Dit weekend: Wereldkampioenschap mountainbike 2024 Andorra – TV- en livestream-overzicht

Wie dacht dat na de Olympische Spelen van Parijs het gedaan was het mountainbikewedstrijden heeft het mis; er is nog zoiets als de wereldbeker én het wereldkampioenschap. En dat laatste vindt deze week tot en met zondag 1 september plaats in Pal Arinsal in de dwergstaat Andorra. Op vrijdag de crosscountry short track (XCC). Zaterdag volgen de downhillwedstrijden (DHI) en op zondag worden de regenboogtruien uitgedeeld bij de crosscountry-wedstrijd (XCO) voor de elite dames en heren. Alleen de elite-wedstrijden van dit WK zijn te volgen via livestreams. Eurosport zendt op zondagochtend ook nog twee samenvattingen uit via zijn publieke televisiekanaal. We geven je een zo volledig mogelijk overzicht.

* * * Aangepaste tijden voor de wedstrijden op zondag! * * *

UCI Mountain Bike World Championship 2024 - WK Mountainbike – Wereldkampioenschap 2024 Pal Arinsal Andorra – Crosscountry, XC, Downhill, DH, Short track XCO, XCC, DHI

25 augustus tot 1 september: wereldkampioenschap mountainbike crosscountry en downhill in Pal Arinsal, Andorra

Sinds afgelopen zondag 25 augustus is Pal Arinsal in Andorra het centrum van de mountainbikesport. In de aanloop naar de kroonnummers van het WK komend weekend, zijn er uiteraard diverse parcoursverkenningen en vindt op woensdag ook al de kwalificatiewedstrijd plaats voor de het WK downhill van aanstaande zaterdag.

Het Andorrese Pal Arinsal is een hoog gelegen ski-oord en is al jaren een vaste waarde op de kalender van de wereldbeker. In 2024 is er dus geen wereldbeker maar een wereldkampioenschap. De hoogte is daarbij meteen een van de smaakmakers; het vergt nogal wat van het lichaam om op een hoogte van zo’n 1.500 meter flink te kunnen presteren. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn zowel het crosscountry- als het downhillparcours bezaaid met flinke (scherpe) rotsen.

Het downhillparcours is 1,9 kilometer lang en heeft een verval van 458 meters. Het crosscountryparcours telt 4 kilometer in lengte, gecombineerd met 160 hoogtemeters. En het merendeel van die hoogtemeters is kneitersteil.

Overzicht livestreams én TV-uitzendingen Wereldkampioenschap Mountainbike 2024 Pal Arinsal, Andorra

Het volgen van het wereldkampioen is géén grote uitdaging… als je een abonnement hebt op de streamingdienst van Discovery+ en/of HBO Max met de sport ‘add-on’. Sinds de overname van de organisatie én de uitzendrechten door Warner Brothers Discovery, is mountainbiken voor het overgrote deel verdwenen achter een betaalmuur. De publieke televisiezender van Eurosport* zendt tijdens de wereldbekers ook nog wel een en ander uit, maar rondom die WK moet die zender de beschikbare tijd delen met talloze andere grote sportevenementen, zoals La Vuelta. Dat betekent helaas dat Eurosport in Nederland op zondag 2 september in de ochtend twee herhalingen/samenvattingen uitzendt van – waarschijnlijk – de downhillwedstrijden. Het Belgische Sporza zendt de crosscountrywedstrijden bij de Elite Dames en Heren uit via een livestream, maar alleen voor kijkers uit België. Al zou dat ook ‘slechts’ een ticker met live-updates kunnen zijn.

Van het Wereldkampioenschap mountainbike 2024 bieden Discovery+, Eurosport en HBO Max ook alleen de Elite-wedstrijden. Junioren, U23 en de downhillkwaficaties moeten we helaas missen.

* Beschikbaarheid van het publiek toegankelijke televisiekanaal van Eurosport hangt af van je tv/internet-provider.

Uitzendschema

Vrijdag 30 augustus 2024

Eurosport, Discovery+ (livestream):
17:20 uur – Short Track World Championship (XCC) – Elite Dames
18:05 uur – Short Track World Championship (XCC) – Elite Heren

Zaterdag 31 augustus 2024

Eurosport, Discovery+ (livestream):
12:30 uur – Downhill World Championship (DHI) – Elite Dames
14.30 uur – Downhill World Championship (DHI) – Elite Heren

Zondag 1 september 2024

Eurosport (TV*):
10:00 uur – Downhill World Championship (DHI) – Elite Dames (samenvatting)
10:30 uur – Downhill World Championship (DHI) – Elite Heren (samenvatting)

Aangepaste tijden!
Wegens (zeer) slecht weer voorspelt voor zondagmiddag, zijn alle wedstrijden vervroegd én ingekort.

Eurosport, Discovery+ (livestream):
10:05 uur – Crosscountry Olympic World Championship (XCO) – Elite Dames
11:50 uur – Crosscountry Olympic World Championship (XCO) – Elite Heren

Sporza.be (livestream – Alleen vanuit België):
10:15 uur – Crosscountry Olympic World Championship (XCO) – Elite Dames
12:00 uur – Crosscountry Olympic World Championship (XCO) – Elite Heren

* Beschikbaarheid van het publiek toegankelijke televisiekanaal van Eurosport hangt af van je tv/internet-provider.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments