Met een hartslagmeter kun je weliswaar wat te weten komen over je vormpeil en de intensiteit van je inspanning, maar heel veel meer dan een afgeleide van je inspanning is het niet. Een keer slecht slapen, een bak koffie extra voor je rit en de waarden wijken bij gelijkblijvende inspanning toch af. Als je nauwgezet wilt trainen of je inspanning tijdens een bijvoorbeeld een marathon wilt doseren is een vermogensmeter erg nuttig. Want die meet dáár waar het er toe doet: de benen.
Een vermogensmeter 10 jaar geleden zei óók iets over jouw financiële vermogen, maar inmiddels is het aanbod vergroot en zijn de prijzen gedaald. De Spaanse firma Rotor brengt al enkele jaren vermogensmeters naar de markt. Enerzijds als de INPower, waarbij de vermogensmeting ín de trapas en optioneel in de rechter crankarm zit. Anderzijds is er de INSpider, waarbij de vermogensmeting plaatsvindt in de kettingblad-spider. Het voordeel van de spider-constructie is dat je het vermogen van zowel je linker- als je rechterbeen meet. De INSpider was er tot op heden alleen voor Rotor-crank, maar nu komt de Spaanse firma met een versie die past op mountainbike-cranks van Shimano.
Rotor INSpider vermogensmeter voor Shimano-cranks
Specifiek voor Shimano mountainbike-cranks met een directe kettingbladmontage heeft Rotor nu óók een INSpider vermogensmeter, bedoeld voor gebruik met een enkel kettingblad. Opvallend daarbij is dat Rotor z’n eigen boutsteekcirkel aanhoudt. De Rotor-specifieke kettingbladpassing betekent dus ook dat je alleen Rotor-kettingbladen kunt monteren. Maar met een steekcirkel van 100 millimeter is er ruimte voor relatief compacte kettingbladen. Zo past een 30-tands kettingblad op de Shimano INSpider, waarbij je kunt kiezen tussen een rond of ovaal exemplaar.
De Rotor INSpider voor Shimano cranks is gemaakt van aluminium en kunststof (en uiteraard elektronische componenten) en weegt 99 gram zonder kettingblad. Rotor claimt een nauwkeurigheid van ± 1,5 procent bij temperaturen van -20 tot en met 50 graden Celsius. Uiteraard is het systeem afgedicht tegen stof, water en andere troep die je buiten tegenkomt. Opladen doe je via een USB-kabel die aan de INSpider koppelt via een magnetische steker. Rotor claimt 350 uur rijtijd met een volledig opgeladen li-op batterij.
Vermogensmeting en trapanalyse
Via ANT+ en bluetooth koppel je je fietscomputer en je smartphone om eventuele updates van de firmware door te voeren en uiteraard om je waarden te uploaden naar trainingsstoftware. Rotor biedt je bij de INSpider-vermogensmeter de mogelijkheid om zowel je vermogen, je trapcadans en de balans tussen linker- en rechterbeen te meten. Dat laatste doe je via de Rotor-app op je telefoon. De ‘Torque 360’ geeft je een nauwkeurig beeld van de kracht in elk been in een crankomwenteling. Rijdt je met ovale kettingbladen, dan helpt deze app je ook om de optimale hoekverdraaiing van het ovale kettingblad in te stellen. Iets dat uniek is voor Rotor cranks en kettingbladen.
Introductieprijs: 449 euro
De INSpider is compatibel met alle Shimano 1x-mountainbikecranks, dus die cranks met een enkel kettingblad via een directe kettingbladmontage. De Rotor-kettingbladen zijn vervolgens compatibel met Shimano en Sram 11- en 12-speed kettingen. Rotor biedt z’n INSpider vermogensmeter voor de Rotor-cranks vanaf 529 euro. Deze nieuwe INSpider voor Shimano mountainbike-cranks wordt ter introductie nu aangeboden voor 449 euro. Hoe lang deze prijs geldig is, meldt Rotor niet in z’n persbericht.
Bron en meer info: rotorbike.com