Nightbiken helaas populair: Natuurmonumenten doet beroep op bikers

’s Avonds fietsen bedreigt dieren, veiligheid én voortbestaan routes

Als biker zijn het late najaar en de winter vaak niet ideaal. Na werktijd nog biken? Lastig. “Nou ja, bouwlamp op de helm en/of stuur en gaan!” Toch? Nou nee. Doe maar niet. De meeste natuurgebieden zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden terrein, maar daar trekt helaas niet iedereen zich iets van aan, zo meldt Natuurmonumenten. En dat is niet alleen verboden, het is ook nog eens gevaarlijk. De gevolgen? Sluiting van mountainbikeroutes, gravel- en wandelpaden. Ja, de situatie is momenteel ernstig.

Nightbiken – mountainbiken met verlichting

Foto: NTFU

Waarom is nightbiken niet toegestaan?

Ook al zou het géén noodzaak zijn omdat je overdag niet kunt biken; nightbiken geeft een extra dimensie. Maar… het mag lang niet overal in Nederland. Sterker, eigenlijk mag het – buiten de verharde fietspaden – nagenoeg nergens. Terreineigenaren en -beheerders kunnen daarvoor diverse redenen aanvoeren, maar doorgaans heeft het te maken met verstoring van fauna.

’s Avonds worden veel dieren juist actief op de plekken waar overdag de mountainbikers, ruiters en wandelaars hun ding mogen doen. Een biker met een verlichting formaatje ‘bouwlamp’ schrikt enorm af, zeker met de snelheid waarmee deze zich verplaatst. Dit zorgt voor stress bij dieren en verstoort onder andere eetgedrag. Een vluchtend dier kan bovendien in paniek de weg op rennen. Omdat mountainbikeroutes vaak aan de rand van landgoeden liggen schuilt hier dus een reëel gevaar!

Uiteraard geldt dit niet alleen voor mountainbikeroutes. Ook landwegen en andere paden door natuurgebieden moet je mijden. En, zoals al aangehaald, als het binnen een natuurgebied valt is het negen tegen tien sowieso al verboden om er te zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Nightbiken: óók een bedreiging voor toegangelijkheid overdag

Via de NTFU kregen we het bericht door van Natuurmonumenten momenteel signaleert dat steeds meer mountainbikers in het donker door hun gebieden rijden. Niet alleen op de mountainbikeroutes, maar ook dwars door de natuur (!). Het probleem begint inmiddels dermate vormen aan te nemen dat er een gerede risico is dat mountainbikeroutes, gravel- en bospaden dreigen gesloten te worden…

“Algeheel sluiten van routes, dat is oneerlijk!” Ja zeker. Veruit het merendeel van de bikers houdt zich aan de regels. Maar realiseer je dat volgens velen fietsen en natuur sowieso al niet samen kunnen gaan – terecht of onterecht; deze discussies worden helaas vooral gevoerd op onderbuik gevoel en beduidend minder op feiten. Nightbiken heeft echter een meetbaar negatieve invloed op de natuur en daarmee is dat een’dankbaar’ feit voor de hele anti-fietsers-beweging die helaas steeds verder aanzwelt. Nu lost ‘niet nightbiken’ dit punt niet per definitie op. Maar wél nightbike is onherroepelijk in ons aller nadeel.

Na werktijd nog biken? Lastig. “Nou ja, bouwlamp op de helm en/of stuur en gaan!” Toch? Nou nee. Doe maar niet.

“Maar de A12 en A50 vol met auto’s doorkruisen toch óók de Veluwe?!”

Yep, er lopen talloze grote wegen door natuurgebieden. Veelal druk met razend verkeer en eveneens flink wat licht. Ook daar kun je van alles van vinden wanneer je het weegt tegen het verbod gebieden na zonsondergang te betreden. Maar realiseer je twee dingen. Ten eerste zijn veel van dit soort wegen volledig omheind. Dieren kúnnen dus niet de weg op rennen. Ten tweede zijn die wegen een vaste waarde zijn in het landschap. Daarmee bedoelen we niet dat ze ‘niet weg te halen zijn’, maar dat ze een zekere mate van voorspelbaarheid hebben. Dieren hebben daar mee leren omgaan. Ze weten omgekeerd dus óók waar de rust te vinden is in een gebied. En nu net dit is het punt wanneer we gaan wandelen, of – zoals dus nu blijkbaar veel gebeurd – gaan fietsen met daarbij flinke verlichting. Want dat is niet voorspelbaar.

Maar ik kán alleen maar ’s avonds fietsen

Eigenlijk is dus de boodschap: “Nightbiken, doe maar niet,” maar dat is natuurlijk voor velen verrekte lastig met zoiets onpraktisch als een baan overdag. Wil je schade aan jezelf, de natuur en mogelijk derden voorkomen? Hou dan de volgende tips in je achterhoofd:

  • Zoek uit of je op je beoogde route mág nightbiken. Bossen en officiële natuurgebieden zijn in de regel ’s nachts niet toegankelijk. Dit geldt óók voor (nagenoeg) alle officiële mountainbikeroutes!
  • De uitzonderingen op die regel zijn doorgaans stadsparken en landgoederen van onder andere de gemeente;
  • In elk geval: kijk op de bordjes.
  • Heb je paden gevonden waar je mag rijden, rijd sowieso nooit in grote groepen. Dat is overdag al niet handig. Een flinke groep bikers met genoeg licht voor een voetbalstadion om jaloers op te zijn… dat is zéker verstorend voor de natuur!

Tot slot: zoek een alternatieve inspanning

Niet sporten is voor velen geen optie. Niet fietsen, als je heel eerlijk bent, wel. Hoe leuk dat nightbiken ook kan zijn, overweeg ook een alternatieve sport voor de avonduren. Versterk je lijf, werk aan je skills, ga zwemmen, hardlopen.. er zijn talloze opties. Hier vind je nog wat meer tips over een alternatieve invulling in de donkerste perioden van het jaar.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments