Als echte fietser kun je niet zonder: verlichting! Reden we 20 jaar geleden nog met zijn alleen met een dynamo op het voorwiel op de stadsfiets rond, de afgelopen jaren hebben naafdynamo’s, batterijverlichting, accupacks en LED lampjes de fietsverlichtingwereld op zijn kop gezet. En waarschijnlijk hebben we nog maar het topje van de ijsberg gezien: als we kijken naar hoe hard de ontwikkeling van LED verlichting gaat alsook de ontwikkeling van energieopslag, dan kunnen we nu niet voorspellen wat de verlichtingtrend van 2015 wordt. Het Australische Knog is een van de vooroplopers op het gebied van fietsverlichting. Ze concentreren zich op kleine en handige lampjes die je makkelijk op je fiets monteert en in je broekzak stopt.
Momenteel is Knog bezig met een toer door diverse landen ter promotie van hun nieuwe lichtbron, de Blinder. Gewapend met een heel arsenaal aan ledlampjes en overige goodies deden ze afgelopen weekend Nederland aan. Knog is natuurlijk bekend van hun oerlampje, de Frog, die voor een klein lullig lampje al best wat output genereert. Hoe anders is de Blinder! Zet em op een knipperstand en je krijgt bijna direct last van epileptische aanvallen, zo aanwezig is het licht! Ook de behuizing is anders dan anders. Waar het voorheen ‘slechts’ verpakking was, is Knog ditmaal helemaal los gegaan qua creatieve ideeen. Naast de technische features, zoals een alu geanodiseerd frontje, een bandje wat middels een ingenieus polshorloge-achtige sluiting om zadelpennen en stuurpennen te monteren is en een USB aansluiting, waarmee de lamp simpelweg opgeladen wordt, is de lamp ook uitgevoerd in allerlei LED opstellingen. Zo is er een traditioneel ‘vierkantje’, maar ook een pijl, een kruis, een cirkel en twee parallelle lijnen (GT stipes) waar het licht uitkomt. De Blinder is daarmee naar onze mening een hebbedingetje van het niveau iPod/iPhone! Door de LED opstellingen zijn de lampjes, in analogie met de modern auto verlichting, een handtekening van het merk. Je kunt van veraf al zien dat het hier een echte Knog betreft. Hoewel de Blinder een flinke bak licht genereerd, 80 lumen om precies te zijn, is deze nog niet te gebruiken voor echt nightbiken, daarvoor heeft de lamp gewoonweg te weinig reikwijdte. Ik mocht er eigenlijk niets over zeggen, maar de Knog plannen voorzien ook in een lamp die daar wel voor geschikt is… Ssst!
Knog’s CEO Hugo Davidson is duidelijk iemand met een visie. De Australische fietsenthousiast vertelt dan ook ronduit over het verleden, de producten en de toekomst. Zo zijn de orginele Frog lampjes een van de meest gecopieerde lampen op de markt. “Je kunt het simpelweg niet tegenhouden, want zodra je de productie staakt, verkoopt je fabriek zijn tools aan de buurman, die vervolgens een 1 op 1 immitatie gaan verkopen”. Voorop blijven lopen is daarom de grote doelstelling van Knog, zolang je blijft innoveren, blijf je verkopen. Ook is het opvallend met hoeveel aandacht voor detail de Knog producten ontworpen worden. Verpakking van de producten wordt uit 100% recyclebaar materiaal gemaakt, oplaadbare batterijen zorgen ervoor dat lampjes initieel weliswaar duurder worden, maar je over een levensduur van een aantal jaar een paar honderd euro aan batterijkosten schelen. En wat te denken van een batterij indicatielampje wat aangeeft wanneer de lamp opgeladen dient te worden, het zijn gewoon echt dingen waar over is nagedacht en niet op is bespaard. Waarom zouden wij als consument nog die immitatietroep kopen, als er zoveel leuke en bovenal originele producten te koop zijn?!
Meer informatie: www.knog.com.au
CJ
Leuk apparaat, coole gadgets en features, maar wat ik zou fijn vind bij een knog lampke, is dat die band waarmee hij om je stuur of zadelpen klemt van een soort rubber is… Dat zorgt er dus voor dat je fiets niet beschadigd! Wat zou er nou gebeuren als je een gedeelte van die band van aluminium gaat maken….
Verder ist een mooi lampke!
Ik hoop dat de electronica van deze lampjes wat beter is dan van eerdere modellen van Knog. Die hebben nogal eens de neiging om uit te vallen, net als je ze nodig hebt.
En hoe gaan deze aan? Het zou wel handig zijn als dat is door het knopje even in te houden, ipv de standaard aan en uit klik. Scheelt namelijk verlichte jaszakken ;)
En waarempel, ook daaraan hebben ze gedacht: klemband is van rubber met harde kern, aan uit gebeurd door de knop langer goed ingedrukt te houden.
Daar kan Hema nog een puntje aan zuigen. Voor nu althans, want over twee jaar hebben zij natuurlijk ook iets met vergelijkbare eigenschappen voor een fractie van de prijs. Als er een markt is met een wet van de remmende voorsprong, dan wel die van fietslampjes…