Mountainbikeroute Mariënwaerdt officieel geopend
In de zomer van 2023 brachten we je het nieuws dat de gemeente West Betuwe en Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt de handen ineen hebben geslagen om een mountainbikeroute aan te leggen. Voor de gemeente West Betuwe een uitgelezen kans om zich nóg verder te profileren als sportieve gemeente. Want naast onder meer klompenpaden, wandel- en fietsroutes, peddelroutes is de gemeente nu dus ook een mtb-route rijker. En dat is meteen een unieke mtb-route, want deze ligt volledig op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en combineert dus natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden.
Op vrijdag 24 mei werd de nieuwe mountainbikeroute feestelijk geopend. Mede-initiatiefnemer, wethouder Van Stappershoef, over de nieuwe route: “Het doet mij goed dat het ons samen met Mariënwaerdt is gelukt om deze route tot stand te brengen. Een MTB-route misten we nog in onze gemeente en sluit goed aan op onze andere prachtige beweegroutes door onze natuur. Een MTB-route van deze kwaliteit in een dergelijk uniek landschap komt in de wijde regio, en zelfs in heel Nederland niet voor. Ik hoop dat onze inwoners en natuurlijk ook de bezoekers van het landgoed hier heel veel plezier aan gaan beleven.”
20 kilometer mountainbiken door rivierkleilandschap, inclusief kinderroute
In totaal telt de nieuwe mountainbikeroute over Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt 20 kilometer en bestaat uit twee lussen. De route begint bij bij restaurant De Stapelbakker, dat in de buurt ligt van de A2-afslag van Beesd. Van daar uit gaat de route langs populierenbossen, broekbossen, landgoedbossen, agrarische gronden, dijken, eendenkooien, sloten en kanalen. De route is zoveel mogelijk gescheiden van wandelroutes en is deels met grind verhard. En zeker gezien de bovenmatige regenval van de voorbije periode, lijkt dat beslist geen overbodige beslissing in dit rivierkleilandschap.
De mountainbikeroute heeft singletracks, maar loopt ook over bredere, verharde paden. In z’n geheel is de route toegankelijk voor een breed publiek; verwacht dus geen al te grote technische uitdagingen. Er is ook een zes kilometer lange kinderroute, die over een deel van de grote route loopt.
Mountainbikeroute Mariënwaerdt voert eigen vignet
Dat een mountainbikeroute aanleggen én onderhouden beslist niet gratis is, snapt iedereen. Oók voor Mariënwaerdt gaat dit op en vanaf 1 juni 2024 wordt er dan ook gewerkt met een verplicht mtb-vignet voor de mountainbikeroute. Dit vignet geldt voor iedereen ouder vanaf 16 jaar die gebruik wilt maken van de route. Je koopt een dagvignet voor 5,50 euro. Een jaarvignet voor de rest van 2024 kost 10,00 euro. Vanaf 2025 kost een jaarvignet 17,00 euro. Het Mariënwaerdt mtb-vignet bestel je online via: marienwaerdt.nl/product-categorie/mtg-trail
Nog een vignet
Nederland is zodoende dus nóg een mountainbikeroutevignet rijker. Dat werpt ongetwijfeld een barrière op voor bikers in directe maar zeker indirecte omgeving om mtb-route Mariënwaerdt te bezoeken. Genoeg bikers zijn bereid om te iets betalen voor de aanleg en onderhoud van routes, zo bleek wel uit diverse enquêtes. Maar inmiddels is het aantal unieke vignetten dat Nederland heeft, stilaan extreem aan het worden. Het zal de wens om één landelijk vignet alleen maar vergroten.
Zoals vaker aangehaald is zo’n landelijk mtb-vignet erg complex. Zeker als je kijkt naar wat er per gebied met de opbrengsten wordt gedaan. Want niet overal worden de opbrengsten één op één besteedt aan de mountainbikeroute. Dat op zichzelf is voor sommige bikers al een fundamentele patstelling.
De vraag mag echter ook zijn of dat dat wel moet? Op z’n website meldt het landgoed dat je met de aanschaf van het mtb-vignet bijdraagt aan onderhoud van de route én de natuur op het landgoed. Nu kun je dat óók afdoen als simpelweg ‘gewoon een inkomstenbron’ voor het landgoed. Vreemd is die gedachten allerminst. Want iedereen die het televisieprogramma Liefde voor het landgoed van Omroep Max wel eens heeft gezien, weet ook dat het in stand houden van een cultuurhistorisch landgoed een behoorlijke opgave is. Daarin is het niet meer dan logisch dat het landgoed z’n faciliteiten tegen betaling beschikbaar stelt. Of dat nu gaat over het aanbieden van een mooi decor voor een trouwerij, of voor jong en oud die graag door middel van noppenbanden modder op het gezicht geslingerd wilt hebben.
Hoe onwenselijk een extra mtb-vignet voor de mountainbikeroute Mariënwaerdt vanuit landelijk perspectief ook kan zijn, begrijpelijk is het met die bredere context van het landgoed wel. In zekere zin zelfs meer begrijpelijk dan de exorbitante prijzen die de gemiddelde beheerder van een parkeergarage in de binnenstad vraagt voor het (niet bewaakt) stallen van je auto voor een dagje shoppen. Waarbij de enige vormen van uitdagingen zijn of dat je autoruiten niet zijn ingeslagen bij terugkomst, of dat de hele parkeergarage nog overeind staat bij terugkomst…
Meer informatie: marienwaerdt.nl/nieuws/mtb