Olympische Spelen 2024: Crosscountry mountainbike op TV en via Livestream

Zondag 28 en maandag 29 juli crosscountry wedstrijden vanaf de Spelen in Parijs

Komende week wordt het Olympische vuur in Parijs aangestoken voor de Spelen van 2024. En liefhebbers van mountainbiken hoeven niet lang te wachten op actie. Op zondag 28 juli wordt de Olympische MTB-dameswedstrijd verreden. Op maandag 29 juli zijn de heren aan de beurt op het parcours in Elancourt, ten westen van Parijs. Van de Spelen wordt enorm veel uitgezonden op televisie en via livestreams. We geven je een overzicht van alle tv-uitzendingen en livestreams van de mountainbikewedstrijden van de Olympische Spelen 2024.
Olympische Spelen Parijs 2024 – Crosscountry mountainbike heren en dames – MTB XCO TV Televisie uitzendingen en livestreams

Foto: UCI.ch

Olympische Spelen Parijs 2024: Crosscountry mountainbikewedstrijden op zondag 28 en maandag 29 juli

Liefhebbers van de fietssport hoeven na de finish van de Tour de France afgelopen zondag niet lang te wachten op nog meer actie. Deze week starten de Olympische Spelen 2024 in Parijs, met op zaterdag al de wegtijdrit. Voor de meer off-road geïnteresseerden onder ons is het vooral uitkijken naar komende zondag 28 en maandag 29 juli. Dan worden namelijk al de crosscountry mountainbikewedstrijden verreden. Op zondag strijden de dames vanaf 14.00 uur om de felbegeerde gouden plak. Daags nadien op maandag de 29ste rijden de heren.

De Olympische Spelen worden breeduit in beeld gebracht, zowel via reguliere, lineaire televisie als ook via talloze livestreams. We geven je onderaan dit artikel een overzicht van de tv-uitzendingen en livestreams van de mountainbikewedstrijden op de Olympische Spelen van 2024.

Nederlandse deelnemers Olympische Spelen mountainbike

Geen Mathieu van der Poel in Parijs

Lange tijd was het plan dat Mathieu van der Poel naast de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs óók aan de start zou verschijnen bij de crosscountry mtb-wedstrijd. Dat de combinatie uitdagend zou zijn, was voor iedereen duidelijk, maar aan ambitie géén gebrek. Niet op de laatste plaats omdat het verkrijgen van een ticket nog een behoorlijke opgave bleek. Z’n val bij het Wereldkampioenschap in Glasgow in 2023 zag hij z’n kansen op een Olympische selectie in het stof op gaan. Maar de vijfde plek van U23-biker Tom Schellekens bij datzelfde WK bleek een achterdeur in het reglement open te zetten, waarmee Van der Poel alsnog zicht had op deelname aan de mountainbikewedstrijd van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Het zou voor Mathieu een mooie kans zijn revanche te nemen op de vorige Spelen in Tokio, waar de beruchte plank – of eerder het ontbreken daar van – een vroegtijdig einde maakte aan zijn jacht op een Olympische plank, uh, plak. Zou, inderdaad. Want in mei besloot het multitalent zich toch alleen – en daarmee volledig – te richten op de Olympische wegrit. En dat betekent dat er bij de wedstrijd voor de heren op maandag 29 juli dus géén Nederlandse vertegenwoordiging aan de start staat.

Voor België staan Pierre de Froidmont en Jens Schuermans op de startlijst. Laatst genoemde brak echter afgelopen week nog een botje in z’n hand, maar verwacht wél aan de start te staan in Elancourt.

Pieterse en Terpstra aan de start voor Nederland, Detilleux voor België

Bij de dames zal het oranje tenue wél te zien zijn. En wel rond de schouders van Puck Pieterse en Anne Terpstra. Voor Terpstra is het haar derde deelname aan de Spelen en kan ze dus teren op ervaring. Pieterse liet bij de laatste wereldbeker in Les Gets begin deze maand zien dat ze absoluut in vorm is. Ze is één van de favorieten en het parcours in Elancourt moet haar beslist liggen. Maar ze zal in de Française Pauline Ferrand-Prevot een geduchte tegenstander hebben. Ferrand-Prevot – die met haar laatste wedstrijdseizoen bezig is – heeft van de Olympische Spelen 2024 in haar thuisland als ultiem doel gesteld. En van Ferrand-Prevot is het geweten dat als ze eenmaal iets voor ogen heeft…

Kersvers Belgisch Kampioene Emeline Detilleux staat namens België aan de start bij de Olympisch crosscountrywedstrijd op zondag 28 juli.

Olympische Spelen Parijs 2024 – Crosscountry mountainbike heren en dames – MTB XCO TV Televisie uitzendingen en livestreams

Foto: Photos: Alessandro Perrone | Sprint Cycling Agency via UEC.ch.

MTB-parcours Olympische Spelen 2024

Het mountainbikeparcours van de Olympische Spelen 2024 ligt niet in Parijs, maar buiten de stad op een kunstmatige heuvel in de gemeente Elancourt. De heuvel bestaat sinds de jaren ’70 en is inmiddels flink begroeid. Het parcours is volledig specifiek aangelegd. In 2023 was er al eens een testevenement, waarbij er toch wel wat commentaar kwam op het parcours. Zeker wanneer het nat is, zou het parcours op veel plekken extreem glad en daarmee gevaarlijk zijn. Daar is inmiddels gehoor aangegeven en talloze secties zijn voorzien van een flinke laag grind.

Het parcours in Elancourt is behoorlijk uitdagend met een aantal rockgardens, secties met stevige boomstammen en drop-offs. Ook bij die drop-offs zijn wat aanpassingen gedaan om de landing veiliger te maken. Vlak voor de finish ligt nog een sprong. Ten opzichte van het testevenement in 2023 is het gat achter de sprong meer opgevuld. Zo is er nu de keuze om te springen óf om de sectie te rollen.

Preview Olympisch parcours crosscountry

Puck Pieterse maakte een uitvoerige parcours preview tijdens het testevent in 2023:

Ook Anneke Beerten, woonachtig in Amerika én technisch assistent van de Amerikaanse selectie, maakte vorig jaar tijdens het testevent een uitvoerige parcours preview samen met Haley Batten:

Waar kan ik de Olympische mtb-wedstrijd op tv of via livestream volgen?

De Olympische Spelen staat met hoofdletters in de programmagids van de NOS en Eurosport in Nederland en Sporza in België. Er zijn continu doorlopende uitzendingen, waarbij het in de programmagids lastig vooraf exact te bepalen is wat er wél en niet wordt uitgezonden vanuit Parijs. De Olympische mountainbikewedstrijden op zondag 28 en maandag 29 juli staan echter expliciet vermeldt in het uitzendschema van Eurosport, dat in veel van de Nederlandse zenderpakketten standaard is opgenomen. Het is de verwachting dat de NOS in elk geval de Olympisch mtb-wedstrijd van de dames op 28 juli uit zal zenden via televisie. Ook verwachten we dat Sporza zowel de dames als heren mountainbike-wedstrijd van deze Olympische Spelen 2024 op zal nemen in z’n programmering op televisie.

Livestream mtb-wedstrijden Olympische Spelen

Met de grote hoeveelheid aan disciplines zijn de Olympische Spelen spek voor de bek van streamingdiensten. Zij kunnen immers gemakkelijk parallel méér aanbieden. Zowel de NOS in Nederland als Sporza in België zullen óók enorm veel parallel aanbieden via hun online platforms en apps. Deze livestreams zijn gratis, maar uiteraard zijn de streams van de NOS alleen vanuit Nederland en die van Sporza alleen vanuit België te bekijken.

Eurosport en de gelieerde streamingdienst HBO Max pakken uiteraard óók groots uit tijdens de Spelen vanuit Parijs. De Olympisch mtb-wedstrijden zijn via al deze platforms te volgen. Zowel de streams van Eurosport als HBO Max zijn abonnenementservices en dus zijn de mtb-wedstrijden niet gratis te bekijken.

TV-uitzendingen en livestreams Olympische Spelen 2024 – Crosscountry mountainbike

Zondag 28 juli 2024: XCO Dames

Televisie

  • NOS via NPO1 (nog niet bevestigd) – 14.00 uur
  • Sporza via VRT 1 (nog niet bevestigd) – 14.00 uur
  • Eurosport 1* – 14.00 uur

Livestreams

* Alleen in Nederland
** Alleen in België

Maandag 29 juli 2024: XCO Heren

Televisie

  • Eurosport 1* – 14.00 uur
  • Sporza (VRT Canvas) – 14.00 uur

Livestreams

* Alleen in Nederland

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments