig ook LinkedIn verspreid en op testdagen kan je het daadwerkelijk proeven en proberen in de buitenlucht in plaats van een klein parcours in een grote hal.
Toch ga ik – net als elk jaar – nu ook weer. Terwijl ik beneden in de schuur mijn Gazelle Tour Populair uit 1952 pak, weet ik het opeens waarom ik ga: vroeger, toen ik nog klein(er) was en net fietste, zo rond 2000, kwam ik terug met posters van Margarita Fullana, Paola Pezzo en Miguel Martinez en keek ik met waanzin naar fietsen die ik toch nooit kon kopen. Tegenwoordig ga ik vooral de gezelligheid en de liefde voor de fiets die je op de beursvloer tegenkomt.
De Bike MOTION is een beurs waar het gros van de mensen zich vergaapt aan dure fietsen van de grote merken. Er is ook veel ander moois te vinden en gelukkig zie ik dat in toenemende maten ook de kleinere merken de weg naar de beursvloer weten te vinden. Er waren diverse activiteiten en thema-stands om ook dit jaar het alles behalve een grote showroom te laten zijn. Juist bij dat soort stands was de liefde voor de fiets duidelijk merkbaar.
Toch waren er grote merken die met hun grote stands en uitgebreide assortiment bij mij een snaar wisten te raken. Bij Trek stond de fiets van Jens “Shut Up Legs” Voigt pontificaal vooraan. Maar wat mij het meest aantrok bij Trek was toch wel de voorkant van de brochure en een poster die op de balie lag. Op de voorkant van de brochure geen mooie fiets, maar gewoon twee mannen die een fiets aan het schoonmaken zijn. De fietspassie, het ambacht, het plezier van onze sport wordt prominent op de voorkant van hun brochure gezet. Het gaat niet meer of nog alleen om de fiets, maar om het beleven van het fietsen.
Nederlandse framebouwers
Naast de groten dus ook de kleineren. De beursorganisatie had een delegatie Nederlandse framebouwers uitgenodigd. St. Joris Cycles, Blacksmith, Synus en Duell deelden een prominente plek in één van de voorste hallen en trokken aandacht met vakmanschap. Het waren voornamelijk racefietsen, al had Blacksmith een schitterende ongeveerde mountainbike klaarstaan. Alex de Kraker van St. Joris Cycles had het druk met zijn uitleg over double butted buizen, frames lassen en zijn nieuwe cyclocrosser die in de pijplijn zit. Leuk detail: hij had klanten bereid gevonden om uitleg te komen geven over hun eigen St. Joris fiets. Naast de passie van het bouwen deelden de bouwers nog iets: het creëren van een optimale beleving van fietsen!
Dat ambachtelijk staal niet per se traditioneel en ouderwets is, liet Chris van der Gaag van Synus zien met zijn nieuwe MUDR mountainbike frame. Hierbij zijn dropouts toegepast die men in eigen beheer 3D heeft laten printen! Iets verderop op de stand kwamen we het opnieuw leven ingeblazen RIH tegen die het goed deed met een klein standje waar vooral de petjes gretig aftrek hadden.
Men at work
Vorig jaar was hij er ook al, het ambachtsblok, of zoals de organisatie het zelf noemt: Men at Work. Onder andere Ernie ‘BikeBoosting’ Frieke liet zien hoe hij wielen bouwt, Van Gemert Designs toonde zijn spuitwerkkunsten, BikeSuspension.nl liet zien wat vorkonderhoud is en Carbonreparatie.nl gaf tekst en uitleg over het repareren van carbon frames. De Men at Work stand werd goed bezocht. Veel mensen vinden het mooi om naar ambachten te kijken en de specialisten aan het woord te laten.
De fiets als middel tot plezier
Mijn conclusie na mijn bezoek is dat de fietsbeleving steeds meer voorop komt te staan. Niet langer gaat het alleen nog over de fiets, maar over de fiets als middel om plezier te beleven. De fiets wordt breder ingezet en met meer en meer casual kleding wordt de scheiding tussen fietsen als sport en de overige vrijetijdsbesteding steeds vager. Een trend die ik waardeer. De beurs lijkt deze trend redelijk te volgen en er was dan ook volop mogelijkheid om zelf wat te fietsen en deel te nemen aan andere activiteiten. Dat juich ik van harte toe.
Toch hoor je kritiek die ik ook kan plaatsen. De entree- en parkeergelden zijn hoog en de indeling van de beurs is niet echt ideaal. Door de hallen achter elkaar te schakelen is het lastig een echte ronde te lopen en blijft het achter in de hal lang nog stil. Dat is jammer, want juist achterin de achterste hal was er een groot testparcours en werd er de finale van de City Mountainbike wedstrijd gereden. Gevolg: weinig publiek en echt overzichtelijk toeschouwen was lastig.
Op deze Bike MOTION zag ik dat het steeds minder gaat om grote schreeuwerige namen. Grote en kleine merken zetten meer en meer in op beleving en ik vermoed – maar daarvoor zou ik toch een fiets moeten testen – ook meer kwaliteit. Als de Bike MOTION ook in deze richting blijft evolueren en beetje bij beetje meer een bruin fietscafé wordt waar fietsvrienden elkaar treffen en een gezellige dag kunnen bleven die de passie voor de fiets (nog) verder aanwakkert, dan kom ik volgend jaar zeker terug!
Rinse Tjeerdsma