Bedacht door marathonrijder Roland Stauder
De Stoneman Arduenna is net als alle andere Stonemans in Europa het geesteskind van Roland Stauder. Deze marathonspecialist kan, getuige zijn palmares, best hard fietsen: samen met Thomas Frischknecht eerste in de Transalp van 2001, Crocodile Trophy-winnaar en World Cup Marathon-kampioen in 2003, vicekampioen in 2004, derde in 2006. In zijn jaren als profrenner trapte deze Zuid-Tiroler in de kelder van zijn huis naar eigen zeggen jaarlijks dik 14.000 kilometer op de Tacx weg. “Noodzakelijk om goed te kunnen blijven presteren, maar het had natuurlijk niets meer met mountainbiken en natuurbeleving te maken,” vertelt hij.
Gezien deze uitspraak is het niet zo verrassend dat het project dat Stauder ná zijn profcarrière startte, de Stoneman Dolomiti, helemaal niet competitief is, maar juist recreatief. Deze route die Stauder in 2014 in de bergen rond zijn woonplaats Sexten uitzette, omvat 115 kilometer en 4.000 hoogtemeters. Stauder: “De Stoneman is een uitdaging, maar dan zonder wedstrijdstress. En omdat het woord ‘uitdaging’ voor iedereen een andere waarde en betekenis heeft, kan je de Stoneman in één, twee of maximaal drie dagen rijden.”
Unieke trofee
In één, twee of drie dagen dwars door de Ardennen op je mountainbike? De duur bepaal je zelf. Maar iedereen die een volledig geperforeerde startkaart heeft krijgt een door Stauder zelfgemaakte Stoneman-trofee in goud, zilver of brons, al naar gelang het aantal dagen je er over gedaan hebt. En uiteraard komt de steen die aan die trofee zit uit de Ardennen.
Wie startkaarten en ponstangen een nogal ouderwets analoog gedoe vindt: dat klopt. Maar het is ook een bewuste keuze van Stauder: “Natuurlijk zouden we de start- en controlepunten makkelijk kunnen digitaliseren. Maar ik wilde juist een beleving creëren zónder elektronische apparaten. Geen Stravastress of Komootgekloot, maar wel natuurbeleving en sportieve uitdagingen. Om die reden is de gehele route ouderwets gemarkeerd met bordjes. Omdat een gps op het stuur in principe overbodig is, kan je je volledig richten op het beleven van de route en het verleggen van je persoonlijke grenzen.”
Input van lokale bikers
De Stoneman is meer dan een marketingconcept. Stauder en zijn team zijn zelf nauw betrokken bij het uitzetten van de routes. Daarbij wordt intensief samengewerkt met plaatselijke mountainbikers. “Lokale bikers zijn voor ons zeer belangrijk, we zouden echt niet zonder ze kunnen”, vertelt Stauder. “Zij kennen hun streek als hun broekzak, weten de leuke paadjes te vinden en kennen de achterliggende verhalen. Voordat we een route openen hebben we die meerdere keren samen met de locals gereden om te zien of alles klopt. Maar ook als de route eenmaal staat zijn de mountainbikers uit de regio onmisbaar. Ze houden in de gaten of alle paden nog goed te berijden zijn, vervangen eventueel kapotte routebordjes. Ik ben al deze vrijwilligers enorm dankbaar voor hun ondersteuning!”