SQ Lab 610 Active zadel

Menig fietser zal kunnen beamen dat een goed zadel het verschil maakt. De eerste jaren heb ik altijd op een mannenzadel heb gereden. Een paar jaar geleden heb ik mij aan een specifiek vrouwenzadel gewaagd… en dat was een verademing! Ik kon vanaf het begin van het seizoen ineens uren op het zadel zitten zonder last van de vrouwelijke delen. Maar helaas bleek het bewuste zadel niet zo goed tegen de hoge belastingen van het mountainbiken bestand en moest ik op zoek naar iets anders.

Maar waar moet je nu op letten als je een zadel koopt? Een gat of juist niet? Een gel zadel lijkt wel comfortabel, maar zo’n lomp ding op je fiets staat natuurlijk voor geen meter! En dan nog de juiste breedte…

Einde aan de gevoelloosheid
SQ Lab claimt het ideale zadel te hebben ontworpen. De zadels van SQ Lab stoelen op twee basisgedachten:

  1. Een lagerliggende zadelneus (stapzadelconcept) voor een betere drukverdeling
  2. Het zadel moet niet te smal zijn om onnodige drukpunten te voorkomen

Het probleem van gevoelloosheid na het fietsen (beter bekend bij mannen als slaapzak) wordt door veel fabrikanten opgelost door een gat in het zadel te maken. SQ Lab heeft met drukmetingen echter aangetoond dat dit ongewenste drukverhogingen tot gevolg heeft. In plaats daarvan is het zogenaamde stapzadelconcept toegepast in alle zadels om de zogenaamde weke delen te ontlasten.

Door de neus te verlagen zouden de zenuwen en bloedvaten niet bekneld raken (zie afbeelding). Of dit in de praktijk ook zo voelt komen we later op terug.
Een optimale drukverdeling wordt ook bereikt door de juiste zadelbreedte te kiezen. En dat niet alleen: let er ook op dat het zadel niet te bol is, waardoor er zijdelingse druk op het bekken ontstaat en je bekken zich als het ware om het zadel heen vouwt.

De aanschaf van elk zadel zou daarom moeten beginnen met een goede meting van de afstand tussen de zitbotjes. Dit kan je zelf thuis doen door simpelweg gebruik te maken van een stukje ribbelkarton. Het werkt als volgt:

  1. Leg een stuk ribbelkarton ter grootte van een A4-tje op een plat hard oppervlak (bijvoorbeeld een houten krukje) en ga hier op zitten.
  2. Maak een holle rug (bekken kantelen) en druk jezelf omlaag door op je tenen te gaan “staan” of jezelf naar beneden te trekken zodat de zitbotjes goed in het karton gedrukt worden.
  3. Grijp met je handen onder het krukje en wiebel naar voren en achteren en een beetje naar links en rechts.
  4. Sta op en controleer of de zitbotjes goed afgedrukt zijn.

Vervolgens markeer je de binnen en buitenkant van de beide afdrukken en meet je de afstand op. Afhankelijk van je zitpositie moet je daar nog 1 of 2 cm bij optellen. Zo simpel is het. Let alleen wel op! Deze breedtemaat komt overeen met de door SQ Lab opgegeven breedten, maar dit geldt niet per se voor andere merken zadels.

De praktijk
En klopt dit mooie verhaal dan allemaal ook in de praktijk? Ik heb een 610 Active zadel beproefd om daar achter te komen. De breedtemaat van het zadel was 16 cm (effectieve breedte) en daarmee voor veel fietsers aan de brede kant. Voor mij zou dit echter de ideale maat zijn.

De eerste meters voelen wat vreemd aan. Dit komt doordat het een Active zadel betreft. Dit zadel heeft een elastomeer dempingselement aan de achterzijde van de zadelbrug. Dit dempingselement biedt het zadel de mogelijkheid om iets zijdelings mee te rollen tijdens de trapbeweging. Mijn achterrijder bevestigt dat het er ook een beetje raar uitziet (waarom kijken mannen altijd zo graag naar een vrouwen achterwerk?). Na een paar minuten merk je er niets meer van.

Na met het zadel diverse ritjes gemaakt te hebben op zowel de mountainbike als de racefiets blijkt dat het stapzadelconcept inderdaad waarmaakt wat het belooft: ik heb geen tinteling of anderzijds ongemakkelijk gevoel meer in de “weke delen”. Ook niet na een flinke tocht van 3,5 uur zadeltijd (off road).
Is het dan allemaal zonneschijn? Nee, want al snel wordt een nadeel van de breedte van het zadel duidelijk: bij een steile afdaling ben ik gewend om achter het zadel te gaan hangen en… dat lukt niet! Het zadel blijkt zo breed dat het slechts met moeite lukt om ver genoeg naar achteren te hangen. Dat is dus niet zo ideaal als je technische paadjes in de bergen wilt rijden…

We blijven nog even bij de breedte van het zadel. Hier blijken namelijk nog meer nadelen aan te kleven. De meeste zemen zijn niet groot genoeg, waardoor de naad van het zeem precies langs het zadel schuurt. Dat is niet fijn, alsnog zadelpijn!

Eindoordeel
Uiteindelijk is mijn oordeel over het zadel wél positief. Omdat de meeste mensen prima met een smaller zadel uit de voeten kunnen zijn de problemen die ik heb ondervonden niet relevant. En het zadel geeft echt de verlichting die je ervan mag verwachten!

Meer info: www.sq-lab.com
Tekst en foto’s: Ilse Vermeij

Geplaatst in Reviews en getagd met , .
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
Editor
Lars
12 jaren geleden

niks zo persoonlijk als een zadel.
Deze iet er best vreemd uit, maar als het werkt…

Ga je nog een smallere variant testen?

ilse
ilse
12 jaren geleden
Reply to  Lars

Ik zit er wel over te denken een smallere variant te gaan kopen inderdaad

Jurriaan
Jurriaan
12 jaren geleden

Ik kan het eindoordeel bevestigen, rij zelf al een paar jaar met een 611, toen nog zonder elastomeren, en inderdaad weinig tot geen zit ongemakken.
Breedte, in mijn geval 14 cm, zou wat minder mogen inderdaad.