RSL, Cambion en Foray: nieuwe schoenen van Trek voor crosscountry- en gravelbikers

Eerder dit jaar introduceerde Trek de Circuit-racefietsschoen met Metnet-technologie. Bij Metnet vormt het materiaal zich meer naar de (voor)voet dan bij andere constructies, wat volgens Trek drukpunten wegneemt en het comfort verhoogt. Nu brengt Trek deze technologie naar een reeks nieuwe spd-schoenen voor crosscountry- en gravelbikers: de RSL, de Cambion en de Foray.

Trek Metnet technologie voor RSL Mountain, Cambion en Foray spd-schoenen
Met ‘METNET relief zones’ brengt Trek een technologie naar fietsschoenen die veel voorkomende drukpunten bij de voorvoet moet voorkomen. Metnet is een structuur die maakt dat het bovenwerk zich meer vormt naar de voet. Hierdoor worden drukpunten vermeden, terwijl de voet toch wordt gestabiliseerd in de schoen. Dit verhoogt het algehele gevoel van comfort, terwijl een optimale krachtoverbrenging wordt gegarandeerd, aldus Trek.

Deze nieuw Metnet-materiaalstructuur vond eerder z’n weg (…) naar wegschoenen. Nu introduceert Trek Metnet bij drie offroad-schoenen; de RSL Mountain, de geheel nieuwe Cambion en de Foray.

Trek Metnet technologie voor RSL Mountain, Cambion en Foray spd-schoenen

De Metnet-structuur belooft een betere drukverdeling en dus comfort voor de voorvoet bij Treks nieuwe RSL Mountain, Cambion en Foray spd-schoenen.

Trek RSL Mountain spd-schoenen

Race Shop Limited, of RSL, prijkt al jaren op het meest high-end spul dat Trek aanbiedt. De nieuwe RSL Mountain spd-schoenen zijn gemaakt met een OCLV Carbon zool. OCLV, nóg zo’n typische Trek-term, dat staat voor Optimum Compaction Low Void. Trek plakt dit label op z’n carbon onderdelen, waarbij ze er naar werken om de carbonvezels zo compact mogelijk in de composietstructuur te verwerken. Hoe minder ruimte tussen de vezels, hoe sterker het geheel, is de gedachte. En met méér sterkte in het composiet kun je minder gebruiken om tot een voldoende sterk, maar dus vooral licht product te komen. En licht, dat zijn de RSL Mountain met 288 gram per schoen (maat 42) zeker. Stijf ook; Trek geeft ze een 14 op een stijfheidsindex die tot 14 loopt.

Trek RSL Mountain spd-schoenen met METNET technologie

Het ademende bovendeel van Metnet buigt mee met de voet en biedt tegelijkertijd ondersteuning die de voet op z’n plaats houdt. Uittrekken of loskomen tijdens het trappen is daarmee volgens Trek uitgesloten. Het aantrekken en dus naar de voet vormen van het Metnet-bovenwerk gebeurt met twee Boa Li2 spanners, waardoor je de passing nauwgezet op je voet kunt afstemmen.

Onderop de carbon zool is ‘Tachyon’ rubber toegepast om voldoende grip te genereren wanneer je onverhoopt toch een trailsectie moet lopen. Onder de voorkant én de hiel zijn losse noppen te monteren om extra houvast in slechte omstandigheden te geven. De neus is beschermd met een extra laag rubber. De inlegzool bestaat verder uit 45 procent gerecycled materiaal.

De RSL Mountain spd-schoenen met Metnet-bovenwerk zijn te koop voor 399,99 euro in het zwart en wit-zwart, in hele maten van 36 tot maat 48 en in halve maten van 38,5 tot en met schoenmaat 45,5.

Cambion spd-schoenen

Met een prijs van 279,99 euro staat de Cambion een trede lager, onder de RSL Mountain, maar biedt tegelijkertijd toch talloze aspecten van z’n high-end broer. De Cambion is een volledig nieuwe spd-schoen, waarbij Trek de trapefficiëntie van de RSL Mountain in de vorm van een carbon zool, combineert met enige vervorming om stabiel te kunnen lopen tijdens een hike-a-bike-sectie. Trek geeft de OCLV carbon zool een 10/14-stijfheidsindex mee.

Het profiel onder op de zool is gemaakt van Tachyon-rubber en ook bij de Cambion kun je losse pinnen onder de voorkant én hiel monteren voor extra grip. Net als bij de RSL is ook de neus van de Cambion voorzien van een laag rubber voor extra bescherming tijdens het lopen. Trek vermeldt verder dat het Metnet-bovenwerk bij de Cambion tot 33 procent is gemaakt van gerecycled materiaal. Tot slot krijgt deze subtopper óók twee Boa L6 spanners per schoen mee, om daarmee de pasvorm optimaal te regelen.

De meer allround Cambion spd-schoen weegt 305 gram per schoen (maat 42) en kost dus 279,99 euro. De versies in ‘black and gum rubber’ zijn er in hele mate vanaf maat 36 tot en met 48 en in halve maten vanaf 38,5 tot en met schoenmaat 45,5. De ‘Bronze age and red’-kleuren combinatie is er alleen in hele maten van schoenmaat 36 tot en met 48.

Trek Cambion spd-schoenen met METNET technologie

Trek Cambion spd-schoenen met METNET technologie

Trek Foray spd-schoenen

De vernieuwde Foray heeft óók een Metnet-bovendeel, maar heeft een iets ruimere pasvorm. De Foray heeft een nylon zool die volgens Trek stijf genoeg is om efficiënt trapkracht over te brengen, maar ook bij het lopen redelijk buigt en afrolt. Op de stijfheidsindex scoort de Foray een 7 uit 14, aldus het persbericht.

Qua materiaalgebruik deelt de Foray veel met z’n duurdere familieleden Cambion en RSL Mountain. Zo is het profiel onder op de zool dus ook van Tachyon-rubber en is de neus voorzien van een extra laag beschermend rubber. Ook bij de Foray kun je onder de hiel en de neus nog extra noppen monteren om het gripniveau te verhogen. Het Metnet-bovenwerk is in dit geval gemaakt met 20 procent gerecycled materiaal. Het aansnoeren van de Foray doe je door middel van een enkele Boa L6 spanner in combinatie met een klittenband.

De Foray kost 149,99 euro en is er in twee kleurstellingen. Naast een standaard leest (340 gram per schoen, in maat 42), levert Trek de Foray ook met een brede leest (359 gram per schoen, in maat 42). In de standaard leest in zwart is-ie er in hele maten vanaf schoenmaat 36 tot en met 48 en in halve maten van 38,5 tot en met 45,5. In Met de standaard leest in de kleur wit is de Foray alleen verkrijgbaar in hele maten van 36 tot en met 48. De Foray met brede leest is er alleen in het zwart in hele maten vanaf schoenmaat 36 tot en met 48.

Trek Foray spd-schoenen met METNET technologie

Verkrijgbaarheid en garantie

De Trek RSL Mountain, Cambion en Foray off road spd-schoenen zijn vanaf nu te bestellen bij Trek-dealers in de Benelux en in Nederland online via trekbikes.com. Trek biedt bij al z’n accessoires een 30 dagen omruilgarantie. Ben je dus niet tevreden met je aankoop, dan kun je die binnen 30 dagen na aankoop gratis retour brengen.

Bron en meer info: trekbikes.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments