De huidige mountainbikeroute van Ede is op z’n zachts gezegd weinig enerverend. De route bestaat voornamelijk uit brede, rechte paden en is bovendien bijzonder slecht aangegeven. Dat is jammer; de omgeving van Ede is namelijk méér dan prima geschikt voor een aantrekkelijke route. Het is bosrijk, er is volop ruimte en er is (voor Nederlandse begrippen) ook best wat hoogteverschil aanwezig. De gemeente Ede zag deze potentie ook en nam het initiatief om de bestaande route flink op te waarderen.
Het aanleggen en verbeteren van een mountainbikeroute is niet bepaald de core business van een gemeente. Zijn zochten daarom hulp van (daar is ie weer) Patrick Jansen en de beheerclub van de bestaande route: MTB Zuid Veluwe. Beide zijn vanaf het begin af aan betrokken geweest bij de plannen en hebben veelvuldig overleg gevoerd met de verschillende landeigenaren. Dit resulteerde in augustus van dit jaar tot het fantastische bericht dat de vergunningen zijn afgeven voor drie lussen van het routenetwerk bij Ede.
Dat wil zeggen dat de algehele kwaliteit flink omhoog gaat en dat er plaatselijk leuke, extra uitdagende stukjes komen.
Dat lees je goed, drie lussen… Het huidige plan omvat namelijk een riante 80 kilometer aan routes en bestaat uit drie verschillende delen: Ede, Otterlo en Lunteren. Daarnaast komt er vlak bij Ede een klein lusje van 4 kilometer speciaal voor kinderen. Het routenetwerk wordt een combinatie van verbeterde bestaande routes en paden met 35 kilometer volledig nieuw aan te leggen single tracks. Patrick Jansen omschreef het als een upgrade van versie 1.0 naar 2.0 met stukken 2.1 en 2.2. Dat wil zeggen dat de algehele kwaliteit flink omhoog gaat en dat er plaatselijk leuke, extra uitdagende stukjes komen. Randvoorwaarde blijft overigens wél dat de route voor iedereen toegankelijk is. Dus denk aan plaatselijke de keuze voor een makkelijke en minder makkelijke variant. Stiekem hopen we ook op extra moeilijk…
Wat de aard van de kinderroute wordt weten we nog niet. Als we een tip mogen geven: Zorg voor een voldoende speels karakter zodat de kinderen vooral de lol en uitdaging ervaren van het mountainbiken. Als kind wilde je toch ook vooral over bulten springen en door kuilen fietsen. Rechtdoor is saai en vermoeiend. Ik fiets met mijn zevenjarige dochter regelmatig de route van Austerlitz. Als ik haar vraag wat ze het leukst vind is het zonder twijfel de grote kuilen op de route. Hoe dan ook vinden wij het een topidee om een speciale route te maken voor de kinderen. Ze voorzien hier zeker in een behoefte. (In ieder geval in die van mij en mijn dochter.)
Voor iedereen toegankelijk, dus geen kosten
En wat kost al dat moois? Helemaal niks. Althans niet voor de gebruiker. Een belangrijk uitgangspunt voor de gemeente Ede is namelijk dat de route voor iedereen toegankelijk is. Dit betekent onder meer dat er geen vignet nodig is om toegang te krijgen tot de route. De financiering voor de aanleg komt vanuit Gemeente Ede. De financiering voor het onderhoud komt van sponsors. Voor de komende 3 jaar is dat voor de lussen van Ede en Otterlo geregeld. Voor Lunteren zijn ze nog op zoek naar sponsors. Daarnaast richten ze zich op bestaande ondernemers voor startlocaties aan de route die door sponsoring de aanrijdroutes financieren. Komt u maar!
Werkzaamheden begonnen: vrijwilligers gezocht!
Op donderdag 27 september 10:30 uur organiseert de gemeente Ede de officiële aftrap van de bouw van de routes. Daar kunnen alle betrokkenen een kijkje nemen en ervaren hoe de routes worden aangelegd. Check de facebookpagina van de MTB Zuid Veluwe voor de details.
Momenteel wordt er al hard gewerkt aan al dat moois. Op 5 september was de kick-off voor de vrijwilligers die helpen met het bouwen van de route. Onder leiding van Eric Kuijt (MTB Zuid Veluw) en Patrick Jansen werd een instructie gegeven voor het graaf en snoeiwerk dat daarvoor nodig is. Meteen de dag erna is ook daadwerkelijk begonnen met de lus van Ede. Het totale routenetwerk vraagt ongeveer 40 weken aan graafwerkzaamheden. Afhankelijk van het broedseizoen, werkbare dagen etc. gaan we er vanuit dat het zo’n anderhalf jaar duurt voordat de routes gereed zijn.
“Goed idee, kan ik helpen?” Ja, dat kan. Graag zelfs!
Zoals altijd vraagt het aanleggen (en onderhouden) de inzet van een grote groep vrijwilligers. Er hebben zich al veel mensen gemeld, maar er zijn er zeker nog meer nodig. Wil je meehelpen aan het realiseren van dit mooie plan meld je dan aan. Dit kan op de facebook pagina van MTB Zuid Veluwe. Daarnaast kun je je ook aanmelden via de mail op de volgende adressen: info@mtbzuidveluwe.nl, ede@mtbzuidveluwe.nl, otterlo@mtbzuidveluwe.nl of lunteren@mtbzuidveluwe.nl.
Tekst: Thijs Roeleveld
En zijn mensen die kleurenblind Zijn,zoals paars en blauw kunnen ze het verschil niet zien!!!zijn er mogelijkheid om op de palen op te schrijven wat voor kleur het zijn???