Nadat de oprichters Dan en Jake hun fietsmerk Kona in 2022 verkochte aan Kent Outdoors, kochten ze het vorig jaar weer terug. Het merk voer onder de vleugels van de investeerder een nieuwe koers, maar had daarbij de wind niet in de zeilen. Het ontbrak aan focus en het merk leek prooi te vallen aan roofbouw ten einde het door te verkopen met flinke winst. Die winst bleef uit, de roofbouw niet. Kona liep vast aan wal en veel van de trouwe dealers herkende het merk amper nog van de eigenzinnige, unieke insteek die het ooit had. Met Dan en Jake terug aan het roer, lijkt het merk – ondanks uitdagingen in de fietsindustrie – z’n oude koers terug te pakken met onder meer nieuwe introducties.
Te midden van de storm vorig jaar kwam het merk uit met de bijzonder Ouroboros; Kona’s ruigste carbon gravelbike met mountainbike-dna. Een heuse all terrain bike, atb, dus. Brede banden, luie geometrie, vering; de Ouroboros is een avonturenmachine à la Kona. Nu vernieuwt Kona z’n gravelbike Libre CR en maakt die juist meer racy.
Kona Libre CR 2025: meer ‘race-ready’
Terwijl veel merken bij het vernieuwen van gravelbikemodellen er prat op gaan dat er nóg bredere banden in frame en voorvork passen, is dat niet van toepassing bij deze tweede generatie van de Libre CR. Juist omdat Kona met de Ouroboros al een duidelijk uitgesproken, zeer capabale gravelbike in het programma heeft, kan de Libre eveneens een uitgesproken positie innemen in een ander segment van de gravelmark. Hoewel het frame dus volledig nieuw is, biedt de Libre CR nog steeds ‘maar’ ruimte aan banden tot 45 millimeter. De Libre CR is nog steeds relatief all round, maar meer gericht op het snellere werk, aldus Kona.
Framedetails
Het nieuwe carbon frame is lichter, al vermeldt Kona niet wat het gewicht is. En door de zadelpen van 31,6 millimeter diameter terug te brengen naar een 27,2 millimeter, biedt het nieuwe Libre CR-frame meer comfort. Ten opzichte van de eerste generatie vind je bij deze nieuwe Libre CR ook minder montagepunten. Zo laat Kona de montagepunten op de voorvork nu achterwege. Het ‘mannetje’ – de dwarsverbinding – in de staande achtervork losneembaar. Je gebruikt hem om een spatbord te monteren. Die monteer je overigens ook in combinatie met de maximale bandbreedte van 45 millimeter. Gebruik je geen spatbord, dan kun je het mannetje ook weglaten.
Het frame heeft achteraan nu een UDH (universal derailleur hanger) en is dus compatibel met zowel reguliere achterderailleurs als de ‘fullmount’ derailleurs van Sram Transmission en XPLR-groepen. Alle kabels lopen binnen door het frame in eigen buisjes en gaan via openingen aan de zijkant van het frame naar binnen. De trapaslagers worden met een PF86-perspassing gemonteerd. Tot slot biedt het frame ruimte aan een voorderailleur.
Geometrie
Kona leverde de vorige generatie van de Libre CR in vijf framematen. Nu zijn er zes framematen beschikbaar. De geometrie is daarbij subtiel veranderd, waarbij alles opgeteld de nieuwe Libre CR sportiever maakt. De voorvork staat nu bij alle framematen onder een hoek van 70,5 graden. Bij de grotere framematen is dat een halve graad vlakker dan voorheen. De zitbuishoek is iets rechterop gezet en de achtervork is 5 millimeter korter. De balhoofdbuis is iets verkort. Die was namelijk behoorlijk hoog en bij deze nieuwe generatie kun je dus sportiever (lees: dieper) zitten.
Kona Libre CR als fiets en frameset
Hoewel de Libre CR dus uit de voeten kan met een voorderailleur, zul je die zelf moeten monteren. Kona levert z’n gravelracer namelijk maar in één smaak als complete bike met een Sram Apex AXS 1×12-speed afmontage. Deze Libre CR kost 4.499 euro. Als Libre CR/DL wordt-ie aangeboden als frameset voor 1.999 euro.
Bron en meer info: konaworld.com