Natuurbehoud en fietsen kúnnen samen gaan
Wie op de landkaart van Brabant kijkt, ziet rondom Tilburg een hoop groen. En ook wanneer je route-apps zoals Komoot en Strava er op na slaat, kom je een hoop lijntjes tegen in met name de regio rond Goirle en Hilvarenbeek, even ten zuiden van Tilburg. Het gevarrieerde landschap met uitgestrekte bossen, heide en vennen is erg populair bij mountainbikers en gravelbikers. Veel van deze gebieden worden beheerd door Brabants Landschap. Ook zij willen de gebieden open houden voor allerlei recreatanten, maar veel van de natuur is kwetsbaar. Maar dat is helaas niet altijd even goed zichtbaar voor bezoekers. Brabants Landschap schakelt daarom nu de hulp in van wielerclubs uit de omgeving. Met ondersteuning van de NTFU wil men zo het fietsen in de regio beter reguleren, zodat de natuur beschermd blijft én fietsen mogelijk blijft.
Ten zuiden van Goirle liggen onder meer de gebieden Regte Heide, Riels Laag en Ooijevaarsnest. Stuk voor stuk unieke landschappen die worden beheert door Brabants Landschap. Ten weste van Hilvarenbeek ligt de Rovertsche Heide. Een gebied dat toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. “Om dat zo te kunnen houden, is het belangrijk dat de verschillende recreanten rekening houden met elkaar”, zegt Wim de Jong, beheerder bij Brabants Landschap. “Soms worden paden afgesloten. Dat doen we om de natuur te beschermen of vanwege werkzaamheden. Het is altijd belangrijk om de situatie in het veld te respecteren en borden te volgen, ook al beweert je GPS-toestel het tegendeel.”
“Blef op ut pejke!”
De problematiek die De Jong aankaart is niet nieuw natuurlijk. De NTFU introduceerde om die reden eerder al eens de Gravel Code. Het blijft echter belangrijk dat dit besef collectief breed gedragen moet worden willen we van de Brabantse natuur kunnen blijven genieten. Brabants Landschap heeft daarom de handen inéén geslagen met lokale wielerclubs. Samen gaan ze proberen zoveel mogelijk fietsers informeren over de drie belangrijkste regels:
1. Zej guuiendag als ge volk tegekumt
Zeg gedag als je iemand tegenkomt. Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
2.Tis hier verrèkes skôôn, houw da zo
Het is hier zó mooi, houd dat zo. Neem afval mee terug naar huis en maak geen lawaai. Laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.
3. Blef op ut pejke
Blijf op het pad en maak geen nieuwe paden. Het kan zijn dat de route in het veld (tijdelijk) afwijkt van de route die je volgt via je GPS-toestel. De borden in het veld zijn leidend. Zo blijft de natuur beschermd.
Tijdens de onlangs gehouden ‘The Gravel Pit’-tocht, georganiseerd door Toerclub Tilburg ’93, werd de aftrap gegeven van de campagne. Ruim 600 deelnemers konden bij de start hun handtekening zetten op een groot bord. Voorzitter van de toerclub, Walter Stam, licht toe:
Ludieke insteek met nadrukkelijke boodschap
“Blef op ut pejke!” is in zekere zin natuurlijk een ludieke insteek van de al bestaande Gravel Code. Je kunt dit alles uiteraard afdoen als belerend. Of zelfs stigmatiserend als je – net als ikzelf – een Brabantse pedaalduwer bent. Tja, het is maar net waar je aanstoot aan neemt. Het blijft echter een feit dat we te gast zijn in de natuur, want ‘de natuur is van iedereen’ is simpelweg niet de waarheid. Het is in onze optiek bemoedigenswaardig dat Brabants Landschap zelf hierin het voortouw neemt. Immers; de gemakkelijkere weg zou zijn om gebieden maar gewoon volledig af te sluiten voor fietsers. Het zijn dit soort initiatieven die we als fietsers dus best ter harte nemen. En als je van boven de rivieren komt, is het ook nog een mooie introductie naar ons prachtige dialect.
Greffel-ze en houdoe hè!
Bron en meer info: brabantslandschap.nl