Daar willen ze nu tóch wel wat aan veranderen, met de nieuwe AM30 wielsets.
Nieuwe velg
De velgen worden nog altijd in America gemaakt en zelfs de naven komen uit het grote land der mogelijkheden, meer bepaald van Industry Nine. De hele wielset kost ‘slechts’ € 1.800. Nu valt er nog genoeg de discussiëren over die prijs: goedkoop is het nog steeds allerminst. Maar voor Enve-begrippen is het een redelijke stap. Samen met twee wegwielen (de ’45’ en ’65’, wat meteen de velghoogte aangeeft), vormen ze de opstap naar Enve’s producten met dezelfde basisprincipes wat betreft ontwerp en producten, en krijgen daarom de ‘Foundation’-naam mee.
De AM30 is verkrijgbaar in 27,5″ en 29″ versies en ze zijn de enige Foundation-mountainbikewielsets. De velg is compleet nieuw ontwikkeld. Het is een hookless velg, met een binnenbreedte van 30 mm en een hoogte van slechts 20 mm. Een vrij platte/dunne velg dus, voor méér demping en schokabsorptie. De spaaknippels zijn extern zichtbaar, in tegenstelling tot de andere mountainbikevelgen van Enve waarbij ze ín de velg verdwijnen. De gaten voor die nippels zijn nog altijd ‘meegelamineerd’. Dat wil zeggen; ze zijn niet ná het maken van de carbon velg geboord, waarbij je dus dóór het carbon boort en feitelijk de boel verzwakt. Enve past dit al jaren toe en deze techniek wordt dus ook gewoon toegepast op deze ‘budget’-velgen. Enve gaat er verder prat op dat de brede velgranden de kans op doorstootlekrijden minimaliseert en gaat zelfs zo ver dat ze het rijden met inserts niet eens aanbeveelt.
Industry Nine naven
Zowel het voor- als achterwiel telt 28 spaken. Die komen van Sapim en er worden messing spaaknippels gebruikt. De naven komen dus van Industry Nine en zijn de 1/1-modellen. Qua vrijloop kun je kiezen uit Shimano’s 11 speed (en compatibel cassettes) en Microspine passing. Sram’s XD is uiteraard óók mogelijk. In alle gevallen heeft de vrijloop 90 aangrijppunten, dus een vrijloophoek van slechts 4 graden. Er zijn zowel 27,5” en 29” versies verkrijgbaar met een gewicht van respectievelijk 1.745 en 1.850 gram. De ‘AM’ in de typenaam refereert ook naar het inzetgebied: alles net wat meer dan cross country; all mountain dus. Denk aan fullies met 110 tot 180 mm veerweg, waarbij je 2.3 tot 2.6” brede banden gebruikt.
5 jaar garantie en levenslange ‘incident protection’
Eén van de weegpunten bij dergelijk prijzige wielsets is de garantie die je krijgt. We zeggen het bij elke review van carbon wielen: het verschil per merk is soms aanzienlijk. Bij Enve heb je 5 jaar garantie (op materiaal- en productiefouten) en daarnaast een levenslange ‘incident protection’; vouw je de velgen op bij gebruik ‘als fietswiel’, dan krijg gewoon nieuwe, waarbij Enve alle kosten van werk en verzending op zich neemt. Vouw je ze op doordat je vergeten was dat je bike op het dak van je auto stond en de parkeergarage te laag bleek… of omdat je je velgen te dicht bij de uitlaat van je auto stonden… dan vervangt Enve alsnog gratis je velgen, maar betaal je zelf het arbeidsloon en verzendkosten.
Bron en meer info: www.enve.com