Operatie Fazant gravelt verder: vijf gravelroutes met een bevrijdingsverhaal

Onlangs reden Lars en Mark de graveltocht Operatie Fazant. Een een uitgebreid gravelevenement met als centraal thema de bevrijding van Noord-Brabant, waarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingeluid. De route voerde langs diverse historische plekken die iets met de oorlog te maken hebben. Nu lanceert het collectief achter het gravelevenement Operatie Fazant nog eens vijf gps-gravelroutes in Noord-Brabant.

Vijf gravelroutes ter ere van de 80-jarige bevrijding van Noord-Brabant

In september, 80 jaar geleden, werd Noord-Brabant bevrijd van de Duitse bezetting. En daarmee kwam er in een groot deel van de provincies onder de rivieren een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie die na de mislukte operatie ‘Market Garden’ alsnog de Duitsers uit het zuiden van Nederland moest verdwijnen, werd Operatie Fazant genoemd. Stichting de Fietsende Fazant stond eind september stil bij dit historische moment en organiseerde een graveltocht vanuit Fort Isabella in Vught, met Operatie Fazant als centraal thema. Mark en Lars reden deze tocht, die hen langs talloze plekken in Noord-Brabant voerde die iets met de oorlog en de bevrijding te maken hebben.

Als opvolging van dat gravelevenement en ter ere van de 80-jarige bevrijding van Noord-Brabant lanceert Stichting de Fietsende Fazant nu nog eens vijf gravelroutes. Er zijn gravelroutes uitgezet vanuit Bergen op Zoom, Breda, Den Bosch, Eindhoven en Overloon. Van daar uit voeren de gravelroutes van Operatie Fazant je over de mooiste onverharde paadjes van de provincie. En niet alleen dat, je komt tevens langs de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten en musea.

Operatie Fazant gravelroutes – Noord-Brabant – Bevrijding Tweede Wereldoorlog

Operatie Fazant gravelroutes – Noord-Brabant – Bevrijding Tweede Wereldoorlog

Bij de gravelroute vanuit Overloon kan een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon niet ontbreken.

Sportieve uitdaging en bewustwording

Operatie Fazant is een initiatief van Bjorn Kamman, bekend van Bjornrides.cc en de Liberation Divide, en Jasper van Gils, creatief directeur van Groowup. Het bieden van een sportieve uitdaging opgehangen aan een thema is niet het enige het doel van de initiatiefnemers. Want Bjorn en Jasper willen ook kennis delen en bewustwording creëren van de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet. Littekens die op talloze plekken vandaag nog steeds zichtbaar zijn.

De gravelroutes variëren in lengte van 74 tot 98 kilometer. Je komt bovendien bij alle vijf gravelroutes langs een museum. De routes zijn digitaal uitgezet, je rijdt ze dus op basis van een gps-bestand dat je gratis kunt downloaden.

Voor meer achtergrondinformatie bevelen we de podcast (Spotify) die Bjorn en Jasper maakten van harte aan.

De routes vind je op: operatiefazant.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments