Swiss Side Gravon Carbon 500 gravelwielen: “Meest aerodynamische ooit”

Swiss Side zegt met z’n nieuwe Gravon Carbon 500 wielen de meest aerodynamische gravelbikewielen te hebben. De zijn daarmee snel én efficiënt, aldus het merk. Maar in tegenstelling tot een concurrent die onlangs, dankzij extreem brede velgen, ‘de snelste’ gravelwielen lanceerde, houdt Swiss Side er een meer conventionele maatvoering op na. Bovendien zijn ze met een prijs van 1.595 euro ook een pak meer concurrerend geprijsd.

Swiss Side

Al hoewel Swiss Side een op zichzelf staand bedrijf is, kun je het zien als een neefje van DT Swiss. Ze focussen volledig op aerodynamica en met de Gravon Carbon 500 brengt het merk naar eigen zeggen nu de meest aerodynamische gravelwielen naar de markt.

Swiss Side?

Niet bekend met Swiss Side? Dat is je vergeven; op het vlak van fietsen met noppenbanden is het nog niet echt een grote speler. Je kunt het zien als een achterneef van DT Swiss. Hoe dat dan? Swiss Side is van origine een ontwikkelclub met een sterke focus op aerodynamica. Ze werken echter al heel wat jaren samen met DT Swiss, maar recent bijvoorbeeld ook met bandenfabrikant Continental. Samen ontwikkelden ze de Aero 111-racefietsband die op elk racefietswiel een aerodynamisch voordeel oplevert, aldus Swiss Side.

De band met DT Swiss is overigens verregaand; Swiss Side maakt gebruik van de productiecapaciteiten van z’n Zwitserse collega. Er is dan ook een duidelijke overlap tussen producten van beide bedrijven. En uiteraard past Swiss Side, spaken en naven toe van DT Swiss. Waarom beide partijen naast elkaar kunnen bestaan en gaan ze niet in elkaar op? DT Swiss profiteert van de aero-kennis van Swiss Side, Swiss Side profiteert van de productiecapaciteiten van DT Swiss, maar werkt vervolgens met een ander verkoopmodel. Swiss Side verkoopt namelijk rechtstreeks aan consumenten, en dat met een focus op aero-wielen. En blijkbaar is deze business-case op zichzelf sterk genoeg en bijt deze DT Swiss niet. Niet op de laatste plaats omdat DT natuurlijk op een veel bredere markt mikt.

Swiss Side Gravon 500 aero-wielen voor de gravelbike

Met de Gravon 500 zegt Swiss Side nu de meest aerodynamische wielen voor gravelbikes te hebben. De lancering van deze wielset komt kort op de introductie van de aero-wielen van Zipp. De Amerikaanse fabrikant claimde met z’n nieuwe 303 XPLR-gravelwielen ‘de snelste’ te hebben. Aerodynamica was daarbij een belangrijk uitgangspunt. Zo gaf Zipp aan dat een 40 tot 45 millimeter brede band op een velg met een ‘meer standaard’ binnenbreedte van 25 millimeter, de doorsnede van een gloeilamp krijgt. En dat is weinig aerodynamisch, aldus Zipp. Met een binnenbreedte van 32 millimeter zouden de 303 XPLR-wielen met banden met een breedte van 40 tot 45 millimeter 2 tot 5 watt winst opleveren.

Des te opvallender is dat Swiss Side 2 tot 6 watt winst claimt bij z’n Gravon Carbon 500-wielen met velgen met een binnenbreedte van ‘slechts’… 24 millimeter en banden van 40 millimeter. Net als Zipp baseert Swiss Side zich hierbij op eigen, interne testen en dus niet op onderzoek van onafhankelijke externe partijen.

De Gravon Carbon 500-wielen hebben een haakloze, tubeless-ready carbon velg met een profieldiepte van 50 millimeter. In doorsnede hebben deze velgen een – zo op het eerste gezicht – traditionele druppelvorm die je bij veel aero-geoptimaliseerde velgen ziet. Swiss Side geeft aan dat deze nieuwe  gravelwielen geschikt zijn voor gravelbanden van 35 tot en met 69 millimeter breedte. Maar om van de potentiële aero-winst te profiteren beleven de Zwitsers in hun persbericht nadrukkelijk 40 millimeter-exemplaren aan .

Swiss Side Gravon 500 aero-wielen voor gravelbike

Het velgprofiel van de Gravon Carbon 500-gravelwielen heeft meer de klassieke druppelvorm. En met een binnenbreedte van 24 millimeter zouden ze bij 30 kilometer per uur met een band van 40 millimeter breedte 2 tot 6 watt winst opleveren.

Swiss Side Gravon Carbon 500 gravelwielen aerodynamisch

Specificaties

Het mag geen verrassing zijn dat Swiss Side de Gravon 500 gravelwielen opgebouwd heeft met DT Swiss spaken Dat gaat specifiek over DT Aero Comp spaken, waarbij ze de velgnippels intern in de velg hebben verwerkt. Dat draagt uiteraard bij aan de aerodynamica, maar is iets minder handig wanneer je een wiel moet richten. Goed; met een goede carbon velg is richten een zeldzaamheid. Qua naven vertrouwt Swiss Side, net als zoveel wielfabrikanten, op de 370 van DT Swiss. Daardoor heb je vervolgens ook eenvoudig de mogelijkheid om 10, 11, 12 en 13 speed cassettes te monteren van Shimano, Sram of Campagnolo, omdat DT Swiss een breed assortiment aan compatibele cassette-drivers heeft.

Een complete set Gravon Carbon 500 wielen weegt 1.746 gram (voorwiel 797 gram, achterwiel 949 gram). Kopen doe je rechtstreeks online bij Swiss Side, waarbij je voor deze aero-gravelwielen 1.595 euro betaalt.

Bron en en meer info: swissside.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments