Bredere politieke steun vóór mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug

De strijd om de Sallandse Heuvelrug krijgt bijval van de gemeenteraad

Afgelopen week kon je in een column hier op Velozine lezen over de ophef rond de mogelijke afsluiting van mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug. De lokale fractie van de CDA sprak zich hardop uit tegen de doorgeslagen juridische aanpak van natuurorganisatie Natuuralert en riep op tot overleg. Inmiddels wordt die oproep breed gedragen door de Hellendoornse gemeenteraad die nu oproept tot samenwerking.

Gemeenteraad komt met motie

Het gedram door stichting Natuuralert bij de Provincie Overijssel om de mountainbikeroute Holten volledig afgesloten te krijgen, lokte al felle reacties uit bij CDA-raadsleden in Rijssen-Holten en Nijverdal. Volgens berichtgeving op Tubantia.nl komt inmiddels de hele gemeenteraad in het verweer. Middels een motie roept men op om doormiddel van samenwerking de huidige situatie op te lossen.

Zandhagedis – Discussiepunt mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
De zandhagedis zont graag op de zanderige paden op de Sallandse Heuvelrug. Sommige paden zijn toegewezen aan mountainbikers en dat pakt niet altijd goed uit. De route kent daarom al een gedeeltelijke zomersluiting, maar natuurorganisatie Natuuralert wilt de gehele route weg hebben. Foto: Friedrich Böhringer, onder licentie, via wikimedia.

Rammelende bewijsvoering

Stichting Natuuralert heeft in het verleden via de provincie afgedwongen dat grofweg een derde van de mountainbikeroute op de Holterberg in de zomermaanden afgesloten is. De provincie breidt dat deze zomer uit tot alle singletracks. Dit ter bescherming van zandhagedissen die op de singletracks platgereden zouden worden. Zoals we zelf al eerder berichte is de maatregel op zijn zachtst gezegd dubieus. Het gaat hier immers om – volgens tellingen – 0,16% van de totale hagedissenpopulatie die dood gevonden wordt. Verder rept niemand een woord over de betrouwbaarheid, relevantie of omkadering van dit getal.

Argumentatie gaat voorbij aan lokale samenwerking

De eerdere respons van genoemde CDA-raadsleden wijst op het door Natuuralert volledig voorbij gaan aan de lokale samenwerking waarmee de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug oorspronkelijk tot stand is gekomen. Hierbij zijn landeigenaren als Natuurmonumenten en beheerders als Staasbosbeheer betrokken. Maar ook particulieren, de regio, de provincie, de gemeente’s en lokale fietsverenigingen. Natuuralert kiest in eerste instantie voor een juridische confrontatie, om daarna pas over te willen gaan tot een gesprek.

Zoals Tubantia terecht opmerkt is het ook maar de vraag wát sluiting van de mountainbikeroute brengt. De route heeft immers een sturende en regulerende functie. Nu is er één parcours waar mountainbikers op geconcentreerd worden. Een parcours waar door (natuur)beheerders – met hun aanwezige expertise! – over nagedacht is. Dit ontlast de meest kritische gebieden van bezoekers op de mountainbike. Hiernaast komt het de veiligheid ten goede. Want door de route is snel verkeer (fietsers) gescheiden van langzaam verkeer (wandelaars). Bij het sluiten van de mountainbikeroute is er een significant risico dat er weer op ‘wildrijden’ op allerlei paden. En dat heeft uiteraard allerlei nadelige gevolgen voor natuur en bezoekers, zo oordeelt de gemeenteraad.

Mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug

Simpelweg de moutainbikeroute Sallandse Heuvelrug sluiten is géén oplossing voor de onstane problematiek en dient slechts één belang. Dat er meerdere belangen zijn; naast zandhagedissen zijn er immers ook recreanten in het gebied, ziet de hele gemeenteraad duidelijk in.

Breder politiek draagvlak

Het is goed om te zien dat er eindelijk een breder politiek draagvlak ontstaat voor de discussies rondom mountainbikeroutes. Discussies waarbij mountainbikers in veruit de meeste gevallen het onderspit delven. Over de term ‘discussie’ zou je overigens nog kunnen uh… discussiëren. Want in veel van de gevallen wordt er nogal eenzijdig geredeneerd en is elke mountainbikeroute een aanslag op de natuur.

De waarheid is zelden zo extreem gekleurd. Maar met ‘het opkomen voor de natuur’ weten natuurorganisaties vaak méér politieke én juridische tractie te krijgen. Dat is namelijk een vrij begrijpbaar – en, zeg zelf nobel – begrip. De andere belangen – die van recreanten in brede zin – laten zich minder gemakkelijk in één zin vangen. Ze worden daarbij ook nog eens behartigd door meerdere partijen, met elk een eigen doel. Het vraagt nogal wat van de politiek om óók die zijden goed te doorgronden. En op basis van alle argumenten beleid te ontwikkelen.

De lokale politiek rondom de Sallandse Heuvelrug heeft dit gelukkig wél begrepen. En het is te hopen dat dit goede voorbeeld landelijk méér volgers krijgt.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments