Het is mistig, 3 graden boven nul… ik sta op een Italiaanse berg en probeer vergeefs mijn Reverb dropper omlaag te krijgen. De overgang van 20 graden op zeeniveau naar 3 graden een dik uur later, vond ‘ie niet zo leuk. Daar sta ik dan, met een capabele fiets bovenaan de start van één van Finale Ligure’s bekende Enduro stages… maar met een zadelpen die niet naar beneden wil.
Tools to the rescue
Gelukkig had ik een kleine multitool in mijn rugzak gegooid, zodat ik de zadelpen alsnog, weliswaar tot aan de strop van de Reverb, kon laten zakken en de afdaling enigszins comfortabeler werd.
Bovenstaand voorbeeld illustreert typisch mijn on-track tool gebruik. Er gebeurt iets onverwachts, ik denk “huh?”en zeg “WTF!”. Haal het kleine beetje aan gereedschap wat ik hopelijk bij me heb tevoorschijn en hoop dat de benodigde sleutel erop zit. Ik behoor beslist tot de categorie fietsers die 90% van de gevallen met slechts een reserve binnenband en een pompje rondfietst. Een gebroken ketting, losgelopen pedaal of niet zakkende dropperpen, betekent dan lopen of anderszins. Maar wees eerlijk: hoe vaak MOET je nou echt onderweg sleutelen? En hoe vaak is dat een gevolg van een slechte voorbereiding? En wat is met een goede voorbereiding (dus niet: om 1 uur ’s nachts nog even je vork willen servicen) dan nog de kans dat je onderweg moet sleutelen?
Fix it sticks
Voor mij daarom een duivels dilemma: enerzijds wil ik geen multitool in mijn achterzakjes doen, omdat zo’n ding daarin altijd rond stuitert. Anderzijds durf ik het, zeker op langere ritten of in het buitenland er niet op aan te laten komen dat ik helemaal niks bij me heb. Hoewel de ontwerp-insteek van Fix it Sticks in eerste instantie voornamelijk gericht was op goede tools te maken, waarmee je onderweg zou kunnen sleutelen alsof je thuis in je werkplaats staat, is hun combi met een toolhouder onder de bidonhouder voor mij misschien de uitkomst.
Voor degenen die de kickstartercampagne hadden gemist, Fix it sticks profileert zich met ’tools that are functional AND portable’. Anders gezegd: compacte tools die aanvoelen als volwaardige shop-tools. Het initiële ontwerp bestond uit twee sticks die als een T-sleutel in elkaar gestoken kunnen worden. Latere variaties hadden verwisselbare bitjes en een vaste T-sleutel voor losse bitjes. Overigens hebben ze naast de fiets-tools ook varianten voor jagen en schieten (…)
Montage en gebruik
Zoals ik eerder al zei, de combinatie van een houder onder je bidon met deze ‘sticks’ maakte mij nieuwsgierig: altijd gereedschap op je fiets bij je, wat ook nog goed zou moeten sleutelen. Bij de montage van de houder, ging het echter al mis. Duidelijk is te zien dat deze gemaakt is voor slanke onderbuizen. Op de bidonhoudernokken van de carbon onderbuis van mijn fiets, moest ik onderlegringetjes gebruiken omdat de houder aan de zijkanten al eerder de buis raakte. Op zich geen punt, al heb ik de bidonhouder liefst zo strak mogelijk tegen de onderbuis gemonteerd om wrikken door het gewicht van de volle bidon op de nokjes te minimaliseren.
Als het er eenmaal op zit, dan ziet het er ook meteen afgewerkt uit. De tools vallen zowat weg in de holtes onder je bidon en van bovenaf zie je de tools niet eens. De sticks zitten wel lekker strak in hun houder, dus als je ze nodig hebt en je wil je lak niet beschadigen, dan moet je er even handigheid in krijgen en ze vooral niet met 1 hand eruit proberen trekken.
De tools zelf werken prettig, het formaat ligt lekker in de hand en de bitjes (die in deze versie ook echt vastgelijmd in de sticks zitten) passen goed in de inbus- en torxbouten. Je hebt beslist niet het gevoel dat je met een multitool aan het prutsen bent, het voelt bijna als een volwaardige T-sleutel aan of als de bekende driehoek sleutel van Park Tool. Wel voelt de verbinding tussen de beide sticks enigszins wankelig. Het is daar beslist geen ’tight fit’ en dat had van mij wel gemogen. Met inbusmaten 4, 5 en 6 mm en een torx-25 heb je daarmee de meest logische set-van-vier om onderweg nog aan je fiets te sleutelen. Dit is overigens de ‘Mountain’set, mocht je wat anders willen dan heeft Fix it Sticks nog een aantal andere varianten in hun assortiment. En mocht je helemaal los willen gaan, dan zijn er nog de bovengenoemde sticks met vervangbare bitjes.
De perfecte fix?
Toegegeven, ik hoef onderweg bijna nooit iets vast te zetten of te verstellen aan mijn fiets. Toch vind ik deze oplossing van Fix it Sticks dermate elegant en goed werkend, dat ik ‘m op mijn fiets laat zitten. Dat beetje extra gewicht neem ik graag voor lief om die ene keer dat sleutelen onderweg toch nodig is op te vangen. Door het ontwerp sleutel je hiermee nu ook onderweg met fatsoenlijk gereedschap, waar een normale multitool nog al eens weinig houvast biedt. Wat ik misschien nog het belangrijkste vind: ik hoef hierdoor niet meer na te denken of ik gereedschap bij me moet hebben of mee wil nemen… zolang ik tenminste maar de fiets uit de schuur pak waar ze op gemonteerd zitten.
Tekst & foto’s: Coen de Jongh
Meer informatie: www.fixitsticks.com