Test | Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 2021 full suspension

Vlijmscherpe ragbak

Of we begin april wat dagen vrij konden houden in onze agenda. Cannondale had namelijk een persevenement gepland in Portugal. En met meer zekerheid op goed weer zouden we daar kennis kunnen maken met de nieuwste versie van hun volbloed racer én paradepaard: de vernieuwde Scalpel.Maar nog voor de tickets definitief geboekt konden worden, gingen de grenzen dicht. Jammer, géén vervroegde kennismaking met deze voor Cannondale oh-zo-belangrijke fiets. Of toch wel? Vorige week kregen we namelijk alsnog de 2021 Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 overhandigd om flink aan de tand te voelen op lokale trails. En met ruime ervaring met de vorige Scalpel op diezelfde trails, konden we nog beter opmaken hoé anders de nieuwe Scalpel is. En ‘anders’… is hét sleutelwoord.

Tekst: Jeroen van den Brand // Foto's: Coen de Jongh & Jeroen van den Brand

Test Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 2021

Vandaag lanceert Cannondale de nieuwe Scalpel voor modeljaar 2021

In dit verhaal lees je onze eerste indrukken. Het verhaal áchter dit nieuwe raspaard én alle specificaties lees je hier.

XXC

Ik neem je eerst even mee terug naar 2016. Want toen kondigde Cannondale aan dat XC dood was. En vanaf dan zou het 'XXC' gaan heten, want cross country was onderhevig aan extremisme. Om dus uit de voeten te komen op de steeds ruiger wordende parcoursen was een nieuwe geometrie dé oplossing volgens hen. Toen ik op de EuroBike Media Days in datzelfde jaar de Scalpel uitprobeerde, kon ik eigenlijk niet anders dan Cannondale gelijk geven. Dankzij een relatief vlakke stuurhoek, gecombineerd met de grote offset in de voorvork, bleek die Scalpel één van de best sturende XC bikes op die ik ooit bestuurde. Dat ‘OutFront’-concept vond ik zelfs dermate overtuigend, dat ik mijn spaarvarken stuksloeg en een Scalpel-Si Carbon 2 bestelde.


Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 zijaanzicht

Scalpel 2021: groter

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik buitengewoon geïnteresseerd was in de nieuwe versie van de Scalpel die vandaag gelanceerd wordt. Maar die zou volgens Cannondale toch wel aanzienlijk anders zijn. En daarmee werd niet alleen de grotere wielen mee bedoeld voor de kleinste frames. Want had de voorloper bij de XS en de S – die ik zelf heb – namelijk 27,5” wielen, de nieuwe Scalpel is er namelijk alleen als 29er. De Scalpel Hi-Mod 1 testbike kreeg ik in de maat S mee; de nú kleinst verkrijgbare maat. Naast grotere wielen heeft-ie ook een reach die 10 mm langer is. Maar dankzij de steilere zitbuishoek zit ik er niet noemenswaardig anders op.

2021 Cannondale Scalpel Hi-Mod 1

Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 2021

Scalpel 2021 met FlexPivot Horst Link

Cannondale past bij de nieuwe Scalpel een 'Horst-Link' toe, alleen dan zónder fysiek lagerpunt. Door de carbon achtervork nabij de dropout af te platten tot een massieve strook carbon, kunnen ze héél nauwkeurig de positie van de 'flex' bepalen.

2021 Cannondale Scalpel Hi-Mod 1

Met de 'FlexPivot' claimt Cannondale zo'n 200 gram te hebben kunnen besparen ten opzichte van een regulier draaipunt. Het is bovendien door zijn breedte ook nog eens zijdelings een stuk stijver.

Hoofdscharnierpunt Scalpel

De liggende achtervork scharniert nu bínnen de zitbuis. Aan de bovenzijde is de opening voorzien van een afdakje... 'Chainstay Garage' noemt Cannondale deze constructie.

Goed sturend

Uiteraard is voor mij de transitie naar grotere wielen merkbaar, maar het is ook geen wereld van verschil. Inmiddels staan er ook andere 29ers in mijn garage. De verder afgevlakte stuurhoek (die is nu 68 graden) in samenwerking met de grote vorksprong in de Lefty Ocho (‘OutFront’-geometrie), maakt de nieuwe Scalpel óók een erg goed sturende fiets. Maar hij is hierin wel wat minder uitgesproken dan zijn voorloper, want de vlakkere stuurhoek werkt de namelijk óók door in de wielbasis. En daarom staan bij alle framematen de wielen dan ook verder uit elkaar. In het geval van deze 29er S versus de vorige 27,5” S is dat 4,9 centimeter, mede doordat de achtervork nu langer is voor het grotere achterwiel. En links- of rechtsom (de boom); dat valt de eerste paar meters wel op.

2021 Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 uitgeprobeerd

2021 Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 uitgeprobeerd

Snelheid maken met gemak

Ook al was de vorige Scalpel beslist geen trage bike, deze Scalpel Hi-Mod 1 wil écht vooruit. Sterker, bij monde van Raymond van het Groenewoud: “Het ging vooruit, het ging verbazend goed vooruit!” Het gemak waarmee je snelheid maakt, is echt opmerkelijk. Het frame is stijf en ook het lage gewicht van 9,9 kilogram (gewogen zónder pedalen en zonder de Stash-toolkit, maar met bidonhouder – Cannondale claimt een framegewicht van 1910 gram in de maat M) werken hier beslist aan mee. Maar meer nog het herziene veersysteem.

"...haal de remote en de bekabeling naar achterdemper en voorvork er gerust vanaf..."

Want waar de vorige Scalpel best gretig was in het aanspreken van zijn veerweg, zo strak reageert de achterkant van deze nieuwe. Er is zittend op het zadel op een vlakke weg zo weinig beweging in het systeem, dat je nauwelijks het verschil merkt wanneer je de gecombineerde lockout van voorvork en achterdemper dicht zet. Mocht je dus nóg een lichtere fiets willen; haal de remote en de bekabeling naar achterdemper en voorvork er gerust vanaf, want die hebben maar weinig toegevoegde waarde.

Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 Fox Float DPS EVOL

De Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 kost € 7.999 en op een bike in die prijscategorie mag een Kashima-gecoate Factory versie van Fox Float DPS niet ontbreken.

Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 met Lefty Ocho

Méér Cannondale dan een Lefty wordt het niet snel. Al meer dan 25 jaar maken ze hun eigen voorvorken en de Ocho is het meest recente wapenfeit van het merk.

Cannondale Scalpel Hi-Mod 1

Naast het volledig blokkeren van de ingaande demping, kun je die demping in open stand óók nog regelen.

Dubbele remote

Ik heb het te doen met de monteur die de remotes op de Scalpel monteert. Het is de meest ondankbare taak, want je gaat hem waarschijnlijk nauwelijks gebruiken...

De nieuwe Scalpel is zonder gêne méér race-georiënteerd

Overdreven? Nee. Aanvankelijk dacht ik dat ik de door Cannondale voorgeschreven drukken voor de Lefty Ocho voorvork en de Fox Float DPS EVOL achterdemper verkeerd had geïnterpreteerd en ze dus te hard had staan. Voor de achterdemper was het advies om 27,5% sag (negatieve veerweg) in te stellen. Op zich geen rare waarden voor de achtervering en redelijk in overeenstemming met wat ik bij mijn 'oude' Scalpel toepas. Maar zelfs met 30% sag toont deze Scalpel Hi-Mod 1 nog steeds zijn beduidend strakke race-georiënteerde karakter. En dat zonder enige twijfel of gêne.

"...hoe harder je gaat, hoe beter de nieuwe Scalpel tot zijn recht komt."

Nog steeds fijngevoelig

Zodra je wat oneffenheden tegenkomt, wordt daar snel en resoluut korte metten mee gemaakt, maar keert de rust ook weer snel terug. Maar hoewel hij nog steeds wel fijngevoelig is in het begin van zijn veerweg, het systeem beweegt gewoon niet veel. En op een relaxt tempo voelt de achterkant dan eerder wat hard aan en er komt nog altijd veel door tot in het zadel en stuur. Comfortabel? Nee, niet echt. Maar dat is niet punt van deze ragbak. Pas als je echt snelheid maakt, begint een en ander op zijn plek te vallen. En hoe harder je gaat, hoe beter de nieuwe Scalpel tot zijn recht komt.

Going down

Mede dankzij de 'OutFront'-geometrie is ook de 2021 Scalpel een fabuleuze daler.

Beduidend strakker en méér grip

Een van de routes in mijn achtertuin ligt vol met boomwortels. Mijn oude Scalpel weet daar goed genoeg raad mee, want ik kan er de snelheid hoog houden. Het vergt echter ook wel wat ‘body language’ om te voorkomen dat met name de achtervering snel heel actief wordt en redelijk wat veerweg gebruikt. Deze Scalpel Hi-Mod 1 vlakt de boel ook af, maar doet dat tijdens het trappen dankzij de hogere anti-squat-waarde (de mate waarin trapkracht het inveren door trappen tegen werkt) en de meer progressieve veerkarakteristiek beduidend minder gezapig. Hij houdt simpelweg eerder op met inveren. En ja, dat voelt uh... 'sportiever'.

Dat wordt aan de voorkant gematched door de Lefty Ocho. Die spreekt ook voldoende soepel aan, maar is eveneens niet gretig in gebruik van de beschikbare millimeters veerweg. Wat heet, ik heb de Ocho nog geen enkele keer zijn volle 100 mm veerweg kunnen laten pakken, ondanks een betrekkelijk hoog percentage sag (25 tot 30%) en het niet zachtzinnig landen van wat drops.

"Er is dus gewoon grip en de bike herpakt zijn ‘gas er op!’-mentaliteit gewoon sneller."

Gas erop

Het is echter ook weer niet zo dat ik met de 2021 Scalpel Hi-Mod 1 van de ene wortel naar de andere stuiter, of op remknippen van de bike aframmel. Want van rijrichting veranderen gaat in die situaties nog steeds. En dat impliceert dat de wielen de grond dus goed blijven volgen – in de lucht is de grip namelijk uh... 0. Er is dus gewoon grip en de bike herpakt zijn ‘gas er op!’-mentaliteit gewoon sneller. En juist die vlotheid stimuleert het kúnnen rijden op snelheid alleen maar meer. Precies wat de Cannondale-techneuten met deze vernieuwingen voor ogen hadden…

Klimmen: grip té over

Dankzij de herziene achtervering klimt de Scalpel Hi-Mod 1 strakker en gevoelsmatig vlotter dan zijn voorganger.

2021 Cannondale Scalpel Hi-Mod 1

Vering efficiënter?

Waar je die grip óók merkt is op klimmetjes met los zand. Met druk op de pedalen merk je namelijk dat de achtervering van de 2021 Scalpel niet inzakt en dat de achterband gemakkelijker grip pakt én houdt. Bij mijn oude Scalpel zakt de achtervering juist wel in onder pedaaldruk, waardoor er méér gewicht op het achterwiel komt en hij daardoor juist sneller ingraaft. En over bergop rijden gesproken: ook daar is de strakheid van de vering goed merkbaar. Het blijft allemaal beduidend rustig, maar de achterband slipt lang niet zo snel door als op mijn hardtail onder dezelfde 'power output'. Is zodoende het systeem dus efficiënter? Wanneer dat voor jou 'strak blijven onder pedaalkracht' betekent, dan is het antwoord dus volmondig 'ja'.

"Is zodoende het systeem dus efficiënter? Wanneer dat voor jou 'strak blijven onder pedaalkracht' betekent, dan is het antwoord dus volmondig 'ja'."

Stach-kit in onderbuis

Alle 2021 Scalpel modellen hebben in de onderbuis een uitsparing waar een 'Stash-kit' geplaatst kan worden. Bij de Hi-Mod 1 zit 'ie er standaard bij. Overigens is er bij de framemaat 'S' die ik testte maar ruimte voor één bidonhouder. Die zit overigens iets hoger dan bij de vorige Scalpel in framemaat 'S'; ik hoefde minder ver voorover te buigen om de bidon te kunnen pakken.

Fliebertje

De Stash-kit bevat een Dynaplug voor een snelle reparatie van je tubeless band, een CO2-patroon én een 8-in-1-tooltje van Fabric. Dat tooltje zit rammelvrij en strak gemonteerd. Verliezen zullen je hem dan ook niet snel doen. Om hem er uit te halen, trek je aan de rubberen strook die uitsteekt. En ja... dat steekt altijd uit.

Privat label voornaaf

In het voorwiel Cannondale's eigen wielsensor (gemaakt door Garmin). Die koppel je aan een appje op je smartphone. En hiermee hou je alle ritgegevens bij en je kan er alle specificaties en zaken ten aanzien van onderhoud gemakkelijk mee opzoeken.

Achternaaf van DT

De achternaaf is óók een Cannondale-product, maar wordt voor hen door DT Swiss gemaakt. En dat is een naaf met de befaamde 'ratchet'-vrijloop. Opvallend genoeg uitgevoerd met een ratchet met slechts 18 tanden en dus een relatief grote vrijloophoek.

Ocho met quickrelease voorrem

Het voorwiel zit vast met een bout. Om toch relatief snel het voorwiel af te kunnen nemen (voor vervoer in de auto bijvoorbeeld), is de remklauwmontage voorzien van een 'quick release'.

Hollowgram carbon velgen

Carbon velgen zijn de norm voor high-end bikes. Zo ook op deze Hi-Mod 1. De Hollowgram-velgen zijn van eigen makelij. Ze zijn intern 25 mm breed en werken prima samen met de 29x2,25" Schwalbe-banden.

Hollowgram crankset

Oók van eigen makelij: de Hollowgram aluminium cranks. Redelijk 'understated' wat mij betreft. Ze zijn echter erg strak afgewerkt en stijf!

Chainguide

Je kan géén voorderailleur kwijt op de nieuwe Scalpel. Maar alle versies komen echter wél standaard met een minimalistische chainguide om aflopen van de ketting te voorkomen.

XTR M9100

Shimano XTR M9100 remmen, shifters én achterderailleur...

XT M8100 cassette

... maar een XT M8100 cassette. Op een fiets die op een haar na € 8.000 kost, zou je toch eigenlijk zo'n besparing niet verwachten.

Dit mes snijdt maar aan één kant… héél scherp

De 2021 Scalpel is, net als zijn voorganger, uitgesproken. Wederom maakt de ‘OutFront’-geometrie de nieuwe Scalpel tot een fabuleuze stabiele daler, zonder echt in te boeten op scherpte bij lage snelheid. Maar waar dat bij de vorige Scalpel ‘de fiets maakte’ (in mijn optiek was dat misschien wel de best-sturende xc full suspension tot dusver), is dat bij de nieuwe versie een (belangrijke) bijrol in het karakter. Want hét hoofdnummer van deze nieuwe bike is zijn beduidend meer progressieve veergedrag. Hij is zelfs zó progressief, dat mensen die vooral een comfortabele fully zoeken, misschien beter aan deze Scalpel voorbij lopen.

Het marktsegment van fullies met 100 tot 120 mm is breed. Aan de ene kant vind je capabele, breed inzetbare allrounders voor lange dagtochten. Bikes die zeker ook niet misstaan aan de start van een xc-wedstrijd of marathon. De vorige Scalpel viel in die categorie en was dus een mes dat aan twee kanten sneed. Aan de andere kant vind je bikes die vooral bedoeld zijn voor mensen die hun rit kwantificeren in seconden, hartslagzones en Strava-segmenten. Bikes zoals deze nieuwe Scalpel. De 2021 Scalpel snijdt namelijk maar aan één kant... en dan ook nog eens vlijm- en vlijmscherp! Hij is overduidelijk méér volbloed-racer dan ooit en in die categorie is ‘ie momenteel zelfs de scherpste…


Specificaties, geometrie en prijs

Cannondale Scalpel 2021

De Hi-Mod 1 zoals wij hem testte, is het topmodel van de nieuwe Scalpel en kost € 7.999. De nieuwe Scalpel is er vanaf € 3.699.

Het verhaal áchter dit nieuwe raspaard, alle specificaties en uitvoeringen lees je hier.

Cannondale Scalpel Hi-Mod 1 2021 – Onderdelen

Frame BallisTec hi-modulus carbon voor- en achterframe, 100 mm veerweg achteraan
Vork Cannondale Lefty Ocho, Chamber Damper met remote lockout, OppO luchtveer, 100 mm veerweg
Achterdemper Fox Float DPS Factory EVOL, 100 mm, remote lockout
Achterderailleur Shimano XTR M9100, 12-speed
Shifter Shimano XTR M9100
Crankset HollowGram, BB30a, OPI SpideRing, Ai offset, 34T kettingblad
Cassette Shimano XT M8100, 12-speed, 10-51t
Remmen Shimano XTR M9100
Remschijven Shimano XTR M9100, 160/160 mm (v/a)
Naven Cannondale Lefty 60, DT Swiss met ratchet vrijloop (v/a)
Velgen Cannondale HollowGram 25, ‘Superlight Hi-Impact Carbon’, 28 gaten, 25 mm binnenbreedte, tubeless ready
Banden Voor: Schwalbe Racing Ray EVO, 29×2.25″ Addix Speedgrip Snakeskin / Achter: Schwalbe Racing Ralph EVO 29×2.25″ Addix Speed SnakeSkin
Stuur Cannondale 1 Flat, Carbon, 31.8 mm, 9° backsweep, 760 mm breed
Stuurpen Cannondale 1, 7075 aluminium, 1-1/8″, 31.8 mm stuurdiameter, 7°
Zadel Prologo Dimension NDR, Tirox rails
Zadelpen ENVE Carbon, 31.6 x 400 mm, 0 mm offset
Gewicht 9,9 kg (Gewogen, framemaat S, zónder pedalen)
Prijs € 7.999,-

Geometrie

vz_geometry_transparent_v2
Framemaat S
Zitbuislengte ST 43,0 cm Offset O 5,5
Bovenbuis TT 57,6 cm Trail T 9,0
Reach R 41,5 cm Balhoofdlengte HT 9,5 cm
Stack S 58,2 cm BB drop BBD 4,0 cm
Zitbuishoek STA 74,5° Liggende vork CS 43,6 cm
Balhoofdshoek HTA 68,0 ° Wielbasis WB 112,8 cm
Framemaat S
Zitbuislengte ST 43,0 cm
Bovenbuis TT 57,6 cm
Reach R 41,5 cm
Stack S 58,2 cm
Zitbuishoek STA 74,5°
Balhoofdshoek HTA 68,0°
Offset O 5,5
Trail T 9,0
Balhoofdlengte HT 9,5 cm
BB drop BBD 4,0 cm
Liggende vork CS 43,6 cm
Wielbasis WB 112,8 cm

Website fabrikant: www.cannondale.com


For Racing Only

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Wilfried
Wilfried
4 jaren geleden

Jeroen, hoe groot ben jij? Ik 1m71. Is dat maat S of M?

Wilfried
Wilfried
4 jaren geleden
Reply to  Jeroen

Thx. Zou liever een m hebben owv 2 drinkbushouders. Zal mij eens laten opmeten….

Steve
Steve
3 jaren geleden
Reply to  Jeroen

Beste Jeroen, ik ben 1m77 en val tussen M en L. mijn huidig zadel staat op 71cm. welke maat zou het best bij mij passen? testen is niet zo eenvoudig.

Steve
Steve
3 jaren geleden
Reply to  Jeroen

Hey Jeroen, mijn fully (medium) heeft een reach van 435. Mijn hardtail (medium) heeft een reach van 445. Ik zit perfect op beide fietsen. Stuurpen op de HT is 60, op de fully 70. Cannondale adviseert mij maat L maar dat kan ik maar moeilijk geloven.

Steve
Steve
3 jaren geleden
Reply to  Jeroen

Fully 605 en ht 598

steve
steve
3 jaren geleden
Reply to  Jeroen

ja testen is de boodschap. hartelijk dank voor uw advies!!

Steve
Steve
3 jaren geleden
Reply to  steve

Hey Jeroen, het is een medium geworden.
Weet jij of de 2.35 schwalbe racing ralphs op deze carbon wielen passen?

Steve
Steve
3 jaren geleden
Reply to  Jeroen

Oktober zal het worden

Marc
Marc
3 jaren geleden
Reply to  Steve

Het is oktober! Ik heb een se besteld, maar dat wordt volgend jaar… ben benieuwd naar jouw ervaring.