De Liberation Divide is Komoots tweede gravelroute uit de Dutch Divide-serie. Deze serie kende vorig jaar de aftrap met de lancering van de Green Divide gravelroute. Bij deze nieuwe gravelroute rij je circa 60% onverhard, over gravel, eeuwenoude karrensporen, bospaden en boerenwegen. En daaraan heeft Noord-Brabant beslist geen gebrek. De Liberation Divide is dan ook 365 kilometer lang.
Meerdaagse route waar cultuur en natuur samenkomen
Het startpunt van de Liberation Divide-gravelroute is het treinstation van Bergen op Zoom. Vanuit daar brengt de route je vervolgens langs een aantal indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Via Woensdrecht rij je vlak langs de grens met de provincie Zeeland. Daar kom je bijvoorbeeld een Shermantank tegen die gebruikt is bij de Slag om de Schelde. Het eindpunt van deze gravelroute ligt uiteindelijk helemaal in het westen van de provincie, in Overloon midden in het Oorlogsmuseum. Letterlijk, want de finish ligt bovenop de fietsbrug die daar dwars door het museum loopt.
Routebouwer Bjorn Kamman over zijn route:
Liberation Divide-patch
De Liberation Divide is ook onderdeel van Komoot’s Dutch Divide-serie, waartoe ook de Green Divide-route behoort. En bij deze Liberation Divide kun je – net zoals onze collega Mark bij de Green Divide – óók een unieke patch te verdienen. Want de eerste 50 fietsers die de Liberation Divide in één of meerdere aaneengesloten dagen voltooien, krijgen de unieke Liberation Divide-embleem thuisgestuurd.
Kijk voor de volledige route, meer details en mogelijkheden tot het verkrijgen van de Liberation Divide-patch op de Komoot-pagina van de Liberation Divide.
Bron: www.komoot.nl