15 maart 2023: Verkiezingen Provinciale Staten
Op 15 maart 2023 mag jij als kiezer naar de stembus voor het kiezen van de volksvertegenwoordigers van de Provinciale Staten. En ook al is politiek misschien een ver-van-je-bed-show en/of denk je dat de landelijke verkiezingen méér van belang zijn, met de verkiezingen voor de Provinciale Staten heb je méér rechstreeks invloed op je directe leefomgeving. En met het doorgaans lage opkomstpercentage van rond de 50% bij de statenverkiezingen telt elke stem. Zeker in tijden waarin onder meer de natuur flink onder druk staat. Hier ligt dus dé kans om invloed uit te oefenen op hoe er met de natuur in je directe omgeving om wordt gegaan.
“…met het doorgaans lage opkomstpercentage van rond de 50% bij de statenverkiezingen telt elke stem. Zeker in tijden waarin onder meer de natuur flink onder druk staat. Hier ligt dus dé kans om invloed uit te oefenen op hoe er met de natuur in je directe omgeving om wordt gegaan.”
Waarom zijn de Provinciale Staten zo belangrijk?
De reden waarom de verkiezingen voor de Provinciale Staten zo belangrijk zijn voor jouw directe omgeving ligt in de taken die de leden van de Provinciale Staten hebben. Dit zijn:
- De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie en controleren de Gedeputeerde Staten;
- Ze kiezen de Gedeputeerde Staten: het dagelijks bestuur van de provincie;
- Ze beslissen mee over zaken als de aanleg van woonwijken, bedrijventerreinen, natuurgebieden en doorgaande wegen. Daarnaast verlenen ze bijvoorbeeld milieuvergunningen voor bedrijven;
- Ze kiezen de leden van de Eerste Kamer.
Veel van de uitvoering van landelijke wet en regelgeving ligt bij de provincie. Omdat niet elke provincie hetzelfde is en met dezelfde thema’s te maken heeft, is het ook maar goed dat dit op een lokal(er) niveau wordt afgestemd.
De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer bepaalt of wetten of wetswijzigingen – voorgesteld door de Tweede Kamer – goedgekeurd worden. Daarin hebben ze dus grote invloed op wet en regelgeving in ons land. En omdat jij zelf niet rechtstreeks de leden van de Eerste Kamer kunt kiezen, maar dat de leden van de Provinciale Staten dat doen, heb je via de verkiezingen voor de Provinciale Staten alsnog invloed op wet en regelgeving.
Gebruik je stemrecht om jouw mening over natuur te laten gelden
Zoals in de introductie al aangehaald geven we bij Velozine géén stemadvies. Sterker, achter de schermen hebben we vaak discussies of we ons überhaupt moeten mengen in dit soort publieke, politieke debatten. Want we schrijven liever over fietsen, accessoires en… vette trails. Maar met dat laatste hebben we in feite de crux te pakken waarom we tóch dit artikel schrijven. Want meer dan ooit, staat de natuur én daarbij dus de toegankelijkheid voor recreanten en fietsers in het bijzonder (!) enorm onder druk. En dat wordt vooral gevoed door emoties en niet door of wetenschappelijke onderbouwing, helaas.
Natuurmonumenten geeft leden het advies het Kieskompas te gebruiken om een stemkeuze te bepalen. En juist in Gelderland én Overijssel – waar veel mountainbikeroutes liggen – kan het gebruik van dat provinciale Kieskompas verstrekkende gevolgen hebben. Oók op landelijk niveau. Juist nu er dus politiek veel te doen is rondom de natuur is je stemgedrag als biker essentieel om tegengewicht te bieden. Vooral in de wetenschap dat doorgaans de opkomst bij deze verkiezingen rond de 50% ligt. Dan telt dus elke stem!
“…zónder cruciale nuancering dreigt het gevaar dat steeds meer partijen meegaan in de waan van de dag en emoties.”
Want zoals we eerder al schreven, bevat het mede door Omroep Gelderland samengestelde Kieskompas, maar inmiddels ook die voor Overijssel de stelling: “Om natuurgebieden te beschermen, mogen mountainbikers worden geweerd”. Een nogal suggestieve stelling die – zoals helaas vaak – de nodige omkadering mist.
In een tijd dat de meesten zich niet zo verbonden voelen met de politiek, zijn dergelijke hulptools met hapklare stellingen ogenschijnlijk een uitkomst. Maar zónder cruciale nuancering dreigt het gevaar dat steeds meer partijen meegaan in de waan van de dag en emoties. Onze sport wordt maar al te vaak in een kwaad daglicht gesteld in discussies rondom druk op de natuur. Terwijl talloze wetenschappelijke studies aantonen dat de natuurverstoring van bikers niet groter is dan die van wandelaars. Alleen ontbreekt die nuance compleet in het Kieskompas. De kans is daarbij groot dat niet-bikers – die net als ons óók pro-natuur zijn – zich door dit soort stellingen wél laten (ver)leiden.
Als je als biker dus invloed wilt uitoefenen op hoe we met de natuur omgaan, dan is dit het moment. Maak gebruik van je stemrecht en maak een weloverwogen keuze.
Trap niet in de valkuil van polarisering: lees partijprogramma’s
Je stemrecht uitoefenen kan echter een behoorlijke uitdaging zijn. Althans als je nog niet weet op wie je moet stemmen. Ja, het Kieskompas kan je helpen. Maar ons advies is om hier zeker niet blindelings op te varen én vooral zelf partijprogramma’s in jouw provincie te onderzoeken.
“Zeker nu mountainbikers flink onder vuur liggen wil jij je stem graag goed benutten. Ons advies is dan ook vooral de partijprogramma’s in jouw provincie te lezen, minimaal die waar je via het Kieskompas op uit komt.”
Realiseer je dat de stellingen door politieke partijen veelal niet zijn beantwoordt met dezelfde keuze-opties ‘eens’, ‘oneens’ en alle tussenopties. Als je je namelijk verder verdiept in de partijprogramma’s, kom je soms wél, maar óók vaak geen rechtstreekse onderbouwing tegen die past bij de stellingen. Het punt is dat door het Kieskompas een interpretatie is gemaakt van het partijprogramma. Op basis daarvan is een ‘passend antwoord’ gekoppeld aan de stellingen in de kieshulp en gaat dus veel of zelfs elke nuance verloren. En daarmee is de juistheid van het stemadvies op z’n minst discutabel en in feite verwarrend.
Een goed voorbeeld van hoe dit werkt zie je onder meer in het Kieskompas van Overijssel. Kijk maar eens naar hoe in het Kieskompas het antwoord van het CDA wordt geprojecteerd:
Als je vervolgens het partijprogramma leest van de Overijsselse-afdeling van het CDA, dan kom je een cruciale nuance tegen:
Een partij kan per provincie op een bepaald onderwerp een ander standpunt hebben. Zo gaat dat in de politiek. Om bij dit voorbeeld te blijven, zie het CDA Gelderland. In hun verkiezingsprogramma (pdf; pagina 18 en 24) antwoorden ze in feite ‘niet mee eens’ op de gewraakte stelling:
- Het CDA wil dat bezoekers en inwoners ruim toegang hebben en houden tot de natuurgebieden;
- Het CDA wil goede afspraken over beheer en onderhoud van alle recreatieve routestructuren (wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden).
Kieskompas? Kies wijzer!
Zeker nu mountainbikers – en bij uitbreiding álle bikers – flink onder vuur liggen wil jij je stem graag goed benutten. Ons advies is dan ook vooral de partijprogramma’s in jouw provincie te lezen, minimaal die waar je via het Kieskompas op uit komt. Hoe dan ook, laat je stem zeker niet verloren gaan, oriënteer je goed en ga stemmen!
dankjewel voor de toelichting!
Gelukkig ben ik in de 1e plaats een nederlandse burger, in de 2e plaats natuurliefhebber en in de 3e plaats mtb-er. Zonder natuur valt er weinig te genieten op de mtb. Dus dit rechtse stemadvies volg ik niet op.
Als het aan de linkse clubs ligt wordt mountainbiken nog verboden vanwege de strontvlieg dus ik stem liever rechts.
Hallo Allie, ik begrijp je reactie niet, maar goed iedereen zijn mening!
Ik interpreteer bovenstaande met vooral, dat je je moet verdiepen in de respectievelijke politieke standpunten om de nuances beter te kunnen filteren …
Het blijft oprecht een beetje een interpretatie zelfs als je de verkiezingsprogramma’s leest blijft men bewust vaag over het thema bij veel partijen. In Gelderland interpreteer ik bij 3 partijen dat ze geen groot voorstander zijn van MTB: 50+, PvdD en Volt. uitgesproken Negatief 50+: 50PLUS heeft zorg over de sterkte toename van mountainbikers. De sportbeoefening is schadelijk voor de overwegend extreem kwetsbare natuur in Gelderland. PvdD: Recreatie mag niet ten koste gaan van natuur en landschappelijke waarden. Daarom wordt het vermarkten van de natuur gestopt. Gelderland zorgt voor voldoende recreatiemogelijkheden, buiten beschermde natuurgebieden. Het Gelders Natuurnetwerk is geen pretpark.… Lees meer »