Vrouwen en schoenen… dat is inherent aan elkaar verbonden, zou je toch zeggen? Kasten vol hebben we ervan en we vertellen je precies welke waarvoor zijn. Op fietsgebied lijkt het af en toe meer op zoeken naar een speld in die spreekwoordelijke hooiberg. Want voor alleen roze kleuren en glittertjes doen we het allang niet meer. De zoektocht naar een paar fatsoenlijke mountainbikeschoenen, waar je ook nog eens enigszins op kunt lopen, bracht me bij deze Pearl Izumi’s. Met flexibele X-Project zool en ontwikkeld in samenwerking met Brian Lopes… wie? Brian Lopes! Tsja… ik kende hem ook niet.
X-Project
Ik heb me laten vertellen dat die ‘Brian’ op zoek was naar een schoen met een goede krachtoverbrenging van voet naar pedaal, maar dat de zool ook buigzaam moest zijn, zodat je er ook fatsoenlijk mee kunt lopen. X-Project, heeft Pearl Izumi dat vervolgens genoemd en dat komt erop neer dat met name het middendeel van de zool flexibel is, zodat de schoenen niet als stugge klompen lopen.
Lopen
En inderdaad, als ik op mijn fietsschoenen naar de schuur wandel, dan loopt dat eigenlijk best oké. In het terrein echter, loop ik met de schoenen wel tegen één dingetje op: het rubber onder de schoenen biedt niet heel veel grip. Met name op steile passages over harde rotsen omhoog en omlaag ben ik dan alsnog aan het stuntelen met de fiets aan de hand. Misschien ben ik teveel gewend geraakt aan mijn Salomon trailrunningschoenen die letterlijk aan alles plakken en had ik voor dat soort passages liever een fietsschoen met Vibram achtige zool met veel grip gehad. De X-Project schoen is écht gericht op XC waarbij je af en toe een beetje moet lopen. Zolang de ondergrond niet steil is of voldoende grip biedt, is er geen vuiltje aan de lucht, maar het is beslist geen enduro-achtige schoen waarmee je evengoed kunt lopen als fietsen.
In gebruik
Op de fiets is het veel meer plezier. Door de BOA sluiting zitten de schoenen lekker om mijn voeten. De neus is ruim genoeg voor mijn tenen om wat vrijheid te hebben. De standaard meegeleverde 1:1 F.I.T. binnenzolen (handleiding!) worden geleverd met verschillende losse passtukken voor de voetboog en je voorvoet. Hierdoor hoef je geen andere binnenzolen te kopen als de ‘standaard’ binnenzool niet past, maar maak je eenvoudig de zool op maat voor je voet. Waar ik met vorige schoenen nogal eens naar de orthopeed moest voor echt custom werk, voldoet de standaard oplossing van deze schoenen wél.
De schoenen zijn lekker licht (734 gram voor beide schoenen met SPD plaatjes), maar voelen tegelijk degelijk aan doordat er op gebruik van materialen rondom niet bezuinigd is. Wel kreeg ik bij warm weer kramp in mijn voorvoeten bij langere afstanden. Ik heb me laten vertellen dat dit vaak ontstaat doordat je voorvoet te weinig ruimte heeft in een schoen, dus wellicht zit in de combinatie pasvorm en temperatuur (en daarmee hoe opgezwollen mijn voeten zijn) voor mij het probleem.
Duurzaamheid
Ik fiets inmiddels al ruim een jaar met de schoenen. Hoewel ze er, zoals op onderstaande foto’s te zien, niet meer uitzien als nieuw, vind ik dat ze mijn gebruik erg goed doorstaan. Ik fiets ermee in zomer en winter, op racefiets en mountainbike en in binnen- en buitenland. De schoenen hebben nog geen losse naden of zolen gehad, de BOA sluitingen functioneren nog als op dag 1 en de zool is ondanks veelvuldig gebruik op rotsachtige ondergrond, nog altijd vrij netjes. Met name het rubber rond de neus vangt veel klappen op voor mijn gevoel, waardoor de rest van de bovenkant heel netjes blijft en je ook geen kale neuzen krijgt.
Value for money?
De schoenen staan voor een stevige adviesverkoopprijs van €270 op de site van Bikegear, het officiële kanaal van Shimano Benelux voor de verkoop van Pearl Izumi. Voor die prijs heb je natuurlijk volop keuze bij de andere schoenmerken, al vind ik de duurzaamheid van deze schoenen die hoge prijs wel voor een groot deel goed maken. Natuurlijk zijn er ook fietsschoenen met een verkoopprijs van €350 of meer… en ook die worden blijkbaar verkocht. De maatvoering is vrij normaal te noemen (ik heb maat 41 getest en dat is doorgaans ook mijn gewone schoenmaat), breedte van de schoen valt ergens in het gebied tussen ultra-smalle Sidi pasvorm en brede Shimano sloffen voor mijn gevoel.
Ik vind de schoenen de fijnste allround fietsschoenen die ik tot nu toe gehad heb. Ze zitten lekker, zien er elegant en slank uit en zijn voorzien van features die ik in een fietsschoen in ieder geval zou willen zien: BOA sluitingen en goed instelbare binnenzolen. De eerste keer dat ik ermee fietste, was op een vakantie anderhalf jaar geleden. Voor de zekerheid hadden we toen mijn oude schoenen ook meegenomen, maar die zijn die vakantie ongebruikt weer mee terug gegaan.
Om mijn probleem te tackelen dat ik in het buitenland op steile looppassages grip miste, ben ik zelf alvast aan het rondkijken voor een setje X-Alps Launch 2 voor erbij. Als die net zo lekker zitten als deze X-Projects en wat extra grip bieden, heb ik daarmee voor het buitenland ook een topschoen.
Tekst: Marian Pekel
Foto’s: Coen de Jongh