Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik heb zelf een vrij strak gereguleerde biologische klok. En dan bedoel ik niet eens dat je op exact dezelfde tijd elke ochtend, weekend of niet, wakker wordt. Of, zonder op de klok te kijken exact weet te zeggen dat het 10.30 uur, 12.30 uur of 15.00 uur is aan de hand van enig aritmisch gerommel in de maag. Op grotere schaal werkt dat zo ook met de seizoenen. Althans, bij mij. Eind augustus/begin september markeert de EuroBike bij mij een seizoenswissel. Heen gaan in de nadagen van de zomer met mooi weer en na een week terug komen in de herfst. En die wisseling triggert net zoiets als die knorrende maag, alleen is de boodschap dan; cyclocross!
Ik noem dat de cross-kriebels. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen. Als er zoiets als lente-kriebels kan bestaan, dan vast ook cross-kriebels. Ik heb ze dus in elk geval en onderga dat zonder enige vorm van gêne. Tijd om de tuups uit het vet te halen, of, in mijn geval; 3 uur lang de opgedroogde latex uit mijn vouwbanden plukken en opnieuw tubeless maken met vloeibare latex. ‘Mijn crosseizoen’ loopt volledig synchroon met dat van de prof’s. Mind you, ik rij geen enkel wedstrijd, maar toch rij ik nooit in de zomer op de crosser… Dat hoort niet, of zo. Iets met ritmes en patronen? Hoe dan ook, met de oude latex resten nog onder mijn nagels is daar de realisatie dat het nieuwe crossseizoen voor de deur staat!
Languit op de bank
Wat gaat dit seizoen brengen? Ongetwijfeld weer spannende televisie. Onze Zuiderburen zenden weer een groot deel van de topcrossen (zo heet dat, vraag maar aan Wuyts…) uit. En het leuke is dat dat perfect te timen valt met je eigen ritjes. Want hoewel het nog steeds als een internationale sport benoemd wordt, vinden alle belangrijke crossen plaats op het Europese vaste land. Of zeg eigenlijk maar gewoon België. En om toch nog aan dat internationale predikaat te kunnen voldoen wordt er voor de vorm een paar crossjes afgewerkt in Nederland, Tsjechië en eentje in Frankrijk. Ow, en omdat cross booming is aan de andere kant van de grote plas, wordt het WK dit seizoen dan ook in Lousiville, Kentucky verreden.
Hoe dan ook; dat betekend in de ochtend dus zelf een rondje fietsen en bij terugkomst met een warme kop chocolademelk languit op de bank naar het tenen uitkuiswerk (zo heet dat, vraag maar aan Wuyts…) van de vedette kijken op televisie of via de live streams op internet. Wij maakten een overzicht van de meest prominente klassementswedstrijden die uitgezonden worden op televisie via Sporza op Canvas of via de Livestream van VT4;
Overzicht Cyclocross seizoen 2012-2013
Ook te vinden via de menubalk boven aan de website; Artikelen -> Cyclocross -> Cyclocross kalender 2012-2013
Fietswissels en rijderswissels
Het crossen op het hoogste niveau blijft dus nog steeds een beetje een regionale aangelegenheid. Slechts weinig industrie-giganten pakken het echt op en zijn het vooral de kleinere fietsmerken die als materiaalsponsor optreden. Dat lijkt ook dit seizoen niet anders te zijn. Of toch…? Trek gaf recentelijk te kennen een Amerikaanse cross serie als hoofdsponsor te ondersteunen. Maar Amerika is een vreemde wat cross betreft. Daar is er een explosieve groei van de sport en zien ze het zoals ik persoonlijk cross zie; een manier van fietsen die je doet, niet alleen een kijksport waar een handjevol pro’s in een weiland rondploeteren omgeven door een 1000-voud aan mensen die vast wel eens ooit op een fiets zaten, maar zich dat, al dan niet door de alcohol zelf amper kunnen herinneren.
Terug naar Trek; naast hoofdsponsor van wedstrijdserie zullen ze ook Katie Compton ondersteunen als materiaalsponsor. Voorheen reed Compton nog voor de Rabobank ploeg, maar nu is er rond haar een nieuwe formatie opgezet, The Trek Cyclocross Collective, bestaande uit vooral regionale toppers. Of we hiervan ook een delegatie in Europa in de modder mogen verwachten is de vraag.
Compton dus weg bij de Rabobank. Zo ook de bij het Rabo-interieur horende Bart Aernouts. Hij verruild zijn oranje-blauwe tenue voor de kleuren van het AA Drinks Cyclingteam om daar naast Thijs van Amerongen op het nieuwe Nederlandse fietsmerk 36 te gaan rijden. Ook Gerben de Knegt reed het vorige seizoen voor het laatste bij de Rabo ploeg. Hem zien we terug bij Orange Babies Cycling. Ook daar een materiaalwissel; van Merida schakelen zij over naar, eveneens een Nederlands merk, Apex van Gijs van Tuyl.
Rabobank; grossier?
Maar het is allerminst een leegloop bij de Rabo ploeg. Vanaf Juni dit jaar is de Brainwash formatie rond Sanne van Paassen opslokt door de Boerenleenbank. Haar teamgenote Sabrina Stultiëns is eveneens mee overgegaan. Ze worden daar teamgenoot van Marianne Vos. Je weet misschien wel, die jonge dame die het voorbije WK op de weg nipt het goud wist te pakken. Die schijnt dus wel een potje te kunnen fietsen. Mijn tip; hou haar in de toekomst maar in het oog, dat zou best eens wat kunnen worden! Met ook het rastalent uit Frankrijk Pauline Ferrand-Prevot in de ploeg en het wegvallen van tegenstand van Daphny van den Brand die met ‘pensioen’ is gegaan, zou de Rabo dus ook in het damesveld ongetwijfeld gaan grossieren in overwinningen. Tenzij Compton daar stelselmatig een stokje voor steekt nu ze een eigen team heeft…
En misschien zijn we het komende seizoen al mondjesmaat getuigen van het doorbreken van een al oude traditie; de suprematie van de Belgische rijders. Een jonge lichting Nederlandse crossers staat klaar om door te stomen op het hoogste niveau. Vorig jaar konden we al de verrichtingen zien van de tot veldrijder-geworden mountainbiker en altijd goedlachse Niels Wubben. Dat was zijn eerste jaar ‘proberen’, waarbij hij zich meermalen voor aan in de koers eens kon laten zien. Hij mikt voor dit seizoen op een meer constante lijn met enkele uitschieters naar de echte top en hoopt ook op het NK flink te kunnen scoren om aan de kwalificaties voor een WK deelname te voldoen. Wubben; volgens ons met stip degene met de meeste lol op de fiets. Althans, in elk geval met de grootste glimlach. Hopelijk wordt het niet te nat deze winter, anders zal ie flink veel modderhappen…
Naast Wubben zal het zeker ook uitkijken zijn naar (of voor!) Lars van der Haar. Hij domineerde zijn Belofte categorie met verve maar rijdt vanaf dit seizoen tussen de Elite heren. Enkele Elite rijders zijn al bevreesd voor dit compact gesneden, precisie kanon dat een rastalent lijkt te zijn. Ik denk dat dat meer dan terecht is. Van het Rabobank-Giant Offroad team zullen we ongetwijfeld ook Henk-Jaap Moorlag en Michiel van der Heijden weer de spanning in het veld zien opvoeren.
De laatste kans
En Thijs Al? Die reedt vorig jaar nog voor AA Drinks, maar sinds de zomer was hij even team-loos. Afgelopen week werd bij de ploegenvoorstelling van het Telenet-Fidea Cycling team ook Thijs Al geïntroduceerd als nieuwkomer in de ploeg. Thijs kende een subliem seizoen in 2008. Won de Schelde Cross in Antwerpen en zette in Zolder bij de Wereldbeker de wereldtop te kijk door als eerste over de eindstreep te komen. “Ik wil opnieuw de renner zijn die ik in 2008 was”, sprak hij uit bij de onlangs gehouden persvoorstelling. “Bij het team van Hans van Kasteren vind ik het professionalisme en de begeleiding die ik altijd mankeerde. Dat haalt het beste uit mezelf. Ik trainde de voorbije maanden als nooit voordien. Ik verloor ook een paar kilo en ontdekte een frisse motivatie. Dit is mijn laatste kans en ik grijp die met twee handen.”. Die frisse motivatie en vorm konden we onlangs al zien bij de Bergrace in Lunteren. Die won hij met verve met een grote glimlach op z’n gezicht, hij verklaarde ook ouderwets veel lol te hebben gehad. Hopelijk zet die lijn zich dit seizoen in het veld ook voort!
Foto: Isosport via Telenet-Fidea Cycling team
Misschien geldt in zekere zin voor Bart Wellens hetzelfde. Vorig jaar tekende zich in de avond voorafgaande aan het Belgisch Kampioenschap een drama af door een virale infectie die hem zelfs bijna fataal werd. Zijn seizoen was over en mogelijk zelfs zijn carrière. Wellens herstelde en ziet nog kans zijn palmares verder te verrijken. Hij is realistisch in zijn ambities en bekijkt het van cross tot cross. Teamgenoot Rob Peeters hoopt dit seizoen te bewijzen dat zijn goede uitslagen van vorig jaar niet slechts toevalligheden waren, maar dat het gebrek van consistentie aan pech te wijten was. Van Tom Meeusen hopen we in elk geval weer het nodige technisch vernuft te zien, sprongen over sloten en obstakels. Hij is misschien wel de enige echte gelijke van Sven Nys als meest complete renner.
Over Nys gesproken, dit zal zijn laatste volledige seizoen zijn. Eind 2013 hangt hij definitief zijn koerspet in de boom. Maar niet voordat hij de laat zien dat schijfremmen ook een plek hebben in veld. Althans, dat is wat Formula zelf beweerd. Ik ben alleen benieuwd of hij het hele seizoen zal domineren. Hij deed deze zomer mee aan de Olympische Spelen en is met de voorbereidingen daarvoor direct na het vorige crossseizoen begonnen. Weinig, zeg maar nagenoeg geen rust dus en voorgaande seizoenen bleek de combinatie mountainbiken in de zomer en crossen in de winter ook al zijn effect te hebben op de seizoensstart bij in het veld.
Daarbij kreeg Nys de voorbije seizoenen steeds meer tegenstand. Onder andere van Niels Albert, Kevin Pauwels maar ook Lars Boom en de Tsjech Zdeněk Štybar. Die laatste twee zagen we vorig ja al heel wat minder in het veld. Beide rijden de crossen enkel nog in functie van hun carrière op de weg. Niels Albert koestert daarentegen geen ambities meer op de weg. Hij verkiest duidelijk het veld boven de weg en hoopt vooral op een blessure vrijseizoen en wil zijn vel, of liever zijn trui met de WK strepen duur verkopen. Daarnaast is het zijn doel om tenminste één regelmatigheidsklassement te winnen. Join the club.
Kevin Pauwels had vorig jaar zijn beste seizoen tot dusver en van domineren kon zeker gesproken worden. Zal hij dat dit seizoen nog verbeteren? Mwah… joah… Zijn ploeggenoot Klaas Vantornout had een rampzalige zomer, zo zei hijzelf. Hij sukkelde deze zomer met problemen aan de schildklier. Daar had hij al eerder problemen mee en wordt vaker geplaagd door ziektes en pijntjes. Komend seizoen richt hij zijn pijlen op uitschieters en heeft niet direct een klassement voor ogen aangezien de tegenstand groot is en consistentie toch niet echt een typisch Klaas-dingetje is, zoals hij dat ook onderkent. Hij zal daarin ook vooral in dienst van Sunweb-Revor kopman Pauwels rijden.
Minder tactiek, meer koers?
Naast de Wereldbeker richten de meeste crossers zich op één van de andere klassementen; de Superprestige en de Gazet van Antwerpen Trofee. Die laatste zal overigens een nieuwe titelsponsor krijgen en de organiserende partij heeft eind vorig seizoen ook aangekondigd het klassement te veranderen. Dit zal niet meer op basis van een puntentelling gaan, maar op tijd. Daardoor zal er meer gereden worden voor de overwinning en minder voor een tactische tweede of derde stek. De afstand tussen de kopposities worden daarmee ook kleiner en dus spannender. Aan het einde van het seizoen telt namelijk de totale tijd. Daarmee dus minder plaats-tactiek. Koersen om te winnen!
Hoewel het ook dit seizoen ongetwijfeld vooral een Belgisch feestje zal blijven, verwacht ik wel een spannend seizoen. De top is breed, dus de kans dat slechts één renner het hele seizoen domineert wordt daarmee alleen maar kleiner, al zullen er wel Pauwels-, Albert- en ik denk ook zeker Nys-fases zijn.
Ergens hoop ik op meer modder en minder vorst dan voorgaande jaren. Dat staat garant voor spektakel. Aan de andere kant fiets ik daar zelf minder graag in. Dus kan het niet gewoon flink regenen in België en hier in Nederland droog zijn?
Nu naar de supermarkt om chocolademelk in te slaan…
http://www.youtube-nocookie.com/watch?feature=player_detailpage&v=XJdFHTT4C1E
Tekst: Jeroen van den Brand
Mooie lap tekst zo op je verjaardag. :)
Leuk verhaal!
Hoewel ik niks met actief crossen heb, vind ik het een prachtige kijksport. Diep respect hoe hard die gasten off road kunnen fietsen op dergelijk ongeschikt materiaal. :-) Daarbij geniet ik ook van het commentaar van Wuijts en consorten.
Afgelopen weekend stond ik op de Cauberg. Wat me daar opviel was de niet “über-hartelijke” houding van sommige van de talrijke Vlamingen ten opzichte van “de Hollanders”.
Wellicht leuk om als VZ eens wat “diepte-interviews” proberen te houden met publiek bij zo’n top-cross, en dat spanningsveld proberen te doorbreken. Bier en worstjes meebrengen. :-)
De rabo’s lijken inderdaad op scherp te staan! Ik kwam vandeweek een groepje tegen olv Richard Groenendaal, hier in het Nijmeegse. Toevallig had ik mn go pro op! Kun je zien hoe de jonge honden lopen te dollen op dunne bandjes.
http://youtu.be/BFHSK-2LdOU
… en de cross is begonnen in Neerpelt zoals de cross vorig jaar eindigde:
Niels Albert, zet die helm nou eens recht!!
Some things just never change… ;-)
Kaffelen: met 1 voet steppen en de andere in het pedaal houden…
Ik vind het prachtig!!! Wordt weer veel kijkplezier dit seizoen!!!