Zondag 29 september: Gulpense Graveltocht

Zuid-Limburg staat bij velen bekend als een racefietsmekka. Met vele beklimmingen in z’n glooiende landschap doet het binnen de landsgrenzen on-Nederlands aan. Een welgekomen afwisseling op de vlakke paden in veruit het merendeel van het land. Dat je er ook goed kunt rijden op de gravelbike, is voor sommigen misschien nog niet zo bekend. Op zondag 29 september kun je echter zelf ervaren wat Limburg op dit vlak te bieden heeft tijdens de Gulpense Graveltocht, met routes van 70 en 110 kilometer.

Twee routes: 70 en 110 kilometer

Gravelbiken staat voor velen synoniem voor exploreren. En wat is er nu leuker dan nieuwe paadjes ontdekken in een prachtig decor? Zoiets als het landschap van het zuidelijkste puntje van Nederland? Op zondag 29 september kun je in Gulpen deelnemen aan de Gulpense Graveltocht, waar je precies deze mogelijkheid hebt. Je hebt daarbij keuze uit twee routes.

Of je nu de gravelroute van 70 of 110 kilometer kiest en of een mountainbike of gravelbike rijdt; internationaal gaat je rit sowieso zijn. De kortste route telt 980 hoogtemeters en voert je naar Belgisch Limburg (Voerstreek) om via het drielandenpunt naar het Aachener Wald te brengen. Vanuit deze bosrijke omgeving rij je over gravelpaden in noordwestelijke richting om via Nederlandse paadjes weer in Gulpen terug te komen. Bij de gravelroute van 110 kilometer heb je dezelfde aanloop naar het Aachener Wald, maar krijgt in Duitsland nog een extra lus voor de wielen. En zodra je de grens met Nederland weer bent gepasseerd, volgt er nog een extra lus richting Heerlen. Bij deze langste route heb je zo’n 1.530 hoogtemeters te overwinnen.

Beide routes gaan grotendeels over brede gravelpaden, zo meldt de organisatie. Bovendien zijn ze niet al te technisch. Buiten de fysieke uitdaging hoef je dus geen uitgebreide mountainbikeskills te hebben om deze graveltocht te rijden.

Gulpense Graveltocht – 24 september 2024 – Gravelroute 70 en 110 kilometer

Gulpense Graveltocht: óók een fietsfestival

Om deel te nemen moet je je vooraf inschrijven. Inschrijven kost 35 euro, maar er is een ‘early bird’ tarrief van 28 euro. Voor die prijs is de Gulpense Graveltocht dan ook méér dan alleen een toertocht en Stichting Bikebrew die instaat voor de organisatie, wil het neerzetten als heus festival. Bij de start en finish is een festivalterrein ingericht met verschillende evenementen gedurende de dag. Er is dus óók vertier voor de aanhang van aan de graveltocht deelnemende fietsers. Zo wordt er in samenwerking met Visma Lease-a-Bike een dikke-banden-race georganiseerd voor de plaatselijke jeugd in de leeftijd van 2 tot en met 12 jaar. Diverse partijen zijn aanwezig met een stand en Cube en Shimano zijn met meerdere testfietsen aanwezig. Er is zelfs een testparcours uitgezet.

Het bezoeken aan het festivalterrein is gratis. Voor deelnemers aan de graveltocht zijn zes consumptiebonnen inbegrepen bij de prijs voor inschrijven. Zo kun je vóór vertrek koffie en Limburgse vlaai verorberen. Onderweg is er een uitgebreide verzorgingspost en er staat een barbecue en biertjes voor je klaar na afloop. Bovendien zijn er douchegelegenheden en wordt het WK Wielrennen op een groot scherm getoont. Beide gravelroutes zijn niet uitgepijld en je rijdt ze dan ook op basis van een gpx-file op je gps-toestel.

Meer info en inschrijfmogelijkheden: gulpense-graveltocht.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments