Kudo’s voor de Camelbak K.U.D.U.

We hebben het geluk regelmatig testproducten op ons bureau te krijgen die goed in elkaar zitten, waarbij je merkt dat er bij de fabrikant écht is nagedacht over wat de fietser er mee wil. De Camelbak K.U.D.U. rugzak is precies zo’n product: het is simpelweg een heel slim uitgevoerd ding. Het K.U.D.U. is gespecialiseerd in – jawel, daar is ‘ie weer! – enduro wedstrijdgebruik, maar is evenzeer geschikt voor rijders die veel mee willen nemen op lange dagtochten. De K.U.D.U. combineert een hoge mate van comfort met veel en vooral goed in te delen ruimte, een laag gewicht, en een CE goedgekeurde rugprotector.

Tot dusver de management samenvatting. De K.U.D.U. is in twee volumes leverbaar. In de door ons geteste 12 L variant is ruimte voor een 3 L waterzak en maximaal 9 L aan bepakking. Er is ook een 18 L versie; hier past eveneens een 3 L waterzak in en dan blijft er ruimte over voor 15 L aan baggage. De kleinere van de twee varianten heeft een adviesprijs van €160,- en is verkrijgbaar in de kleurencombinatie rood/geel en zwart/groen. De grotere editie is €25,- duurder en is in Nederland verkrijgbaar in de kleuren zwart/blauw en zwart/geel.

KUDU02

K.U.D.U. klaar voor de afdaling: tot de nok gevuld met water, gereedschap, proviand, en een helm… 

Pakezel

Wie voorbij de felle kleuren van ons testmodel kijkt ziet vooral een brede rugzak met een hele boel riempjes en bandjes. Om het predikaat ‘enduro’ te verdienen moet een rugzak immers mogelijkheid bieden knie- en elleboogbescherming plus een integraalhelm de berg op te zeulen; hier zijn al die riempjes voor. Wie boven op de berg inderdaad van helm wisselt kan de andere kwijt in een handig half-open opbergvak. Dit is een ruim vak; gelukkig, want ervaring leert dat uitstekende stukjes helm op je rugzak al snel aan takken blijven hangen. Neem je één helm mee en hou je die toch de hele dag op? Dan is een leeg helmvak met wapperende riempjes vooral irritant. Camelbak lost het op door de K.U.D.U. ook nog met klittenband te sluiten!

“…maar opstaande randen aan de zijkant vermijden dat de rugzak z’n volledige inhoud per ongeluk over het pad uitkotst.”

De hoofdmoot van de 9 L aan beschikbare opbergruimte kan je kwijt in het hoofdvak, die nog wat onderverdelingen heeft voor gereedschap en ander klein grut. Weer zo’n briljant detail: je kan de rugzak helemaal openritsen om in het grote vak te komen, maar opstaande randen aan de zijkant vermijden dat de rugzak z’n volledige inhoud per ongeluk over het pad uitkotst. Zie de K.U.D.U. als een koffer die je aan de bovenkant open ritst. Enig minpunt is dat spullen die naar de onderkant van het grote hoofdvak rammelen wat lastig bereikbaar worden.

KUDU03

Yup, het past! De kniebeschermers mogen aan de buitenkant hangen.

KUDU07

Wij zijn ook fan van de exploded bag inpak tactiek.

Aandacht voor praktische details is ook te vinden in de rest van de rugzak. De taps lopende heupriem heeft zelf twee zakken, één met en één zonder rits, om snel bij kleine materialen of een reepje te kunnen tijdens het rijden. Gereedschap kan in drie vakjes van de meegeleverde tool pouch opgerold worden om rammel vrij in de rugzak te passen. Bovenop de rugzak zit een gewatteerd compartiment voor je telefoon of bril (beide samen is niet zo’n goed idee tenzij je krassen wilt). Een ingebouwde waterdichte overtrek en de bekende en beproefde Camelbak waterzak ronden de K.U.D.U. qua functionaliteit af.

KUDU06

KUDU05

Tool pouch zodat je al die kleine rammelende dingetjes samen kan binden.

Comfort en bescherming

Een tas waar je veel in of aan kan hangen moet des te steviger op de rug van de rijder zitten. De K.U.D.U. beidt zelfs bij zware bepakking voldoende stabiliteit, zonder dat dit ten koste gaat van drukverdeling of ventilatie. Deels kom dit door de brede, platte constructie van de tas zelf, deels is het te wijten aan goede vulling in de schouderbanden, in combinatie met dubbele borstbanden en een brede heupriem. Nergens heb je last van vervelende contactpunten; de K.U.D.U. voelt ook niet als een blok of bol op je rug. Ook het volledig vullen van de 3 L waterzak heeft hier geen negatieve invloed op.

“Om hier tegen te beschermen is de K.U.D.U. uitgevoerd met een CE gecertificeerde rugprotector.”

Stabiliteit is ook belangrijk als je kijkt naar de tweede functie van de K.U.D.U.: je rug beschermen tijdens een val. Hoewel een ‘gewone’ rugzak zeker wat bescherming biedt, is er ook kans dat je bij een buitengewoon ongelukkige val alsnog een steen (of de pomp of telefoon in je rugzak!) tegen je wervelkolom krijgt. Om hier tegen te beschermen is de K.U.D.U. uitgevoerd met een CE gecertificeerde rugprotector. Die heeft natuurlijk vooral zin als je rugzak ook blijft zitten tijdens een val. Het beschermende paneel zelf is herbruikbaar (oftewel: voor meerdere crashes geschikt) en kan voor minder risicovolle tochten of een wasbeurt uit de rugzak worden verwijderd. Merk op dat bij de meeste enduro wedstrijden het dragen van een CE gecertificeerde rugprotector of een rugzak met eenzelfde functie verplicht is!

KUDU08

De rugprotector is eenvoudig uit het binnenwerk van de rugzak te verwijderen.

KUDU04

Handige vakjes en dat bekende, immer goed werkende Camelbak mondstuk.

De concurrentie

Hoe goed als alternatief is de Camelbak nieuwkomer? De meest voor de hand liggende concurrenten van de K.U.D.U. komen uit de stal van EVOC, de welbekende Duitse fabrikant die als eerste op de markt kwam met een rugprotector (we testte eerder al eens de Freeride Trail). In vergelijking met EVOCs 10 L FR Lite model is de K.U.D.U. met 790 g echter zo’n 160 g lichter én krijg je 2 L meer opbergruimte. Zelfs tegen de grotere 16 L FR Enduro kan de ‘kleine’ 12 L Camelbak opboksen: door de nettere indeling blijk je in beide rugzakken ongeveer even veel kwijt te kunnen. De K.U.D.U. is 210 g lichter dan dit grotere model en zit minder als een blok op je rug. Het beschermend paneel in de EVOC rugzakken is bovendien single use en moet na een serieuze valpartij vervangen worden. Het paneel in de K.U.D.U. voldoet aan dezelfde veiligheidsnormen maar mag daarentegen meerdere keren flink mishandeld worden.

Wat we bij de K.U.D.U. toch missen? In de eerste plaats is de Camelbak niet in lengtematen (voor kortere of langere ruggen) te krijgen. One size fits all. Fabrikanten als EVOC en Osprey bieden wel diverse maten. Kleine details die bij de concurrentie ook vaak aanwezig zijn – zoals een sleutel clip of een tweede gewatteerde vak voor een zonnebril of goggles – zouden op de K.U.D.U. zeker niet misstaan.

Camelbak K.U.D.U.

De aanbevolen dresscode als je de K.U.D.U. in deze kleur koopt.

Conclusies

Camelbak is het ‘klassieke’ merk onder de drinkrugzakken, maar is in de loop der jaren qua functionaliteit meerdere malen door andere fabrikanten op z’n minst ingehaald. Met de K.U.D.U. speelt het Amerikaanse concern weer helemaal mee. Koppel een concurrerend gewicht aan logische opbergruimte, slimme functionaliteit, herbruikbare rugbescherming en het Camelbak drinksysteem en je hebt een erg zinvolle combinatie.

Meer informatie: www.camelbak.com
De Camelbak K.U.D.U. is leverbaar via je lokale fietswinkel. Distributie via: www.kruitbosch.nl

Tekst: Jeroen Kooij, Eric Wictor
Foto’s: Jeroen van den Brand, Erik Nienhuis

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments