Aquapac kennen sommigen misschien als fabrikant van de waterdichte sleeves voor de tablets, telefoons en camera’s maar het bedrijf doet meer, veel meer! Als hofleverancier van het Britse leger doen ze ook aan wat grotere tassen en tasjes. Velozine viel vooral de 25l wet & dry op – gezien het formaat een uitstekende tas voor een bike trip in de Alpen of de immer zo natte Ardennen.
Het is niet dat ik niet geloof in reclamekreten, ik ben alleen nog steeds niet zo naïef om zomaar aan te nemen wat fabrikanten claimen. En inmiddels heb ik een aardig rijtje ontkrachte reclames op mijn palmares! Zo gaat er geen otter in je kleding of wasmachine wonen als je witte kaas gaat eten, er is geen vrouw op het strand die zich van haar bikini ontdoet als ik me douche met wat voor merk douchegel dan ook en er komt geen SWAT team mijn bed opmaken ongeacht de hoeveelheid suikervrije cola op mijn lege maag. Zie daar mijn drang om te kijken of inderdaad alles droog blijft in het tasje, ongeacht de water/modder hel die Pluvius en Baggerus over ons bikers weten te doen dalen.
Zodra je de Aquapac tas uit het plastic haalt valt de robuustheid van het materiaal op. Aanvankelijk was ik bang dat het een soort postbode-regenpak-plastic zou zijn en daarmee, naast weldegelijk waterdicht, zo scheur- en slijtagebestendig als de groente tasjes bij de Albert Heijn. Dit is echter andere koek, je voelt meteen dat het gemaakt is om lang mee te gaan en alle ontberingen te trotseren tijdens meest ruige survivaltocht. De naden zijn allemaal zeer secuur dicht geplakt en nergens een rafelig randje. De tas is als een zak helemaal open aan de bovenkant. Om te sluiten dien je het de rand minimaal drie keer om te vouwen en vervolgens te sluiten met een klik-sluiting. Ik heb het eerder gezien bij waterdichte tassen en iedere keer doet het me even een wenkbrauw optrekken. Maar ook deze keer werkt het uitstekend: zodra de tas dicht is en je probeert het samen te drukken merk je dat de lucht er niet uit kan. Binnen in de tas zitten twee plastic zakken, die allebei apart zijn af te sluiten. Een grote van ongeveer 10 liter voor bijvoorbeeld je natte kleding en een kleine waar je makkelijk je portemonnee, telefoon of je paspoort extra droog kan bewaren.
Wat opvalt is een haakje boven beide compartimenten waar je een waterzak zou kunnen hangen. Ideaal natuurlijk voor alle langere fietstrips. Er is echter een maar: het is mij niet gelukt om te verzinnen hoe de rand drie keer om te slaan en vervolgens te sluiten met een drinkslang zonder deze volkomen dicht te vouwen. Enige oplossing is om dan slechts een keer te vouwen en sluiten. Je zal dus concessies moeten doen. Wil je 100% zeker zijn dat alles droog blijft, ook al fiets je de Ourthe in, dan zul je moeten accepteren dat je niet al rijdende kunt drinken uit de zak. Is normale bescherming tegen regen en modder voldoende, dan is dat geen probleem. Overigens waarschuwt Aquapac in de bijsluiter dat je niet met de tas op je rug moet gaan zwemmen omdat het nadelig zou kunnen zijn om met zo’n luchtbel boven je, even op je buik draaien dus. Mocht je het waterzak-verhaal wel geloven en meer van de bidons zijn, dan zitten aan de buitenkant twee netten waar je zelfs 1,5 liter flessen zeer goed in kwijt kan zonder dat ze ook maar de kans krijgen om eruit te stuiteren. Verder heb je nog een karabijnsluiting aan de buitenkant om eventueel je helm aan op te hangen of tasje chinees.
Bij dagelijks gebruik valt op dat de tas lekker stevig op je rug zit. Goed verstelbare heupgordel en borstsluiting maken hem zeer stabiel zelfs met zware belading en in technisch terrein. Je merkt dat de tas ontworpen is om trektochten te maken en dus goed op je rug te blijven zitten, zelfs bij rennen en springen. Het rugdeel van de tas is voorzien van een uitneembare protectie. Het is een harde schaal die je eventueel zou kunnen gebruiken om op te zitten of knielen bij een reparatie ergens in het terrein. Overigens, het zakje waar de protectie in zit is dicht aan de onderkant en het is gemaakt van hetzelfde waterdichte materiaal als de hele tas. Je kan het aan je water aanvoelen: na een dag in serieuze regen reist een extra halve liter water mee…
Conclusie na een paar weken intensief gebruik en wat douchetests is dat de tas doet wat hij belooft. Hij is zonder meer goed waterdicht en het materiaal is robuust genoeg voor ruig mountainbike gebruik. Een waterzak meenemen kan prima, maar hou er rekening mee dat dat ten koste gaat van de afsluitbaarheid van de tas. In normale omstandigheden voldoet het nog altijd prima, maar zeer zware regen of een oversteek door serieus water zou te veel zijn. Als ik de prijs van €64.95 afweeg tegen wat de tas te bieden heeft is het zeker een aanrader!
Meer informatie: www.aquapac.net
Met dank aan: www.thermowear.nl
Tekst & video’s: Mateusz Kurkowski
Foto’s: Daniel van den Hoek
Komt over als een zware tas. Ook even snel iets uit de rugzak halen lijkt er hier niet bij te zijn.
Mwah valt wel mee met het gewicht;
inclusief back support – 650g/23oz
exclusief back support – 530g/19oz
Het is geen lichtgewicht tasje maar naar mijn bescheiden mening licht zat om mee te nemen op een meerdaagse trip of zoals Marx opmerkt ideaal voor w-w. Daar is de onhandigheid van de sluiting ook iets minder irritant. Ben inderdaad met je eens dat ff snel iets uithalen op de fiets is een NO GO.
Leuke review. Ook erg leuk met de 2 gefilmde testjes.
Voor woon-werk ritten lijkt mij deze rugzak ideaal.