
Mountaingravelbike of gravelmountainbike? Ja.
“Van extreme bikepacking tot ultragravelraces, de Ignite GTX combineert de technische voordelen van een mountainbike met de aerodynamica van een drop bar,” aldus Ridley in z’n persbericht. Tja, met het al maar breder worden van het genre dat ‘gravelbiking’ heet, waarbij ook letterlijk de banden steeds breder worden, was het een kwestie van tijd voordat de gravelbike een mountainbike werd. Maar omdat er een ander stuur op zit, is de Ignite GTX van Ridley nu niet ineens een gravelbike. Want vergis je niet; de Ignite is basaal nog steeds een loepzuivere mountainbike-hardtail.
Ridley claimt hiermee zeker niet de eerste te zijn. Kijk voor de aardigheid eens naar wat Salsa Cycles (al jaren) aanbiedt. Een nichemerk voor een niche. Maar blijkbaar is er een trend gaande. Bij diverse wedstrijden in met name Amerika zagen we de voorbije periode mountainbikes aan de start met een een gravelstuur. En of dat nu een extreme gravelraces waren of een voor mountainbikebegrippen technisch tamme wedstrijd waarbij de uitdaging vooral in de lengte zat, doet er niet eens zo toe. Een mountainbikeframe (en voorvork) biedt nu eenmaal méér ruimte aan nóg bredere banden. Als het echt ruig wordt, is een volumineuze band altijd gunstig. En als je nóg meer comfort en controle wilt, past er in een mountainbike een geveerde voorvork met al snel 100 millimeter (of méér) veerweg. Die mountainbike bestaat niet voor niets al heel wat jaren… Maar is het dan nog wel gravelbiken of wordt het dan toch gewoon mountainbiken? Tja; kies zelf maar.
Monstercrosser, dropbar-MTB, ATB
De Belgische fietsfabrikant ziet nu in elk geval een gat ontstaan dat gevuld moet worden. Ridley refereert in z’n persbericht aan termen als monstercrosser en dropbar-MTB. Wat mij betreft zouden ze daar nog de term ATB aan kunnen toevoegen. Ridley kiest er echter voor om de nieuwe Ignite GTX ‘alpine gravel bike’ te noemen. Ja, schrijf die term maar alvast op in je fietswoordenboek; hij zal de komende periode waarschijnlijk nog wel vaker voorbij komen. En we moeten marketeers hun werk ook gunnen, toch?
Ridley Ignite GTX: geen nieuwe fiets
Vergeef me de misschien iet wat cynische ondertoon van dit nieuwsbericht. Maar zoals vaker staan persberichten vol met boude claims en turbotaal en dat is deze keer niet anders. Zo claimt Ridley dat de Ignite GTX géén compromis is of een slechts 99 procent passende oplossing, maar dat men hiermee streeft naar perfectie. Allemaal leuk en aardig, maar élk ontwerp is per definitie een compromis. En net zo goed als dat een mountainbike-hardtail niet alles kan, is een gravelbike ook niet passend voor alles. Een combinatie van die twee lost dat niet in eens magisch op.
Zo is volgens het persbericht de geometrie van deze ‘alpine gravel bike’ gebaseerd op de Ignite SLX hardtail. Tja, logisch, want het ís de Ignite SLX hardtail, maar dan met een specifieke afmontage. Dit carbon frame biedt ruimte aan 29 x 2.3 inch banden. De voorvork staat hierbij onder een hoek van 70 graden. Dat is voor mountainbikebegrippen inmiddels steil te noemen. En voor een gravelbike beginnen dergelijke hoeken inmiddels courant te worden.
Wanneer je vervolgens je framemaat gaat bepalen, moet je rekening houden met de extra lengte die een gravelstuur van zichzelf heeft. Ten opzichte van een mountainbike-set-up kies je de Ignite dus waarschijnlijk een maatje kleiner, zodat het frame niet té lang wordt en je samen met het gravelstuur dus niet té gestrekt komt te zitten. Dat betekent dus ook een iets kortere wielbasis ten opzichte van een een mountainbike. En daarmee zal de Ignite GTX dus per definitie niet hetzelfde rijden als de mountainbike waarmee het frame gedeeld wordt. In de evolutie van mountainbikegeometrie doe je dus in feite een stapje terug. Wat overigens géén waardeoordeel is. Andersom kruipt de gravelbike ook al richting een oldskool mountainbike en ontstaat al een grijs gebied. Een gebied dat, als ik althans voor mezelf spreek, wel écht vermakelijk kan zijn.
2.3 inch banden maar toch ‘meer aero dan mountainbike’
Maar als je tijdens een extreme graveltocht beter op een mountainbike kunt rijden dan op een gravelbike, wat voegt het gravelstuur op een mountainbike dan nog toe? Ridley trekt hier de aero-kaart. Met je handen onder in de beugel zit je dieper en dat is aerodynamischer. Dat je op dit soort fietsen gemiddelde niet snel tegen of voorbij de dertig per uur rijdt en aerodynamica bij dergelijke snelheden relatief ondergeschikt is, laten we maar even voor wat het is…
Voor de Ignite GTX kiest Ridley overigens voor het Ritchey VentureMax-stuur. Dat stuur heeft een flare-up van 24 graden. Een behoorlijk uitgesproken keuze, wat ons betreft. Dit stuur heeft onderin de beugel een ergo-knik die nogal dominant aanwezig is.
Diverse afmontages
Ridley brengt de Ignite GTX in vier framematen (S, M, L en XL) en met Sram Rival 1, Sram Apex 1, Sram Rival/GX Eagle AXS mullet en een Shimano GRX 800 1×12. Verder kun je deze atb, monstercrosser, gravelmountainbike, mountaingravelbike of ahum… alpine gravel bike, krijgen met een starre carbon voorvork of een geveerd exemplaar. Het Ignite-frame biedt ruimte aan maximaal 100 millimeter veerweg. Daarnaast kun je nog wat zaken naar smaak kiezen wanneer je de Ignite GTX bestelt via de configurator op de website van Ridley vindt. De Ignite GTX is er vanaf 2.799 euro.
Bron en meer info: ridley-bikes.com
Om te kotsen zo lelijk….
1 april
Uhmmm Santa Cruz Stigmata 4