Bij een groot bedrijf moet je je werknemers sturing en richting geven. Anders wordt het chaos. Maar een ontwerpafdeling is juist gebaat bij (een beetje) chaos. En als je een beetje goede werkgever bent, dan snap je dat ontwerpers juist aan het begin van alles staan. Zij durven de status-quo uit te dagen en uit hun talloze ideeën – het ene nog unieker dan het andere – komen uiteindelijk de producten voort waarmee geld verdient wordt.
Trek PipeDream
Op de ontwerpafdeling van Trek lijken ze dat als geen ander te begrijpen. Op z’n Instagram en Linkedin-pagina toont Trek vandaag een bijzondere fiets. Industrieel ontwerper Kyle Neuser kreeg volop de ruimte om iets unieks te creëren voor zichzelf. “De “Pipe Dream” geeft een frisse kijk op klassieke frames met ronde stalen buizen. Kyle’s visie combineert de tijdloze sterkte en natuurlijke demping van staal met de bewezen geometrie en trapprestaties van de nieuwe Top Fuel.”, zo lezen we. Goed, de afdeling marketing heeft er ook aan mee mogen werken.
En niet alleen Kyle en de marketeers: ook de mensen in de protowerkplaats. Want het voorframe uit 4130 staal is geheel in eigen huis gemaakt. En het zelfde geldt voor de lak, die duidelijk geïnspireerd is op de frames van Trek uit de jaren ’80 en ’90. De Top Fuel-achterbrug is dus van carbon en biedt 120 millimeter veerweg. Maar in tegenstelling tot het productiemodel van de Top Fuel heeft de Kyle’s Pipe Dream géén verstelbare geometrie of door middel van flip chips aanpasbare vering. Maar de aluminium montagepunten van de demper zijn wel uitwisselbaar om de vering aan te passen.
Het frame oogt ontegenzeggelijk niet als een prototype en vooral strak en clean. Zelfs met de externe kabels. Want wat dat betreft is de Trek Pipe Dream precies het tegenovergestelde van alle trends, waarbij alle kabels zo veel mogelijk weggewerkt ‘moeten’ worden. De naam Pipe Dream is misschien wat bijzonder, want het is óók een merknaam van een Engelse fietsmerk dat, net als vele andere boutique-framebouwers, frames maakt in… staal.
Van one-off naar productie?
Alle cynisme over dat dit ‘gewoon een marketing truc is’ op voorhand terzijde; dat Trek met het tonen van Kyle Neusers Pipe Dream zichzelf ook wat scherp durft te stellen met iets dat afwijkt van de eigen norm, is ook wel weer mooi. Ik zeg: kom maar door met een productieversie, Trek! En dat is niet eens zo’n vreemde gedachte. Trek bracht in het verleden wel vaker unieke concepten naar de markt, zoals bijvoorbeeld de 69er singlespeed van Travis Brown. De oproep van Trek onder hun eigen instagram-post of ze de Pipe Dream in productie moeten brengen, krijgt dan ook flink bijval en het zou me niet verbazen als er een (misschien kleine en gelimiteerde) serie in het verschiet zit!
Wat vind jij? Kraak of maak? Moet Trek de Pipe Dream tot Pipe Reality maken?
Steel is real! Kom maar door (graag betaalbaar)