Sigma heeft de functies van zijn al übercomplete ROX 8.0 en 9.0 fietscomputers verder weten uit te breiden. Het resultaat: De ROX 8.1 en 9.1.
Beide bevatten een breed arsenaal aan functies rondom de grootheden snelheid, afstand, tijd, cadans, temperatuur en hoogte. Het verschil tussen de “8” en “9” modellen is de logboekfunctie. De ROX 9.1 slaat zijn data elke 5 seconden op en kan via USB uitgelezen worden. De bijgeleverde DATA CENTER software maakt diverse data analyses mogelijk. De 9.1 legt nu ook stijging en trapfrequentie in het logboek vast en de opslagcapaciteit is uitgebreid van 78 naar 90 uur.
Andere nieuwe functies zijn de weergave van het verzet (aantal meters per pedaalomwenteling) dat je rijdt, je kan tegen een ‘virtuele partner’ rijden en je ziet hoeveel power ofwel vermogen je levert. Wacht, …power?
Power is het ‘buzzword’ in kringen van enigszins serieus trainende fietsers. Het is de heilige graal onder de meetgegevens, omdat het een veel betere maat is voor intensiteit dan hartslag of, nog onnauwkeuriger, snelheid. Hartslag kent een ‘opstarttijd’ en heeft last van variaties als gevolg van temperatuur, fitheid, de duur van de inspanning of opwinding. Power daarentegen is een zeer directe en daardoor bruut eerlijke manier van je prestatie meten.
De vraag is: Hoe meet Sigma vermogen? Het antwoord is simpel: niet. De ROX berekent vermogen aan de hand van snelheid, stijging, trapfreqentie, het type en gewicht van je fiets en lichaamskenmerken zoals je schouderbreedte, lengte en gewicht. Dat wakkert onze nieuwsgierigheid aan. De ‘echte’ powermeters op de markt werken met behulp van rekstrookjes in naaf of crank en zijn op zijn minst 4 à 5 keer zo duur als de ROX 9.1. Bovendien zijn ze, tot pedaal gebaseerde powermeters op de markt komen, zeer matig op andere fietsen over te zetten.
De ROX 8.1 en 9.1 zitten in het duurdere segment van de fietscomputers; de 8.1 heeft een adviesprijs van €159,95 en de 9.1 inclusief dockingstation en de eveneens herziene versie van DATA CENTER heeft een adviesprijs van €199,95
Dat klinkt misschien fors voor een fietscomputer, maar het lijkt een zeer goedkope instap voor het trainen op basis van vermogen, mits de verhouding tussen prijs en nauwkeurigheid in orde is. Hoe deze, op basis van afgeleide gegevens berekende, vermogensdata van de ROX zich ten opzichte van een powermeter verhouden, vraagt uiteraard om een uitvoerige beproeving…
Bron: www.sigmasport.com
JK
Even voor ons kikkerlandje: meet het ding ook windkracht en de rolweerstand veroorzaakt door de ondergrond? Anders wordt het natuurlijk niets met die vermogensmetingen… Misschien wel leuk als je op de weg een Alpencol opscheurt. Daar is stijgingspercentage normaliter immers een veel grotere factor dan wind.
Nouja, dat zijn dus onder andere de dingen waar we nieuwsgierig naar zijn ;-)
Overigens: Mocht het alleen onder bepaalde omstandigheden goed werken, dan kan je het nog steeds wel als een nuttige feature zien… voor die omstandigheden. Lange klimmen zijn net wel de inspanningen waar temporiseren met behulp van power nut heeft.
Ook Powertap is met zoiets bezig. De beste in z’n soort (‘wattageschatters’) is de Ibike, met windsnelheidsmeter. Op de MTB natuurlijk onzin, dat snap iedereen, toch? ;)
Hoe verhouden deze apparaten zich dan tot een iBike? Die is best betaalbaar toch?
Zijn er al testgegevens bekend?
In progress…
Still in progress?