Of je nu met de racefiets, mountainbike of met de gravelbike op pad wilt, er is altijd wel een toertocht te rijden. Je volgt pijltjes of rijdt op basis van een gps-route over paadjes die je misschien zelf anders nooit gevonden had. En onderweg geniet je van een hapje, een drankje en uiteraard van de gezellige sfeer met gelijkgestemden. Het merendeel van deze tochten is het werk van enthousiaste vrijwilligers van fietsverenigingen. En dat niet alleen op de dag zelf bij de inschrijving. Of tijdens het uitdelen van eten en drinken, of daags voordien bij het uitpijlen. Want óók achter de schermen wordt flink werk verzet. Vaak wordt er al maanden lang gewerkt om bijvoorbeeld de route uit te stippelen en om vergunningen te regelen.
Deze tomeloze inzet van deze vrijwilligers is vastgelegd in de documentaire “Liefde voor de toertocht”. De film ging zaterdag 2 december jongstleden voor een select clubje genodigden in de Arnhemse Rozet in première. En nu is de filmische documentaire van 38 minuten ook online te zien.
Over Liefde voor de toertocht
Immaterieel fietserfgoed
“De achterliggende gedachte van de documentaire “Liefde voor de toertocht” is dat toertochten wel een positief duwtje in de rug kunnen gebruiken. Tochten voor racefietsers, mountainbikers en gravelbikers staan onder druk. Zaken als strengere regelgeving, teruglopende vrijwilligersaantallen en minder deelnemers zorgen ervoor dat het steeds lastiger wordt om een tocht te organiseren”, zegt Ard Krikke van wielersportbond NTFU. Om te laten zien hoe leuk en belangrijk dit ‘immateriële fietserfgoed’ is heeft Fietssport, een initiatief van wielersportbond NTFU, Liefde voor de toertocht gemaakt.
Tochten zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse wielersport. Ze zorgen er niet alleen voor dat jaarlijks ruim 350.000 fietsers (van de ruim 900.000 wielersporters in totaal) aan een tocht deelnemen, dus sportief en gezond bezig zijn, maar ook voor sociale samenhang binnen fietsclubs en dus de maatschappij.
Vrijwilligers op een voetstuk
In “Liefde voor de toertocht” worden drie vrijwilligers van NTFU-fietsclub gevolgd: Elly van FTC Musselkanaal, Frits van TWC ’t Verzetje en Brian van BZET de BOSDUVELS. Zij halen alles uit de kast om deelnemers een topdag te bezorgen. Van het uitdelen van ontbijtkoeken tot het fotograferen van deelnemers. Het drietal staat symbool voor alle harde werkers die een onbaatzuchtige bijdrage leveren aan een gezond en gevarieerd fietsklimaat. Reden genoeg dus om ze op een voetstuk te plaatsen.
Bron: fietssport.nl