Rechter oordeelt: MTB-route Sallandse Heuvelrug moet langer dicht

Routenetwerken Twente gaat in hoger beroep

Sinds 2022 gaat mountainbikeroute tussen Holten en Nijverdal jaarlijk tussen 1 april en 30 september dicht om het leefgebied van de zandhagedis te ontlasten. Onlangs oordeelde de rechter dat de blauwe mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug van 1 maart tot en met 31 oktober dicht moet. Twee maanden langer dus. Routenetwerken Twente gaat hierover in hoger beroep en laat uitvoeriger onderzoek doen naar de flora en fauna. Hopelijk kan daarmee de situatie met méér gedegen onderbouwing bekeken worden.

Sallandse Heuvelrug: habit van de zandhagedis

De Sallandse Heuvelrug, een van de mooiste natuurgebieden van Nederland, staat al enige tijd centraal in een fel debat en diverse rechtsgangen tussen NatuurAlert, het recreatieschap Twente en mountainbikers. In 2022 werd door de rechter opgelegd dat de blauwe mountainbikeroute elk jaar tijdelijk dicht moet. Een ongekende maatregel en uniek in z’n soort. Maar waarom eigenlijk? Het natuurgebied is de habitat van de zeldzame zandhagedis en die zont graag op de zanderige paden op de Sallandse Heuvelrug. En sommige van die paden zijn opgenomen in de mountainbikeroute van Holten. Dat dat niet altijd even goed uitpakt, snapt iedereen. Natuurorganisatie NatuurAlert zag het liefst de mountainbikeroute geheel verdwijnen uit dit Natura2000-gebied. Het compromis dat door de rechter destijds is opgelegd is een jaarlijkse periodieke sluiting van 1 april tot en met 30 september.

Zandhagedis – Discussiepunt mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug

De zandhagedis zont graag op de zanderige paden op de Sallandse Heuvelrug. Sommige paden zijn toegewezen aan mountainbikers. En dat pakt niet altijd goed uit. Mountainbikeroute Holten is daarom sinds 2022 op last van de rechter dicht van 1 april tot en met 30 september. Die periodieke afsluiting wordt nu met twee maanden verlengd. – Bron foto: Friedrich Böhringer, onder licentie, via wikimedia.

NatuurAlert procedeert verder: MTB-route Holten nu dicht van 1 maart tot en met 31 oktober

NatuurAlert is sinds die uitspraak niet tevreden achterover gaan leunen en is doorgegaan met procederen. Als gevolg daarvan oordeelde de rechter in juni dat de blauwe mountainbikeroute tussen Holten en Nijverdal twee maanden langer dicht moet. Mountainbikeroute Holten wordt nu dus van 1 maart tot en met 31 oktober gebarricadeerd met boomstammen. Want, zo oordeelt de rechter, ook in die twee maanden zijn de beschermde reptielen actief, “mede door de stijging van de temperatuur als gevolg van klimaatverandering”. De rechter oordeelde ook dat provincie Overijssel op basis van een nader deskundig onderzoek een nieuw besluit nemen over de sluitingsperiode van de mountainbikeroute.

Routenetwerken Twente gaat in beroep

Routenetwerken Twente – onderdeel van recreatieschap Twente – staat al jaren in voor de belangen van allerlei recreatieroutes, waaronder dus ook de mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug. Zij houden zich aan het besluit van de rechter,  maar geeft ook te kennen inmiddels hoger beroep tegen het besluit te hebben aangetekend. En parallel aan de onderzoeksverplichting die opgelegd is aan de provincie Overijssel, voert Routenetwerken Twente een eigen soortenonderzoek uit. Ook is ecologisch bureau Eelerwoude ingeschakeld om een toetsing uit te voeren op het gebied van flora en fauna. Hiermee wil Routenetwerken Twente bereiken dat men met meer en vooral beter onderbouwde argumenten naar de zaak kijkt. In de aanloop naar het originele besluit van de tijdelijke sluiting in 2022, rammelde de zaak op dit punt namelijk flink.

MTB-Route Holten, mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug langer dicht omwille van zandhagedis

Dit is helaas het beeld vanaf 1 maart tot en met 31 oktober. Mountainbikeroute Holten moet op last van de rechter langer dicht om de zandhagedis te beschermen. De mtb-route doorkruist de habitat van het beschermde reptiel en dient – terecht – beschermd te worden. De rechtsgang belemmert helaas de dialoog tot structurele oplossingen waar recreatie en natuurbehoud in harmonie samen kunnen gaan. – Bron foto: recreatieschaptwente.nl

Wederom gemiste kans op gedegen overleg met duurzame oplossing als uitkomst

De voortslepende rechtsgang staat niet op zichzelf. Oók andere mountainbikeroutes staan in het vizier van organisaties die zeggen op te komen voor de natuur. Maar daarbij wordt vaak maar met één doel voor ogen geprocedeerd: resoluut verbannen van mountainbikers uit het bos. Sommige natuurorganisaties of vertegenwoordigers winden daar ook echt geen doekjes om. Vooropgesteld: als natuur inderdaad flinke schade ondergaat als gevolg van recreatie, dan moet daar iets mee gedaan worden. Maar eens te meer is de bewijsvoering mager of op z’n minst discutabel. Daarbij is het ook té simplistisch om te denken dat het sluiten van (delen van) mountainbikeroutes een structurele oplossing is.

Dit is namelijk, zoals zo vaak, géén zwart-witkwestie. Het behoud van de kwetsbare natuur moet altijd een prioriteit zijn. Maar dat betekent niet dat recreatie geen plek heeft in natuurgebieden. Dat de puzzel misschien lastig te leggen is, zal ongetwijfeld zo zijn. Maar dat op zichzelf mag nooit een argument zijn om overleg terzijde te schuiven en alleen het pad naar de rechter te bewandelen. Want de groep recreanten (lees: mountainbikers) is er nu eenmaal en die wil maar wat graag buitenspelen en eveneens genieten van de natuur. Wildrijden is natuurlijk nóóit goed te praten, maar zonder fatsoenlijke alternatieven is de kans dat dát gebeurd, alleen maar groter en daar is de natuur helemaal niet bij gebaat.

Wat zou het toch mooi zijn als natuurorganisaties en mountainbikers in harmonie samen tot duurzame ontwikkelingen kunnen komen, waarbij recreatie, en natuurbehoud samenkomen. Mountainbikers kunnen dan lekker biken en met wat geluk heb je die dermate natuurgek gemaakt dat ze hun vrije tijd net zo graag meewerken aan natuurprojecten buiten de route, waarmee het hele gebied kan floreren. Tja… een mens mag dromen, toch?

Bron: recreatieschaptwente.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
Jeroen
1 maand geleden

Deze beslissing is volslagen krankzinnig als je ziet wat een enorme verwoesting de machines vorig jaar hebben veroorzaakt voor de ontbossing notabene. Trekkersporen van 40 cm diep, alles compleet kapotgereden in het bos en overal bomenkap. Dit is puur, belachelijk gezeik van natuurgekkies die hun zin willen doordrammen. Heel triest.