Opening in 2015 van een museum in wording
Noem maar een fietsmerk of een onderdeel uit de geschiedenis van het mountainbiken en Jeroen van Roekel toont het je. Zijn verzameling is ronduit ontzagwekkend. Met de aankoop van een oud schoolgebouw aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen net buiten Arnhem, zag hij eindelijk zijn grote droom te verwezelijken: een heus Mountainbike Museum. In juli 2015 opende hij de deuren, na ruim twee jaar noeste arbeid. Het museum was op dat moment vooral nog een voormalige school, met enkele klaslokalen als opslag van zijn imposante verzameling mountainbikes, mountainbike-onderdelen en -memorabilia. De plannen waren echter ambitieus.
Met behulp van talloze vrijwilligers en sponsoren is er sinds de opening hard gewerkt om de school om te toveren in een écht museum. Van een uitnodigende entree en bar tot podia voor uitgelichte fietsen en een imposante vitrinekast voor – uiteraard – kleurrijke mountainbike-onderdelen uit vervlogen tijden. Inmiddels is elk klaslokaal in een heuse galerie. En dat was in 2020 al reden voor een glorieus feest ter ere van het vijfjarige bestaan:
Inmiddels veel meer dan alleen Mountainbike Museum
Anno 2023 kan Jeroen terugkijken op het volwassen worden van zijn museum. Inmiddels weten bedrijven de locatie ook te vinden voor het organiseren van evenementen en het museum is sinds een tijdje ook een trailcenter. De locatie net buiten Arnhem leent zich namelijk perfect als start- en eindpunt van mooie en uitdagende mountainbiketochten op de Veluwe. Enkele trails beginnen letterlijk voor de deur van het museum. Geen mountainbike mee? Huren van een moderne Merida-mountainbike behoort ook tot de opties.
Mountainbike Museum’s collectie nu online te bekijken
Met het volwassen worden is de imposante verzameling van Jeroen ook langzaam maar zeker omgetoverd tot een gecatalogiseerde collectie. En het immense werk van talloze vrijwilligers – Jeroen’s verzameling is écht extreem groot – om de collectie te catalogiseren begint inmiddels zichtbaar te worden. Niet alleen in de museumzalen, maar ook online!
Met de lancering van een nieuwe website kun je nu ook (al) 818 mountainbikes uit het Mountainbike Museum online aanschouwen. Je kunt er op allerlei manieren door de collectie heen scrollen. Gebruik filters om op merk of leeftijd te zoeken. Naast gegevens zoals bouwjaar en onderdelen vind je er ook de locatie in het museum. Zo kun je dus vooraf al een selectie maken van de mountainbikes die je in het museum wilt gaan bekijken. Die ene droombike die je kent uit de magazines van weleer, of die bike van je favoriete prof-mountainbiker of -mountainbikester uit de ’90 of ’00. Dikke kans dat-ie gewoon in de collectie van Jeroen is opgenomen.
Want uiteindelijk is online je vergapen aan de collectie leuk, ze werkelijk gaan bekijken is natuurlijk nóg leuker. En één ding garanderen we je: je gaat er méér tegen komen dan je ooit voor mogelijk hield. Daarbij is het museum een gezellig plek waar je altijd wel een mooi verhaal oppikt. Sterker; meestal blijft het niet bij één verhaal. Of het nu gaat over waar een mountainbike uit de collectie vandaan komt, welke herinneringen er aan kleven voor Jeroen of een bezoeker: het museum, de museumdirecteur en z’n bezoekers ademen en delen graag passie!
Doneren of sponsoren van Mountainbike Museum
Het bezoek aan het Mountainbike Museum is kosteloos. Maar, zoals je zult begrijpen is het in stand houden en uitbouwen van het museum alles behalve kosteloos. Het museum is daarom altijd gebaat bij donaties of sponsoren. Het maakt niet uit hoe klein je donatie is; alle beetjes helpen. Daarnaast drijft het museum volop op de inzet van vrijwilligers. Of dat nu gaat over het aanvullen van de online catalogus, het onderhouden van fietsen uit de collectie of hulp achter de bar of andere werkzaamheden in het museum. Er is altijd ruimte voor meer vrijwilligers, want er is ook altijd wel wat te doen.
Voor meer informatie: mountainbikemuseum.nl/steun/doneren en mountainbikemuseum.nl/steun/vrijwilliger
Prachtig die oude mtb’s. Startte zelf ook rond 1990 met een Rockhopper en een vernuftige veer ontwerp om het zadel te verlagen en terug. Koga carbolite terrarunner, stumpjumper en nu nog de M5 Specialized enduro expert. Veel fietsplezier mee gehad.