Je derailleurpat onderweg richten: Forager Cycles Adam’s H.A.T.

Petje af voor deze on-the-trail patrichter

Derailleurpat verbogen omdat je derailleur iets heeft geraakt? Geen paniek, daarvoor is hij gemaakt. Zo voorkom je schade aan frame en derailleur. Maar heb je geen reservepatje bij je, dan heb je wel een probleem. Want je kan hem wel ongeveer richten met een inbussleutel in de derailleurbout, maar met die supernauwkeurige aandrijvingen van tegenwoordig is lekker schakelen er dan niet meer bij. Het Amerikaanse Forager Cycles heeft een superslimme oplossing om het pat onderweg tóch goed te kunnen richten: Adam’s H.A.T.

Forager Cycles Adam's H.A.T. Derailleur pat richten

Forager Cycles Adam’s H.A.T. is een ogenschijnlijk eenvoudig aluminium busje met schroefdraad. Maar in geval van een krom pad briljant eenvoudig en nuttig tegelijkertijd.

 

Krtsratelratelratel. Dat is zo’n beetje wat je hoort als je tijdens een mooie rit je derailleurpat verbuigt omdat je derailleur iets geraakt heeft en je nog geen Sram Transmission hebt. Vervelend, maar geen paniek, want dat is precies de functie van een vervangbaar derailleurpat. Doordat-ie verbuigt voorkom je schade aan de derailleur en – erger nog – je  frame. Maar als je geen reservepatje bij je hebt, dan heb je wel een probleem. Hedendaagse ‘veel-speed’-aandrijvingen zijn namelijk extreem gevoelig voor de uitlijning van de derailleur. Nu kun je met een inbussleutel in de montagebout van je derailleur nog wel een poging wagen de boel in het gelid te trekken, maar lekker schakelen er dan niet meer bij. En dat de kans dat je daarna alsnog je derailleur je achterwiel in trapt, is er alleen maar groter door geworden. Met Adam’s H.A.T. brengt het Amerikaanse Forager Cycles nu een superslimme oplossing om het pat onderweg tóch goed te kunnen richten.

Forager Cycles Adam’s H.A.T.

H.A.T. staat voor Hanger Alignment Tool, dan weet je dát vast. Het ding zelf is een klein aluminium dopje dat je in je derailleuroog schroeft. En dan, met je tanden rond Adam’s H.A.T. het pat richten of zo? Nee, wat je vervolgens doet is je voorwiel demonteren en dat dan met de steekas aan de andere kant in de H.A.T. schroeven. Nu heb je zowel een mooie hefboom als een mooie visuele referentie om te zien hoe scheef je pat staat en hoe je hem moet richten. Zodra beide wielen, nu vlak naast elkaar, mooi parallel staan, is je derailleurpat weer recht. Slim toch?

Forager Cycles Adam's H.A.T. Derailleur pat richten

Met Adam’s H.A.T. in je derailleurpat geschroefd, monteer je je voorwiel met z’n steekas ín de H.A.T. waardoor je niet alleen een grote hefboom hebt om het pat te richten, je hebt ook een duidelijkere visuele referentie om hem zo goed mogelijk recht te krijgen in alle richtingen.

Uitvoeringen en prijzen

Adam’s H.A.T. is in drie verschillende uitvoeringen te koop, zodat hij altijd past op de steekas van jouw voorvork. Op de site staat duidelijk welke je moet hebben. Alle varianten kosten €32,91 , maar daar komt dan nog wel €20,10 aan verzendkosten bij. Ophalen in Foragers winkel is echter gratis… Maar de enige Europeaan die ik dát zie doen is Jonas Deichman.

Hoe dan ook, je bestelt je Adams H.A.T. hier:  Foragercycles.com

 

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments