Vivo F3 Shifter heeft 280 verschillende opties aan knoppen

Het Amerikaanse Vivo Sports laat weer van zich horen met een volledig naar jouw hand, duim en wijsvinger samen te stellen shifter. Dankzij 3D-printtechniek kan Vivo ruim 280 verschillende opties aanbieden voor de eigen F3 shifter. Ook de behuizing is te ‘customizen’. Waarom? Omdat het kan.

Vivo Sports F3 Shifter

Zowat alles aan je fiets is naar wens te maken. Zit het zadel niet lekker, dan vervang je dat voor een ander exemplaar. Hetzelfde geldt voor banden, handvatten, vorm van het stuur, pedaalsysteem. Wil je mechanische of elektrisch schakelen? Met of zonder voorderailleur? Wat is er niet aan een fiets te veranderen? Dat lijstje is een stuk korter. Maar soms gaan de geboden opties niet ver genoeg. Dat moet het idee zijn geweest van John Calendrille van Vivo Sports, want met z’n F3 Shifter biedt hij ruim 30.000 verschillende opties aan om de shifter naar jouw wens te maken.

Onder de naam ‘Vivo’ is Calendrille is al ruim 30 jaar als zelfstandig ontwerper actief in de fietsindustrie. Ontwerpen van zijn hand zijn onder meer terecht gekomen bij Box Componentens en TRP. Het is dus geen toeval dat beide partijen schakelsystemen (Box One en TRP TR12) op de markt brachten met vooral unieke shifters.

Vivo F3 Shifter

Het hart van de Vivo F3 shifter is een mechanische schakelaar met twee hendels met eenzelfde soort bedienlogica als de mechanische shifters van Shimano. Je hebt dus twee hendels, waarbij de onderste gebruikt wordt om de kabel te spannen (naar grotere krans schakelen). De bovenste hendel kan naar voren én naar achteren geduwd worden om naar een kleinere krans te schakelen. Daarmee houden de gelijkenissen wel op. Want je kunt deze shifter samenstellen met een grote keuze aan behuizingen en beschermplaat voor de klemband voor de montage van de shifter op je stuur. En zelfs voor de kabelversteller biedt Vivo Sports je alleen al negen opties. Waarom? Het simpele antwoord: omdat het kan. Of beter: omdat het dankzij 3D-printtechniek erg eenvoudig is om varianten aan te bieden.

Thumb Reach Rating

In feite kun je al die opties afdoen als uiterlijk vertoon en je kunt je terecht afvragen of er wel een toegevoegde waarde is op dat punt. Dat is anders bij de opties die Vivo Sport biedt voor de schakelhendels van de F3 shifter. Want hier gaat het Amerikaanse bedrijfje verder dan wie ook. Voor de hendels kun je namelijk diverse knoppen krijgen. Dik, dun, bol, hol, lang, kort; het kan allemaal.

Vivo heeft hiervoor ‘Thumb Reach Rating’ (TRR) bedacht. Dat laat zich vrij vertalen naar iets als ‘duim reikwijdte waarde’. Deze waarde zegt in feite hoe dicht de knop van hendel bij je duim of vinger staat. Hoe hoger het nummer, hoe dichterbij de knop staat. Een hoge TRR is meer geschikt voor kleine handen. Een kleine TRR is dan logischerwijs bedoeld voor grotere handen.

De vormen veranderen ook wáár je duim op de hendel duwt. Zodoende verandert ook de slag die je duim maakt om te schakelen iets en bijgevolg ook de kracht die je nodig hebt om te schakelen.

Vivo Sport F3 Shifter TRR

Vivo Sport F3 Shifter TRR

Tactiele shifter

Over dat schakelgedrag gesproken: Vivo Sports zegt dat de F3 shifter zeer solide schakelt, met een duidelijke feedback in de vorm van de voelbare én hoorbare klik. Dit komt onder meer voort uit de robuuste constructie en de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen zoals gehard staal, roestvast staal, titanium en aluminium, aldus Vivo Sports. Het binnenwerk draait ook twee cartridgelagers.

Vooralsnog is de F3 shifter er alleen in een versie die compatibel is met mechanische Eagle derailleurs van Sram. Afhankelijk van de exacte configuratie weegt-ie tussen de 118 en 123 gram. Dat is niet veel anders dan een Sram XX1 Eagle shifter. Een met Shimano-derailleurs compatibele variant volgt later.

Gat in de markt?

Waar Sram bij z’n high-end mechanische shifters de optie biedt om de onderste (grote) hendel te verdraaien om zo het geheel beter naar de hand te zetten, biedt Shimano niets van dat. Persoonlijk heb ik geen expliciete voorkeur voor mechanische schakelaars van Sram of Shimano; met beide kan ik voldoende overweg, al heb ik bij beide ook wel wat op te merken ten aanzien van de ergonomie. En in dat opzicht is wat Vivo biedt met z’n F3 shifter, los van de extreme keuzestress, een interessante optie. Of dit echter een gapend gat is in de markt? Dat durf ik te betwijfelen. Met een prijs vanaf een niet misselijke 357 dollar (exclusief verzendkosten) maakt het in elk geval een gat… in jouw hand. Standaard is uiteraard een set knoppen naar keuze inbegrepen. Later nog losse knoppen bijkopen kost je tussen de 15 en 22,50 dollar.

Bron en meer info: vivocycling.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments