Al een tijd las Berno van der Wal op mtbroutes.nl dat route-onderhoud problematisch is en hoorde hij toenemende geluiden over gebrek aan mensen die meehelpen met dit onderhoud. Tegelijkertijd kende hij als ondernemer in de zorg een collega die samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt natuuronderhoud pleegt. De natuur is immers goed voor je, en maakt je ontspannen. En de beste ideeën krijg je als je ontspannen bent… Het is dan ook geen toeval dat Berno juist tijdens een mountainbikerit zijn briljante ingeving kreeg: Kan ik een vergelijkbare dienst opzetten, waar mensen mountainbikeroutes onderhouden? Het idee voor TrackTeam was geboren.
We onderhouden de routes vanuit dagbesteding. Daarvoor betalen gemeenten ons. We kunnen dit kosteloos aan de routebeheerders aanbieden omdat we geen resultaat maar een inspanning leveren. We begeleiden tijdens de werkzaamheden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om vaardigheden op te doen die hen helpen om in de toekomst weer mee te draaien in regulier werk. Voor andere deelnemers is dagbesteding een manier om dagstructuur te ervaren en niet verder in bijvoorbeeld een depressie of verslaving te zakken.”
En inmiddels bestaat het dus! Betaald vanuit de gemeente, komt TrackTeam helpen met routeonderhoud. Kosteloos voor de routebeheerders dus! Sinds april zijn de eerste mensen aan het werk. Momenteel in Heerde en wekelijks op Bikepark Bar-End in Apeldoorn. Binnenkort gaan de deelnemers voor een andere club in de regio houten trailfeatures bouwen voor een urban bikepark. En het mooie voor ons als bikers is: ze werken tijdens kantooruren. Dus juist op het moment dat de routes het meest rustig zijn!
De deelnemers
Graag hadden we een deelnemer gesproken, het gaat immers om hen. Maar het gaat hier om kwetsbare mensen met psychische problemen, en ze zijn pas net begonnen. Je zult dus begrijpen dat de organisatie ze afschermt, zowel tijdens als buiten hun werk.
Ben jíj iemand of ken jij iemand die mogelijk aan TrackTeam wil deelnemen?
Tja, dat kan natuurlijk ook. Hierover zegt TrackTeam zelf:
Mensen die meedoen in een TrackTeam hebben meestal te maken met autisme, ad(h)d, een licht verstandelijke beperking, depressie, verslaving of niet aangeboren hersenletsel (NAH). We proberen de groepen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen zodat jij je veilig voelt in de groep waarmee je werkt.
Wil je een keer een ochtend of middag meelopen of vrijblijvend kennismaken? Ook dat kan! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier, telefonisch, per email of WhatsApp. We zullen zo snel mogelijk contact opnemen om de aanmelding door te spreken en eventuele vragen te beantwoorden.”
Wat als je als trailcrew wil samenwerken met TrackTeam?
Neem dan zeker contact met ze op! Verwacht echter niet dat ze je ‘binnen drie weken al het werk uit handen nemen.’ TrackTeam is een startende organisatie. Voorlopig werken ze enkel binnen een half uur reisafstand vanaf vestigingsstad Apeldoorn. Bedenk ook dat het bij Trackteam gaat om de inspanningen, niet om het resultaat. Desondanks: Benader ze, wie weet wat er mogelijk is. Elke aanvraag kan het project enkel doen helpen groeien.
Een fantastisch initiatief, en ook jij als biker kan er aan bijdragen!
Zéker in een tijd dat de geestelijke gezondheidszorg onder druk staat, zijn initiatieven als TrackTeam keihard toe te juichen. Het is een voorbeeld van het succesvol verbinden van bevolkingsgroepen die elkaar in het normale leven wellicht niet zo snel zouden treffen. En dat is zeer, zeer waardevol. We wensen TrackTeam daarom veel succes!
En ben jij net zo enthousiast als wij: Je kan er iets aan bijdragen. Een sympathieke (én slimme) geste naar ons als bikers is namelijk het meldingsformulier voor alles wat niet in orde is op je favoriete route. Zij nemen dan contact op met de beheerder, en dat geeft ze een mogelijke nieuwe ingang voor werk.
Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Trackteam.cc
Meer info: www.trackteam.cc