Glij, rem… klabam! Daar lag ik dan, na amper 25 kilometer Ardennen Trophy eindige die dit jaar voor mij met een val in superman-style, waarbij ik hard op mijn knieen terecht kwam. En die dingen heb je blijkbaar vaker nodig dan je denkt: met het fietsen, traplopen, in- en uitstappen van treinen en ga zo maar door. Was het toeval dat ik precies in de week voorafgaand aan dat Pinksterweekend een setje iXS Carve kneeguards toegestuurd had gekregen?
Hoewel ik niet snel een marathon zal gaan rijden met kniebescherming, is de gedachte de afgelopen weken meermaals door mijn hoofd gegaan. Als afgetrainde vel-over-bot fietser heb je namelijk geen enkele vorm van absorptie meer over als je vege lijf in contact komt met, in mijn geval, de stenige ondergrond van de Belgische Ardennen. In de Enduro discipline wordt er al een hele dag rondgereden met kniebeschermers, dus waarom niet tijdens marathons. Hoe technisch of gevaarlijk moet het worden, voordat we voor meer bescherming kiezen ten opzichte van de traditionele lycra outfit met helm?
iXS heeft op al die vragen geen antwoord, maar ze hebben wel een oplossing: de Carve kneeguards. Natuurlijk, het zijn gewoon kniebeschermers zoals we ze al meerdere jaren kennen van diverse merken. Dat de beschermers voorzien zijn van slow-rebound materiaal om de impact op te vangen, voorzien van Aero-mesh anti-bacterieel materiaal en velcro sluitingen, is weinig bijzonder. Waar de Carve zich bij mij echter direct mee onderscheidde, was de pasvorm: als een zijden-handschoen! De medium maat, sluit zich perfect rond mijn knieen zonder ergens te irriteren, waar de Signature knie/scheen beschermers van iXS in een verleden nog wel eens een paar harde stiksels in je knieholten wilden zetten. Ook op de fiets als je je knie buigt, valt de hinder van de beschermers enorm mee. Natuurlijk, het is niet te vergelijken met een kniestuk of 3/4 broek van Assos, maar mijn eigen POC kniebeschermers voelen duidelijk stugger en minder comfortabel aan. En mede dankzij de siliconen gripper aan de binnenkant, blijven de kniebeschermers ook lekker plakken en zakken ze niet af.
De Carve’s zijn uitermate geschikt voor een enduro-achtige tocht van een dag, Megavalanche’s en soortgelijke en ze zijn te koop voor 69,95 euro. Dat is een schijntje in vergelijking met wat je tegenwoordig kwijt bent voor een knie-operatie…
CJ
Tijdens een marathon zweet je uit al je poriën. Die hou je dan ook het liefst vrij van ‘overbodige’ accessoires. Wil je dat een marathon rijder je pads gaat dragen dan zou ik ervoor zorgen dat ze verdomd goed ademen. Zelf sta ik zeker open voor het dragen van pads tijdens een marathon al viel ik daarbij nog nooit hard op mijn knieën.
Ik heb de POC’s ook en ja… die zijn achteraf gezien te stug en oncomfortabel voor mijn gebruik (veul trappen!). Ik zoek ook naar iets dat beter beweegt, dus wellicht zijn de Carves wel wat.
… Kan je de iXS Carves ‘om doen’ ipv dat je ze via je voeten aan moet trekken?
JeroenK, jouw POC’s zijn niet de VPD versie, toch? Zou sowieso non-VPD (oftewel hard plastic) edities niet heel fijn vinden als er ook veel en/of bergop gereden moet worden. Coen z’n POC’s zijn VPD edities, maar ook daar zal wel evolutie in het materiaal zijn. Mijn RaceFace pads zijn van vergelijkbaar d3o materiaal, en het is zacht genoeg om de hele dag mee te rijden. Bij een crash op volle snelheid heb je nog wel een blauwe knie (zonder heb je een meniscusoperatie). Voor zowel d3o/VPD als hard plastic valt wat te zeggen…..
Deze Carve’s moet je, zoals misschien te zien is op de onderste foto, aantrekken als een sok. Nadeel is dan dat je iedere keer je schoenen uit moet trekken, als je ze in een beklimming niet aan wil hebben. In mijn beleving blijft een sok-versie echter beter zitten en irriteert per definitie minder.
Ik verwacht ook dat de protectie merken voor 2014 met een XC/Enduro lite versie van kniebescherming komen, waarmee je nog comfortabeler all-day kunt rijden.
Uittrekken is ook niet nodig…. gewoon de dingen afschuiven naar je kuiten.
Mja. Sowieso is het verbazingwekkend hoe weinig last je hebt van kniebeschermers tijdens het fietsen… Mijn bescheiden en inmiddels al verouderde 661 Kyle Straits beperken me nauwelijks als ik trap – zolang het geen wedstrijd is vind ik langere klimmen ook niet zo’n probleem ermee, eigenlijk. Dingen blijven alleen echt warm, zoals Tjeerd al zegt.
Coen, ik ben ook op zoek naar goede en niet-te-warme kniebeschermers. Ik kwam op deze of de POCs uit. Welke maat heb jij getest?
Medium als ik me niet vergis…