Rockshox vernieuwt Reverb AXS dropper-zadelpen: zonder olie maar mét vering

Eenvoudigere constructie, langer én goedkoper

Het was een publiek geheim: Rockshox werkte aan een nieuwe generatie draadloze dropper-zadelpennen voor mountainbikes. Aan de vooravond van de UCI mountainbikewereldbeker wordt de nieuwe Reverb AXS eindelijk onthult. De batterij heeft een nieuwe positie op de onderbuis en de Reverb AXS heeft géén oliecircuit meer, waardoor de pen nu robuuster is, aldus Rockshox. Bovendien is-ie er nu met 100 tot en met een gigantische 250 millimeter verstelweg. Oók is-ie met 600 euro iets goedkoper. Vering krijg je op de koop toe.

RockShox Reverb AXS 2025 dropper-zadelpen

RockShox Reverb AXS 2025 dropper-zadelpen

Al enige tijd duiken er foto’s op van gesponsorde wedstrijdrijders die op pad zijn met een dropper-zadelpen met daarop duidelijk zichtbaar de bekende Sram AXS-batterij. Maar in plaats van de bekende plek ónder het zadel, bevindt die voedingsbron zich op de kraag tussen boven- en onderbuis, dicht tegen de zadelpenstrop aan. Het kon dus niet anders dan dat Rockshox bezig was met een nieuwe versie van z’n dropper-zadelpen Reverb AXS. Patenttekeningen die de voorbije zomer openbaar werden, haalden verder elke twijfel weg.

Nu, zes jaar na z’n lancering, komt Rockshox met een opvolger van z’n draadloze dropper-zadelpen Reverb AXS. En niet alleen de positie van de batterij is anders. In feite is alles anders, inclusief z’n werking. Want de nieuwe Reverb AXS heeft géén oliecircuit en werkt alleen nog met lucht.

Reverb AXS: geen olie, bewust wél vering

Voor deze incarnatie van de Reverb AXS grijpt Rockshox naar de Reverb AXS XPLR dropper-zadelpen. Want net als bij die dropper-met-beperkte-verstelweg voor gravelbikes, werkt de nieuwe Reverb AXS alleen nog op lucht. Voorheen bewoog je met het induwen van je dropper een zuiger voorzien van ventiel door een kolom olie. Zodra je de bedieningshendel op je stuur weer loslaat, sluit het ventiel en blokkeert de zuiger op die plek in de olie. Olie is namelijk niet samendrukbaar. Het grote voordeel is dat je daarmee dus op elk gewenste plek van de verstelweg, de pen kunt blokkeren, zonder verdere beweging in de pen.

Nadelen zijn er echter ook. De luchtdruk om de pen omhoog te laten komen en de olie moeten gescheiden blijven. Dat gebeurt veelal met een internal floating piston (ifp). Dat betekent extra afdichtingen, die naast iets meer wrijving ook kosten met zich meebrengen. Feilloos zijn ze vervolgens niet. Met als gevolg dat je soms toch lucht in de olie krijgt. En menig Reverb-bezitter zal het kunnen beamen in de vorm van onbedoelde vering wanneer de zadelpen volledig is uitgestrekt.

Werking

Bij de nieuwe Reverb AXS laat Rockshox de olie weg en wordt het concept gevolgd van de Reverb AXS XPLR dropper-zadelpen die alleen met lucht werkt. Uitgeschoven op z’n volle lengte, bevindt de zuiger zich tegen de eindaanslag van de binnenbuis. Er is dan geen ruimte voor lucht onder de zuiger. In deze positie is er dan ook alleen luchtdruk boven de zuiger, de positieve luchtkamer. De zadelpen is niet alleen volledig uitgestrekt, maar is daarbij bewegingsloos. Want hoewel lucht samendrukbaar is, is de druk dermate hoog, dat je die met je eigen gewicht op dat moment niet kunt samendrukken.

Onderstaand een schematische weergave van het werkingsprincipe van Rockshox’ Reverb AXS-dropper die alleen op lucht werkt.

Zodra je de remote bedient, opent een klep in de zuiger een poort. De lucht kan nu dóór deze poort stromen en je kunt de zadelpen dus indrukken. Daarbij ontstaat ruimte onder de zuiger en dat wordt nu een negatieve luchtkamer. De druk is in beide kamers uiteraard gelijk. Zodra je de remote los laat, sluit het ventiel en blijft de zadelpen ongeveer op de plek hangen waar je hem dan houdt. Ongeveer, want nu heb je aan beide zijden van de zuiger dus samengeperste lucht en beide werken als een luchtveer. De binnenbuis kan dus onder belasting toch nog verder naar beneden, waarbij de druk onder de zuiger hoger wordt, waardoor de binnenbuis weer wordt teruggeduwd. Juist ja; zodra je de dropper iets bedient, staat je zadel niet alleen lager, je hebt dan dus óók een verende zadelpen. ActiveRide, noemt Rockshox dit concept.

Hoe kan het dan toch dat de zadelpen uitschuift als je de klep opent? Dat komt doordat de aan de onderzijde van de zuiger het netto oppervlak van de zuiger kleiner is door de aanwezigheid van de zuigerstang. Bij een gelijke druk is de kracht op de bovenkant van de zuiger met het grote oppervlak omgekeerd dan ook juist groter en daardoor schuift de zadelpen dus uit.

Het ventiel in de binnenschacht werkt op basis van een compactere motor en verbruikt minder stroom dan voorheen. Met een volledige batterijlading zou je gemiddeld zo’n 60 rijuren hebben.

Rockshox over ActiveRide: “Vering is ideaal voor klimmen”

In z’n persbericht benoemt Rockshox ActiveRide als een grote toegevoegde waarde bij het klimmen. Ja, droppen om te klimmen. Want, zo legt Rockshox uit, met het zadel ietsjes lager gezet ontstaat er meer bewegingsvrijheid maar óók comfort, wat bikers helpt op technische klimmen. Tijdens een online-perspresentatie enkele weken geleden noemde men het vooral als groot voordeel voor vooral e-bikes, die over het algemeen om een meer zittende klimstijl vragen.

Hier op de redactie zijn we nog niet zo overtuigd van de argumentatie van Rockshox. Het komt op ons ietwat over als een gezocht ‘voordeel’ bij een constructief compromis. Tegelijkertijd denken we dat het verende karakter ook weer geen al te groot nadeel is, ook al ‘hoef dat voor jou niet zo nodig’. De bijkomstigheid is dat de hele constructie inderdaad eenvoudiger is. En als dat zich uitbetaalt in een robuuster product en eenvoudiger onderhoud, is dat al snel op de koop toe te nemen. Niettemin; collega Arjan is inmiddels op pad met de nieuwe Reverb AXS en zal hier beslist nog op terugkomen…

Rockshox Reverb AXS Active Ride

Met de Reverb AXS een klein beetje ingeduwd transformeert de dropper in een verende zadelpen. Met name voor technisch klimmen zou dit volgens Rockshox voordelig zijn. Wij zijn iet wat sceptisch over dit geclaimde voordeel. Eerst ervaren, dan geloven; dus testexemplaren zijn inmiddels op weg.

Batterij en extra contacten

In een zoektocht naar een betere positie voor de batterij komt Rockshox voor z’n nieuwe Reverb AXS op dezelfde uitkomst als Fox. Bij de Transfer Neo dropper-zadelpen plaatst Fox de batterij óók op de kraag tussen binnen- en buitenbuis. En precies zoals Fox beargumenteerde, is de potentiële clash met een achterwiel tijdens het inveren de reden voor Rockshox om de batterij te verhuizen. Maar bijzonder genoeg kan de batterij bij de Fox Transfer Neo achterop nog steeds dicht in de buurt van een achterwiel komen. Rockshox plaatst bij de nieuwe Reverb AXS de batterij dan ook juist aan de vóórzijde van de zadelpen.

Constructief houdt dit wel wat in. Want de interne klep om de pen te laten bewegen of juist vast te zetten op een positie, zit helemaal binnen in de pen. De kraag bevat niet alleen de batterij, maar ook de pcb met draadloze ontvanger en de regelelektronica. Op de buitenbuis zijn vervolgens twee contactpunten aangebracht, waarmee de kraag – die alleen bij een onderhoudsbeurt losgenomen wordt – verbinding maakt. Vanuit die contactpunten lopen twee draden aan de binnenzijde van de buitenbuis naar beneden. Onderaan de pen volgt vervolgens via wat contacten een overdracht naar de binnenschacht met aan het uiteinde in de zuiger de motor die de klep bedient.

Om de stroom van de AXS-batterij bij het magneetventiel te krijgen via verschillende, losneembare onderdelen, zijn er niet minder dan drie overdrachtspunten met telkens vier contacten nodig.

Dat zijn dus best wel wat elektrische contacten. Rockshox claimt dat de nieuwe Reverb AXS dropper-zadelpen met de alleen op lucht gebaseerde constructie een stuk robuuster is. Maar al deze contactpunten voor de elektronica haal je los bij een onderhoudsbeurt, waarbij je omliggende delen juist smeert. Voorzichtigheid lijkt dus essentieel om te zorgen dat er geen smeermiddel op de contacten komen. Dat zou de werking namelijk de das om doen…

Compatibiliteit

Rockshox levert de Reverb AXS uit met de maximale luchtdruk in de zadelpen. Wil je echter het verende deel van de verstelweg werkelijk meer verend laten zijn, dan kun je de druk verlagen. Uiteraard betekent dat ook dat de uitschuifsnelheid wat afneemt. Ook verlaag je hiermee logischerwijs de benodigde kracht om de pen in te schuiven. Met name voor lichtere rijders kan dat voordelig zijn, zo zegt Rockshox.

De kop van de zadelpen is geschikt voor ronde zadelrails van 7 x 7 millimeter en ovale exemplaren van 7 x 9 en 7 x 10 millimeter. Verder betekent het AXS-protocol dat je de nieuwe dropper kunt gebruiken met alle bestaande AXS-remotes van Sram. Een uitzondering zijn de draadloze blips die je alleen in serie kunt schakelen met schakelaars van je aandrijving.

Verder is het geen probleem om een zadeltas te monteren, zolang die maar alleen aan de zadelrails bevestigd wordt. En daarbij ook nergens anders contact maakt met de zadelpen. Uiteraard moet je er ook voor uitkijken dat de zadeltas niet je achterband raakt wanneer het zadel omlaag staat én je vering maximaal inveert.

Minder en eenvoudiger onderhoud

Rockshox heeft de nieuwe Reverb AXS ontworpen om een stuk gebruiksvriendelijker te zijn qua onderhoudsinterval én de uit te voeren onderhoudsbeurt. Rockshox adviseert om de pen elke 300 uur (circa eens per jaar, bij gemiddeld gebruik) te smeren. Dat is een flinke verlenging van gebruiksduur over de 50 uurs-interval bij de vorige Reverb AXS. Elke twee jaar voer je vervolgens een grote beurt uit. Tijdens z’n perspresentatie maakte Rockshox er een punt van dat de nieuwe dropper in principe door iedereen met enige sleutelervaring én zonder speciaal gereedschap te onderhouden is.

De Reverb AXS maakt uiteraard gebruik van Srams AXS-platform en dus de app op je telefoon. Daar stel je eenvoudig knoppen in en kun je de batterij-status bekijken.

Specificaties en prijzen

Eén van de redenen voor Rockshox om de Reverb AXS te vernieuwen is om mee te kunnen met de trend naar meer verstelweg. De vorige draadloze dropper van het merk had maximaal 170 millimeter verstelweg. De nieuwe Reverb AXS is er in 30,9, 31,6 en 34,9 millimeter diameter. Bij al deze diameters is-ie verkrijgbaar in stappen van 25 millimeter vanaf 100 tot en met maar liefst 250 millimeter verstelbereik. Daarmee heeft Rockshox nu de dropper met de meeste verstelweg momenteel op de markt. De inbouwhoogte is bij deze nieuwe versie ook wat compacter, waardoor je ook méér drop aan zou moeten kunnen ten opzichte van vorige exemplaren. Sram heeft een online calculator om je te helpen te bepalen welke lengte maximaal past in jouw bike.

Qua gewicht meldt Rockshox ons dat de nieuwe ongeveer hetzelfde weegt en in sommige gevallen een paar gram lichter dan de vorige uitvoering. Ter indicatie: op onze weegschaal weegt een 30,9 x 200 millimeter exemplaar 690 gram zonder batterij. Een 30,9 x 150 millimeter versie is 40 gram lichter.

De nieuwe Reverb AXS kost 600 euro exclusief een remote. Een AXS-controller kost je ongeveer 90 euro. Wil je de nieuwere Pod-controller, dan moet je rekenen op zo’n 170 euro. Ja, de nieuwe Reverb AXS is dus goedkoper, maar goedkoop is nog steeds een overstatement. Wachten tot Rockshox dan ’toch’ maar met een mechanische variant komt? Eagle 90 en 70 geven hoop, zou je zeggen…

Bron en meer info: rockshox.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments