Lezyne Micro Floor Drive HVG

Hoe spannend kan een pompje zijn? Eerlijk gezegd keek ik uit naar het arriveren van het pakketje met de Lezyne Micro Floor Drive HVG. Niet omdat ik nou sta te springen om weer eens lek te rijden en dit pompje te testen. Nee, domweg omdat mijn huidige pompje na anderhalf decennium aan vervanging toe is en ik het liefst de zekerheid heb van degelijk gereedschap!

Mijn oog viel op de Micro Floor Drive HVG omdat het een vloerpompje is in (rug)zakformaat. Het volume is behoorlijk en doordat het een vloerpomp(je) is, is er stabieler mee te pompen. Met een gewicht van 205 g en een diameter van 30 mm is deze Lezyne zeker niet de aller subtielste. Probeer met een iel, dun mini micro pompje maar een tubeless band die je net geplakt hebt weer te ‘ploppen’. Ik rij een groot deel van de tijd met een rugzak met een inhoud van 10 liter en daar past de Micro Floor Drive erg makkelijk in.

lezyne_micro_floor_1_VZ

Oud en nieuw: de reden dat ik het al 15 jaar met een ‘Fl. 15,- pomp’ doe, is dat deze zo goed was. Maar de Lezyne Micro Floor Drive HVG is in alle opzichten handiger!

Details

De Micro Floor Drive is er voor de mountainbike in twee versies, de HV en de HVG – waarbij de G voor ‘Gauge’ staat: een drukmeter dus. Die drukmeter gaat tot 8 bar / 120 psi maar de pomp zelf is formeel geschikt tot 6 bar. Hiermee is ‘ie geschikt voor de meeste offroad applicaties, op de volumineuze fatbike banden na (je pompt je wezenloos…). Er zijn inderdaad ook modellen voor 3″+ banden (de Micro Floor Drive XL) en racefietsen (de HP en HPG varianten).

Behalve de lichte, uitklapbare voet is de Micro Floor Drive voorzien van een omkeerbare ventielkoppeling met ABS (‘Air Bleed System’). Deze koppeling is geschikt voor Schraeder en Presta ventielen en heeft een leegloopknopje, net zoals een demperpomp. Hiermee is je banddruk nauwkeurig in te stellen zonder steeds de pomp te moeten (de)monteren. De koppeling schroef je simpelweg over je ventiel waardoor de rubbers minder snel slijten en is omkeerbaar voor een andere ventiel soort. Geen zin in een bungelende slang? De koppeling schroef je in de voet vast als het tijd is om de pomp op te bergen.

lezyne_micro_floor_3_VZ

Ingebouwde drukmeter tot 8 bar / 120 psi. Voor MTB gebruik was een kortere schaal met fijnere verdeling handiger geweest.

lezyne_micro_floor_7_VZ

Schroef de ventielkoppeling los en draai ‘m om voor Presta (links) of Schraeder (rechts) ventielen

De Micro Floor Drive HVG wordt geleverd met een houdertje dat op bidonhoudernokken past, en drie extra verlengstukken die in het einde van de goudkleurige ventielkoppeling geschroefd kunnen worden. Eén is een plastic pijpje, één is een naald – beide vermoedelijk om een strandbal of voetbal op te pompen – en één is voor Presta ventielen. Deze laatste klemt in plaats van schroeft, wat wellicht handig is om ‘snel’ even een band bij te pompen.

In de praktijk

Mijn ‘referentie’ pomp is een naamloos, merkloos ding van de fietsenmaker om de hoek. Ooit gekocht voor 15 gulden en al evenveel jaren bij mij in gebruik. Het grote voordeel van deze pomp: een flink luchtvolume dat makkelijk door het mondstuk geblazen wordt. M’n tubeless buitenband open scheuren, aan één kant van de velg halen, plakken en gewoon weer op pompen? Geen probleem!

Als test heb ik mijn Maxxis HighRoller 27,5 x 2,3″ aan één kant losgehaald van m’n DT Swiss XM1501 voorwiel en met de Lezyne geprobeerd op te pompen. Voor mij is dit een wat lastige band-en-velg combinatie, zelfs met een grote vloerpomp. De eerste poging mislukte: er zat geen vloeibare latex meer in de band, enkel een 3,5 cm dikke Stanimal. Na het bijvullen met dichtvloeistof vulde de band in één keer, met vervolgens een luide ‘pang!’ bij 2 bar. Zo, ‘geplopt’, met het ABS knopje de druk tot 1,8 bar verlaagd en ik was klaar.

lezyne_micro_floor_4_VZ

Een uitklapbare voet zorgt voor het ‘Floor’ deel van de benaming. Zet je voet er op en de pomp staat best stabiel!

lezyne_micro_floor_5_VZ

Het aluminium handvat is voor een ‘maat L’ hand wat aan de kleine kant, maar is net afgewerkt en biedt voldoende grip

‘Ploppen’ daargelaten heeft de Lezyne Micro Floor Drive zo’n 65 volle slagen nodig om bovengenoemde band op normale druk – bij mij dus 1,8 bar – te krijgen. Het pompen gaat zoals verwacht makkelijker dan met mijn oude minipomp. Voorover gebogen over de Micro Floor Drive moet je inderdaad ver bukken, dus het beste werkt één voet op het voetstuk, de knie van het andere been op de grond. Zo pomp je het snelst en makkelijkst. Een bijkomend ergonomisch voordeel van de Lezyne is dat het kleine, afgeronde handvat niet op je hand kan klemmen. “- Hoe vaak er niet wat vlees tussen handvat en pomp schacht zat in een moment van panisch pompen. En ik had al zo’n goed humeur omdat ik net lek reed…-”

Zijn er dan geen nadelen aan de Micro Floor Drive? Misschien. Besluit je het extra Presta klem adaptertje te gebruiken, dan is de slang niet meer in de voet van de pomp te schroeven. Gebruik je het adaptertje niet, dan is het vervolgens opletten dat je de ABS knop van het mondstuk niet indrukt bij losschroeven. Een ergernis is dit eigenlijk niet, tenzij je echt (te) gehaast te werk gaat.

lezyne_micro_floor_9_VZ

Alle meegeleverde accessoires

Conclusies

Voor iemand die krampachtig 15 jaar lang aan een bepaalde minipomp vasthield omdat de rest onwaardig was, blijkt de Lezyne een zeer geschikte vervanger. Het vermogen om een redelijk dikke, half los liggende tubeless band alsnog dicht te krijgen, wordt minstens geëvenaard. Daarbij zijn ergonomie en gebruiksgemak nog een flinke stap hoger. Van Lezyne mag je verwachten dat de materiaalkwaliteit ook in orde is en dat de Micro Floor Drive eveneens 15 jaar mee gaat. Kortom: een absolute aanrader, zeker als je de ruimte er voor hebt in je rugzak.

Meer info: lezyne.com
Importeur: Oneway Distribution
Adviesprijs: €59,95 met drukmeter (HVG), €49,94 zonder drukmeter (HV)

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments