Nieuwe vorken, nieuwe technieken
Fox maakt schoon schip; vorige week kwam de Amerikaanse veringexpert met de 34 SL als vervanger voor de 34 Step-Cast. Hierbij verlaat het merk z’n Step Cast-concept met de kenmerkende smalle bouwvorm en de buitenpoten met onderaan ook nog eens een versmalling. De 34 SL heeft een meer traditionele vorm en daardoor langere bovenpoten én een grotere luchtkamer. Bovendien is deze vork stijver. Toch blijkt die nieuwe 34 SL met 110, 120 of 130 millimeter veerweg nauwelijks zwaarder dan de 34 Step-Cast. Dit recept gebruikt Fox nu ook om de ‘reguliere’ 34 (dus zonder step-cast-constructie) een update te geven. Die krijgt nu dikkere binnenpoten en heet vanaf nu dan ook 36 SL en is er met 120, 130 en 140 millimeter veerweg. Om de stijfheid nogmaals te verhogen geeft Fox de ‘reguliere’ 36 met veerwegen van 140, 150 en 160 millimeter eveneens een nieuw chassis.
Intern blijven de dempers ongewijzigd. Verder krijgen de 36 SL en 36 de vergrote luchtveer en hebben de nieuwe chassis’ enkele updates ondergaan om de stijfheid en souplesse verder te vergroten. Deze updates zijn zagen we eerder bij de 34 SL; lees voor meer details van deze vernieuwingen ons artikel over die nieuwe lichtgewicht telg van Fox. Deze updates in nog eens in een notendop:
-
Float Evol
CompliantGlidecore
Rubber tussen de zuiger en de zuigerstang in de vernieuwde luchtveer, moet er voor zorgen dat er geen grote wrijving ontstaat tijdens doorbuigen van de voorvork. Bij de lancering van de 34 SL noemde Fox deze luchtveer ‘Float Evol Compliant’, maar die naam is inmiddels al vervangen voor Glidecore.
-
Vergrootte afstand glijlagers
Door de glijlagers in de onderpoten verder uit elkaar te zetten, zijn de nieuwe vorken stijver en is de wrijving lager onder rijbelasting.
-
Oliekanalen verplaatst
By-pass-kanalen voorkomen druk opbouw ónder in de vork en helpen bij het rondpompen van olie richting glijlagers en de afdichtingen tussen boven- en onderpoten. Deze zijn nu verplaatst naar de zijkanten van de vorkpoten, waardoor ze onder rijbelasting beter tot hun recht komen.
36 SL als vervanger van 34
Net als de 34 SL is de 36 SL compleet nieuw. Met 120, 130 en 140 millimeter veerweg mikt Fox met deze SL-telg met 36 millimeter bovenpoten op lichtgewicht trailbikes. De Amerikaanse fabrikant vervangt met de 36 SL dan ook de vorige 34-generatie over de volle breedte. De keuze om deze trailvoorvork poten met een grotere diameter te geven komt voort uit het gegeven dat trailbikes door veranderingen in de geometrie en de kwaliteit van veerelementen steeds capabeler worden. Daardoor is méér veerweg niet zo zeer het primaire streven, maar stijfheid in rijrichting en qua stuurgedrag (torsiestijfheid).
Bij de vorkkroon en de boven- en onderpoten zien we eenzelfde ontwerp als bij de 34 SL. Dat betekent dus grotere afstand tussen de glijlagers en een nieuwe vorkkroon die de voorvork tot 20 procent torsiestijver maakt dan de vorige 34. De toename van pootdiameters neemt het gewicht zo’n 100 gram toe. De 36 SL profiteert ook van de Float Evol Glidecore-luchtveer en is er met de Grip en Grip X-demper. Saillant detail – of misschien eigenlijk ook niet: Fox levert de 36 SL uitsluitend voor 29 inch wielen. In dit segment komen nauwelijks nog 27,5 inch wielen voor, dus dit is een begrijpelijke keuze.
Fox 36 SL: specificaties en uitvoeringen
De Fox 36 SL is er als Performance, Performance Elite en Factory-versie. De 36 SL Performance kost 999 euro en heeft de Grip-demper met verstelbare lage snelheid ingaande en uitgaande demping. De Performance Elite en Factory-modellen zijn er vanaf respectievelijk 1.500 en 1.650 euro en delen dezelfde specificaties, op de Kashima-coating op de bovenpoten van de Factory-uitvoering na. Beide hebben de Grip X-demper, die naast een verstelbare uitgaande demping je ook individuele verstelling voor de hoge én lage snelheid ingaande demping biedt. Fox claimt een gewicht vanaf 1.755 gram.
Ook de 36 profiteert van updates
Met veerwegen van 140, 150 en 160 millimeter is de 36-serie van Fox al jaren dé allrounder voor alles van trail tot all-mountain gebruik. De vernieuwde 36 krijgt ook een volledig nieuw chassis, dat zo’n 20 procent torsiestijver is dan de voorganger. Intern krijgen alle uitvoeringen nu de Float Evol Glidecore-luchtveer. In dit segment zijn 27,5 inch wielen nog betrekkelijk populair, dus Fox biedt de nieuwe 36 in zowel 29 als 27,5 inch aan. Van de nieuwe 36 zijn er Factory, Perfomance Elite, Performance en Rhythm-uitvoeringen. Die laatste kun je niet los kopen en is voorbehouden voor fabrikanten om te specificeren op complete fietsen.
Fox 36 SL: specificaties en uitvoeringen
Bij de 36 Factory met z’n Kashima-coating op de bovenpoten heb je de keuze uit de Grip X2 en Grip X-dempers. De Grip X2-demper biedt de meeste verstelmogelijkheden. Hierbij kun je zowel hoge als lage snelheid van zowel ingaande én uitgaande demping verstellen. Met de Grip X-demper heb je ook een verstelbare hoge en lage ingaande demping, maar bij de uitgaande demping verstel je alleen de lage snelheidsdemping. De 36 Factory is er vanaf 1.725 euro.
De Performance Elite-uitvoering komt zonder de goudkleurige Kashima-coating en is er alleen met de Grip X-demper voor 1.580 euro. De 36 Performance komt standaard met de Grip-demper waarbij je naast de lage snelheid van de uitgaande demping in ook de lage snelheid ingaande demping (grof) kunt verstellen. Deze Performance-uitvoering van de 36 is er vanaf 1.080 euro. Een 36 is er vanaf 1.920 gram.
Bron en meer info: ridefox.com