Na bijna een decennium biken met flat-pedals ben ik er wel achter dat een goede flat pedal-schoen toch echt wat anders is dan zomaar een sneaker. Daarvoor wordt er van een flat pedal-schoen gewoon teveel geëist. Niet alleen op het vlak van degelijkheid en slijtvastheid, maar ook als het gaat om bescherming, pasvorm, hielfixatie, ventilatie, grip op het pedaal, pedaalgevoel, schokdemping en loopeigenschappen. Mijn persoonlijke ervaring is, dat al die eisen zich altijd lastig in één schoen laten verenigen.
De eerste indruk, zonder de schoenen gedragen te hebben: de Ion Scrub AMP flat pedal schoenen zijn eerder modieuze sneakers dan serieuze mountainbikeschoenen. Relatief dunne zool, een bovenwerk van een grof geweven stof, modieuze logo-applicaties, weinig padding. Tot je iets beter kijkt. Dan valt de hoge en verstevigde binnenkant van de schoen op die de enkel moet beschermen, bemerk je de stevige bescherming op de neus en zie het elastische lusje op de tong op om de uiteinden van de veters te fixeren. En als je dan nóg iets beter kijkt, blijkt ook de profilering van de zool niet echt sneaker-achtig te zijn, maar juist mountainbike-specifiek, met een positief profiel aan de voor en achterkant voor meer tractie tijdens lopen en klimmen en juist een negatief, verdiept profiel in het midden van de schoen om de pedaalpinnen houvast te geven. Niet uniek – ook andere merken gebruiken dit ontwerptrucje – wel effectief.
SUPTraction-rubber
Deze zogenaamde slijtzool is gemaakt van SUPTraction-rubber. Dit verzin ik zelf niet; Ion grossiert in complexe en vreemd opgeschreven marketingtermen. Het komt erop neer, dat de rubbersamenstelling van de slijtzool onder de voet extra zacht en stroef is, voor maximale grip op de pedalen. Onder de hiel en de tenen is het rubber juist wat harder, om slijtage als gevolg van lopen en klimmen te tegen te gaan. Die slijtzool wordt met het bovenwerk verbonden door een tussenzool van geschuimd EVA. EVA staat voor ethyleen-vinylacetaat, een polymeer die in sportschoenen gebruikt wordt om schokdemping te realiseren. En dat werkt ook in een mountainbikeschoen. Het geheel – dus de EVA-tussenzool en de slijtzool met dual-compound rubber eronder – noemt Ion het Pin Tonic Sole Concept. Als je het mij vraagt zitten er bij Ion teveel marketeers.
Zacht en comfortabel
Maar goed, deze constructie levert in combinatie met het bovenwerk wel een relatief licht geheel op: De Ion Scrub AMP weegt 380 gram per schoen in maat 42. Lichter kan – de Specialized 2FO’s die ik ook heb liggen wegen per schoenen nog eens 30 gram minder – maar veel flat pedal-schoenen zijn toch echt zwaarder. De afwerking van de schoenen is netjes. Ook op de pasvorm heb ik weinig aan te merken. Misschien iets aan de smalle kant, maar dat ligt eerder aan mijn brede Donald Duck-voeten dan aan de leest die Ion voor deze Scrub AMP gebruikt heeft. Bovendien vind ik het wel prettig als een schoen mijn voet goed omsluit. Het omgekeerde is juist erg: een schoen waarin je voet alle kanten op kan schuiven. Ook de hielfixatie dikke prima, zowel op de fiets als tijdens lopen. Voor mij een belangrijk punt, ik vind het ergerlijk als mijn hiel in een schoen op en neer beweegt. Het enige serieuze commentaar betreft de inlegzooltjes. Ion gaat er prat op, dat die van dempend EVA gemaakt zijn. Lekker zacht en comfortabel. Persoonlijk heb ik liever een binnenzool die wat harder en meer geprononceerd is, voor meer ondersteuning. Maar dat is voor mij geen deal-breaker, omdat ik de inlegzolen van al mijn schoenen toch altijd direct vervang voor zooltjes van Superfeet.
Marketingpraat?
Ik had het net over de marketingpraat van Ion. Maar dat neemt niet weg, dat hun SUPTraction-rubber over een immense grip beschikt. Ik heb thuis een heel rijtje flat pedal-schoenen staan – van Shimano, Specialized, Teva en Vaude uit diverse jaargangen – en alleen de laatste generatie 2FO-schoenen van Specialized komen qua grip niet in de buurt van de grip die de zolen van de Ion Scrub Amp bieden. Terwijl ik zelf al heel tevreden was over die 2FO’s!
Maar ook op andere punten stellen de Ions zeker niet teleur. Zo zijn de schoenen niet zweterig. Hier komt het relatief open en deels geperforeerde materiaal van het bovenwerk van pas. Waterdicht is de schoen daardoor allesbehalve, maar ook dat zie ik niet als een echt nadeel. Voor mij is het belangrijker dat een schoen snel droogt. En dat doen de Scrub Amp van Ion goed, zodat je tijdens een meerdaagse trip na een dag regen de volgende ochtend niet in natte schoenen hoeft te stappen. Dan het puntje stijfheid. Dat is altijd een lastige. Voor maximale efficiëntie heb je je schoenen het liefst lekker stijf. Maar té stijf is ook niet goed, want dan verlies je het gevoel voor het pedaal. De Scrub Amps zitten aan de juiste kant. De trapkracht wordt goed overgebracht, maar je voelt altijd hoe je voet op het pedaal staat.
Conclusie
De Ion Scrub Amp flat pedal schoenen zijn me goed bevallen. Zoals ik hierboven al schreef heb ik al een aardig rijtje mountainbikeschoenen staan, dus ik heb de Ions na afloop van de test weer teruggegeven aan de leverancier. Maar als ik in de markt zou zijn voor een nieuw paar flat pedal-schoenen, dan zou ik deze Ions zeker serieus in overweging nemen. Een paar Scrub Amps kost € 149,- en je kunt ze krijgen in simpel zwart en blauw of – doe eens gek – in een frivole veelkleurige variant, met roze, blauw, bruin en groen.
Tekst: Arjan Kruik
Foto’s: Joris Lugtigheid
Meer informatie: www.ion-products.com