Time dikt pedalenprogramma in en vernieuwt Speciale pedalen

Compacter programma en kooi-keuzes bij Speciale-pedalen

Als je wel klikpedalen wilt, maar geen SPD-systeem, kom je al snel uit bij Time. De van origine Franse fabrikant staat al jaren bekend om z’n unieke, eigen draai aan het klikpedaal, met een breed aanbod voor mountainbikers en racefietsers en alles daar tussenin. Drie jaar na de overname door Sram wordt de bezem gehaald door het aanbod. De Speciale-trailpedalen zijn er nu met twee platformformaten en de meest sjieke uitvoering heeft nu een titanium as. Aan het befaamde Atac-klikmechanisme verandert echter nul-komma-nul.
Time Atac XC 12 en Speciale 12

Time-pedalen van Sram

Drie jaar geleden nam Sram pedalenmaker Time Sport over. De pedalen-business van het Franse Time was al eerder door het eveneens
Franse wintersportmerk Rossignol losgeweekt van de Time-fietsen. Sram beloofde bij de overname dat er in de kern niets zou veranderen aan de pedalen of het merk. De productie werd echter van Frankrijk naar Portugal overgebracht. Sindsdien is het stil. Niet dat er niets gebeurd: Time is blijven produceren en het productaanbod bleef ongewijzigd. Tot nu toe. Time haalt de bezem door het assortiment en dikt het aanbod aan mountainbike- en racefietspedalen iets in. Maar er zijn ook opties bijgekomen. Bij Velozine zijn we vooral van het offroad-gebeuren, dus we belichten alleen de veranderingen in het programma van mountainbikepedalen.

Time ATAC pedaalconcept

Het Atac-systeem van Time blinkt uit in robuustheid en het consistente in- en uitklikgedrag ongeachte de omstandigheden.

Programma ingedikt

Time’s mountainbikepedalen staan al heel wat jaren bekend om hun Atac-systeem. Een tegenhanger van het bekende SPD-kliksysteem van Shimano. Het Atac-systeem blinkt uit in robuustheid en het consistente in- en uitklikgedrag ongeachte de omstandigheden. Bovendien heeft het naast 10 graden rotatievrijheid ook 5 millimeter zijdelingse speling. Met de schoenen ingeklikt voelt dat door het rubber van je schoenzool niet direct aan als echte speling (je zit dus niet extreem los). Maar er is dus wel meer vrijheid dan bij andere klikpedalen. En daardoor is het systeem geliefd bij bikers die met andere klikpedalen nog al eens knieklachten oplopen.

Time bracht het systeem naar mountainbikers in de vorm van de XC- en MX- en Speciale-pedalen, met in totaal elf pedalen. Dat wordt nu ingedikt naar zeven stuks, zoals het overzicht hieronder laat zien. Bij de pedalen met vergroot platform zijn de MX2 en de DH4 verdwenen. En bij de XC-pedalen zijn de XC 2, XC 4 en opvallend genoeg de XC 8 geschrapt.

Time offroad pedalen overzicht 2024

Speciale plaftform-klikpedalen nu in twee formaten te krijgen

Met het aanscherpen van het programma, gooit Time ook de Speciale-pedalen door de mangel. De Speciales zijn pedalen met een grote aluminium kooi. Voorheen had je de keuze uit de Speciale 12 met een grote kooi en de Speciale 8 met een kleinere kooi. Nu zijn er twee opties: de Speciale 12 en 10. En bij beide kun je nu een grote (69 x 90 millimeter) als met een kleine (64 x 80 millimeter) kooi kiezen.

De Speciale 12 heeft bovendien nu een holle titanium as. Dat is lichter – al lijkt dat uit de persinformatie niet helemaal te kloppen – en duurder. De Speciale 12 in Large of Small is nu 60 euro duurder en kost 390 euro. Time levert de Speciale 10 nu ook in Large en Small, komt met een stalen as en is er voor 200 euro.

Time Speciale pedalen overzicht

Time Speciale 10

De Time Speciale 10 vervangt de 8 en is, net als de Speciale 12 verkrijgbaar met een kleine of grote kooi. De Speciale 10 is te krijgen in paars, donkergrijs, oranje of zilver.

Time Speciale 12

De Speciale 12 heeft een holle titanium as en is eveneens verkrijgbaar met grote of kleine kooi en komt altijd in zwart met gouden opdruk.

Time MX 6 en MX 4

Ook bij de MX-pedalen met vergrote kunststof kooi is het aanbod iets verkleind. De MX 2 en de DH6 zijn komen te vervallen. Het onderscheidt tussen de MX 6 met een prijs van 105 euro en de MX 4 met een prijs van 70 euro zit hem in de as. De MX 6 is uitgevoerd met een holle stalen as, terwijl de MX 4 een massief exemplaar heeft. En zoals onder uit de tabel blijkt, heeft dat amper een effect op het gewicht.

Time XC: minder opties, nieuwe kleuren

Bij de compacte XC-pedalen zijn er technisch geen wijzigingen. Nou ja, buiten het gegeven dat de goedkopere XC 2 en XC 4 zijn komen te vervallen. De instapper, of  ‘inklikker’ (…), is nu de XC 6. Die koop je voor 100 euro per set en komt met een massief stalen as en composiet kooi. Voorheen kon je al Time XC-pedalen rijden vanaf 42 euro, dus op dat vlak is de keuze van het indikken van het aanbod op z’n minst opvallend te noemen.

Ook de XC 8 is komen te vervallen, dus na de XC 6 is de eerst volgende in het programma de XC 10 die voorheen niet bestond en dus de rol van de XC 8 overneemt. Die heeft een kooi die met carbonvezels is versterkt en wat lichter is dankzij z’n holle stalen as. De XC 10 kost 165 euro. Bovenaan het XC-programma staat de XC 12 met een prijs van 330 euro. Een flinke smak geld méér dan de XC 10 en ook een stuk duurder dan de vorige XC 12 die 264 euro kostte. Ook deze XC 12 heeft een met carbonvezels versterkte kooi, maar komt met een holle titanium as en is dus de lichtste optie die Time voor het offroad-segment biedt.

Alle drie de pedalen hebben nieuwe kleuren, zover je daar ook maar iets van ziet als je eenmaal ingeklikt bent.

Bron en meer info: sram.com/en/time-sport

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments