Geef het maar toe. Okee, misschien niet in het bijzijn van je kinderen, vrouw, vriendin, man, vriend of ouders, of… je baas. We zijn eigenlijk allemaal kleine kinderen. Althans, in ons allen schuilt nog steeds ergens een klein kind. Waarom gaan we anders nu nog in het zand en de modder spelen? Gewoon omdat het leuk is. En waar staat eigenlijk geschreven dat je dat vanaf een bepaalde leeftijd niet meer mag doen? Toch lijkt er een grens te zijn waarna het niet meer ‘kan’. Daarom hebben we het schepje en zeefje vervangen door een mountainbike. Nu is het niet alleen leuk, maar óók super stoer in plaats van infantiel!
Maar hoe bad-ass het ook is, een wet-ass of een flinke kwak modder in je ogen is niet prettig. Spatborden zoals op je stadsfiets zijn echter geen optie. Los van het feit dat ze niet rond je dikke noppenbanden passen; visueel en qua imago zijn ze allesbehalve bad-ass.
Gelukkig zijn er alternatieven die minder stigmatiserend werken. Zo kregen we onlangs een setje spatbordjes van Mucky Nutz opgestuurd.
Eenvoud en einde aan de plagerij!
Het spatbordje voor je vork – de Bender Fender – is niks meer dan een vlak plaatje kunststof met een paar sleufgaten er in. Je krijgt er een strook klittenband bij, die je zelf in korte strookjes knipt. Rijg die op 3 of 4 plekken om de boog van je vork en door de sleufgaten, trek ze aan en voilà: het plaatje transformeert tot een compact spatbord. Het plaatje heeft meerdere sleufgaten, zodat je het optimaal op elke vork kunt monteren. Het is daarbij wel zaak dat je het zo strak mogelijk tegen de boog van de onderpoten aantrekt om voldoende vrijheid te geven voor je band. Bij sommige vork en band combinaties kan dat namelijk krap worden.
Een haast nog simpeler plaatje, met de zelf verklarende naam Butt Fender, laat zich gemakkelijk onder je zadel ‘friemelen’. Deze is daartoe voorzien van inkepingen die rond je zadelrails klikken, waarmee het bordje meteen stabiel en solide gemonteerd zit. Dat een simpel product als dit ‘features’ kan hebben blijkt uit het feit dat het plaatje genoeg doorloopt tot de opening die in sommige zadels hebben. Je weet wel, zo’n opening ter instandhouding der voorplantingsmogelijkheid van de homo-sapiens. Deze vrijgave-voor-de-toekomst wordt op die manier ook afgedicht en houdt daarmee opspattend water en vuiligheid tegen.
De montage zo dicht onder het zadeldek is echter even wennen bij het op- en afstappen. Je zult je die beweging wat ruimer moeten doen. Maar daar wordt je dan weer lenig van… De stabiele montagemethode aan de zadelrails heeft wel als voordeel dat je fietskompanen niet meer je spatbordje weg kunnen draaien als ze naast je rijden, waardoor je achterste toch weer nat wordt. Einde plagerij dus!
Werkt de eenvoud?
Na weken van ideale fietsomstandigheden (lees: droog en zonnig), zag ik afgelopen weekend buien in aantocht op de radarbeelden. Bring out the Mucky Nutz! Na enkele keren eerder het voorste spatbordje gemonteerd te hebben, gaat de montage nu gelukkig wat vlugger. Maar het blijft toch een beetje ‘friemelen’ met die klittenbandjes. ‘Friemelen’ op het niveau van een net niet goed uitgedachte Ikea Billy of Björn kast die je uiteindelijk – vol trots – toch nog redelijk op het plaatje gelijkend krijgt. Dat is nog even met de aanname dat je vrouw, vriendin, man of vriend niet over je schouder mee kijkt en je (goed bedoelde, opbouwende) kritiek geeft. Oftewel; de montage is soms – mede afhankelijk van je voorvork en dikte van je vingers – wat onhandig en kan in extremis op je zenuwen werken. Niets van dat bij het achterste spatbordje. Nog voor iemand in je buurt kan beginnen aan de zin ‘… Ik wil me nergens mee bemoeien, maar…’, zit dat spatbordje gemonteerd en ben je vertrokken!
Met buien in aantocht ben ik in dienst van de wetenschap het bos ingetrokken en heb ik in de hagel en regen mijn rondjes gedraaid door de plassen en modderstroken. Dat had een lichte verkoudheid tot gevolg, maar dat valt zeker onder beroepsrisico?
Hebben de Billy en Björn Bender Fender en Butt Fender me 100% droog kunnen houden? Nee. Daarvoor regende het gewoon te hard. Maar zonder deze minimalistische spatbordjes was in elk geval mijn achterste doorweekt en mijn gezicht volledig onherkenbaar geweest. Beide spatbordjes zijn eenvoudige en voldoende doeltreffende producten die het letterlijke modderhappen wegnemen. Zodoende heb je bij het avondeten niet bij elke hap een grondsmaak of knarsende tanden. En toch heb je nog net genoeg spetters in je gezicht om te tonen dat je buiten bent wezen spelen in slecht weer en je dus gewoon nog steeds bad-ass bent!
Mucky Nutz Bender Fender en Butt Fender kosten elk €12,95 per stuk en zijn verkrijgbaar in zwart en wit. De Bender Fender is ook te gebruiken op de achtervork van verschillende full suspension frames ter bescherming van je demper. En wil je meer bescherming, kies dan de Bender Fender XL met een verlengde voorzijde. Deze kost €15,95.
Meer informatie: www.muckynutz.com
Levering in Nederland via: Vos Sports Vision
Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand
Alternatief en doorontwikkeling van deze dus … : http://ass-savers.com/
Zo’n Bender Fender (of Marsh Guard of ….. ) is bij een full-suspension fiets ook aan de achterzijde handig om je achterdemper enigszins prutvrij te houden.
Rij er ook al een tijdje mee rond die van mij steekt aan de voorkant ook nog wat uit. Komt niet meer van de fiets. Vroeger zat mijn gps in natte afdaling onder de spetters en kon ik met fijn geknepen ogen tegen de modder nog net iets zien. Nu is 1 spetter veel.