Bikepark-series | Indoor Mountainbike Almere

Versie 2.0

Bikepark Series Header

Nederland kent ruim 233 mountainbikeroutes. Van kort tot lang, van vlak tot heuvelachtig en alles daartussen. Maar wist je dat Nederland óók meer dan 20 bikeparken heeft? Onze Mark ten Napel en André Deunhouwer van MTB Challenge doen de komende weken een rondje langs én over deze bikeparken in deze Bikepark Series.

Indoor Mountainbike Almere

Op het moment dat we het kassencomplex – waarin Indoor Mountainbike Almere is gehuisvest – binnentreden, komt het stof ons tegemoet. “Ja, wat verwacht je dán van een zandbak in een broeikas?” hoor ik je hardop denken. Maar zoals we vorig jaar bij ons eerste bezoek tijdens de opening al opmerkten: ze houden de baan relatief nat juist stof te voorkomen én om de ondergrond hard en ‘grippy’ te maken. Het stof dat ons nu tegemoet komt, komt voort uit de werkzaamheden van de crew. Na de opening moest Indoor Mountainbike Almere al weer snel de deuren sluiten vanwege de pandemie. Ons bezoek is er dan ook een met hoge uitzondering en de crew gebruikt deze tijd nu om verbeteringen door te voeren.

Wat kun je verwachten

Het concept van 3 gekleurde trails is gebleven. De blauwe route is er één om ‘in te komen’. Het is een flowy trail waar je gemakkelijk op blijft rollen en is daarmee ook bedoeld voor beginners en/of kinderen, of om op warm te rijden. De rode route gaat al wat meer op en neer. Zowel horizontaal als verticaal. Er zijn zelfs springmogelijkheden. De zwarte route is voor de meer ervaren rijders. Hier vind je drops en sprongen. En… de door ons geliefde wallride.

Versie 2.0

Ook al heeft het bikepark door de corona-toestand nog lang niet de toestroom gehad die het had kúnnen hebben, er zijn al voldoende ervaringen opgedaan om zaken aan te passen én uit te breiden. Zo zijn er een aantal skinnies gemaakt. De skinny-sectie bestaat uit de lijnen met elk een ander niveau, waardoor je op elke moeilijkheidsgraad kunt oefenen. Ook is er een wip bijgekomen. En midden in de kas is er een lange northshore traverse gemaakt om de ronde door de linkerzijde van de kas snel te kunnen verkorten. En er is een hangbrug bij gekomen… Ja, laat dat maar even rustig bezinken. Zover wij weten een unicum in Nederland. Een primeur? Wellicht. Indoor Mountainbike Almere heeft overigens nóg een primeur, maar die is nog under construction, dus daar mogen we helaas nog niets over vertellen…

Tot slot is één van de twee bruggen inmiddels verhoogd, zodat je je hoofd niet meer kunt stoten wanneer je er onderdoor rijdt. Aan de andere brug wordt momenteel hard gewerkt.

Op zoek naar de uitdaging

Deze Bikepark Series zijn André en ik niet alleen gaan doen om jullie te laten zien wat we in Nederland aan bikeparken hebben en hoe mooi ze zijn. Nee, wij wilden onszelf óók uitdagen om er een betere mountainbiker van te worden. Na ons vorige bezoek aan Indoor Mountainbike Almere hield André nog een wens over. Hij wilde de wallride hoger kunnen rijden.

En zo gezegd, zo gedaan. Toch? Door steeds de gereden lijn over de wallride te evalueren en daardoor te snappen wáár en hoe je moet insturen, steeg het vertrouwen elke run verder. Zodoende kopte André het dakspant er uiteindelijk bijna uit. De bruggen zijn dan misschien wel verhoogd; het dak van de kas is nog altijd ongewijzigd (…).

Zelf ben ik aan de slag gegaan met de nieuwe skinny’s. In de vorige aflevering van de Bikepark series bij Bikepark Wild Dukes zag je mij er één missen. En dat soort dingen knagen aan het zelfvertrouwen, dus zag ik Almere kans dat te herstellen. De blauwe en rode lijn bleken niet de allermoeilijkste. Bij de zwarte lijn moet je in het eerste deel een stukje omhoog sturen na een knikje. Klinkt simpel, maar is lastiger dan je denkt. Oefening baart kunst en na wat herhalingen vlotte dit sneller dan gedacht en dat is goed voor het vertrouwen. Oftewel; doel bereikt!

Grootse plannen

Indoor Mountainbike Almere heeft grootse plannen voor de toekomst! Clinics, feesten en partijen, uitbreiding, enzovoorts. En als we kijken naar wat er nu al gemaakt is in de tijd dat het park gedwongen gesloten is, hebben we geen twijfel dat ze veel van die ambitie waar gaan maken. Wat een doorzettingsvermogen!

En wij? André en ik gaan nog meer bikeparken in Nederland voor jullie bezoeken en werken aan onze techniek. Medio juni kun je weer een volgend blok videos verwachten in deze Bikepark Series.

Heb je nog suggesties, opmerkingen of vragen? We lezen ze graag terug in de comments!

Bikepark Indoor Mountainbike Almere – Informatie

Een bikepark bezoeken – Wat je moet weten

  • Verdiep je vooraf in het bikepark en lees ook zeker de informatieborden (indien aanwezig) bij het bikepark;
  • Rij nooit alleen op een bikepark en laat thuisblijvers weten waar je bent;
  • Zorg dat je minimaal 1 voldoende opgeladen telefoon bij je draagt;
  • Rij niets blind:
    • overschat je zelf niet;
    • bekijk een obstakel eerst grondig;
    • observeer hoe anderen hem rijden, en;
    • als je niet fit bent of niet voldoende vertrouwen hebt, sla dan even een beurt over.
  • Zorg voor voldoende bescherming:
      • Draag altijd een helm;
      • Denk ook aan handschoenen;
      • Draag eventueel ook knie-, elleboog- en rugprotectie;
  • Denk aan eten en drinken. Ook al lijkt de fysieke inspanning bij technisch rijden misschien niet dezelfde als het rijden van een reguliere mountainbikeroute; het is en blijft een inspanning en zon en wind drogen je ook uit.

Tekst: Mark ten Napel
Foto’s: André Deunhouwer | MTB Challenge & Mark ten Napel
Video: André Deunhouwer | MTB Challenge

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments