Test | Birzman Bottle Cleat

Birzman ken je ongetwijfeld van hun gereedschap en pompen. Degelijke, strak vormgegeven spullen waarbij hun gereedschapsets voor de sleutelaars wel tot de verbeelding spreekt. Lees: maar wat graag wil hebben.

Het gereedschap en de pompen beslaat nog steeds het grootste deel van de collectie. Ze hebben echter ook een bescheiden aanbod tassen en accessoires. Uit die laatste categorie hebben wij de Birzman Bottle Cleat getest. Een bidon met een geïntegreerde bevestiging aan je frame.

Iets anders dan de standaard bidonhouder

Een bidonhouder is meestal een simpel ding, waar de meeste fietsers bij aanschaf niet al te lang over nadenken. Het is niet duur, zo’n 10 à 20 Euro, en doet meestal goed z’n werk. En godzijdank is de diameter van de fles een standaard die de fietsindustrie met rust heeft gelaten en past een bidon in vrijwel elke houder. Dit betekent dan weer niet dat de fles ook goed blijft zitten… De hoeveelheid bidons die van de routes worden gehaald zijn daarvoor het bewijs. En hoe je het ook wend of keert, echt fraai is zo’n bidonhouder ook niet op je fiets. Geen zwaarwegende argumenten om het helemaal anders te willen, maar genoeg om eens naar een alternatief te kijken als je toch iets nieuws moet.

 
Birzman Bottle Cleat

De Birman bottle cleat bestaat uit een fles en een minimalistiche houder.

Birzman Bottle Cleat

De houder kun je op twee manieren monteren. Zo klik je in en uit vanaf de rechter zijde.

Birzman Bottle Cleat

De Birzman Bottle Cleat is zo’n alternatief. En hij kost slechts € 9,95. Het is een specifieke combinatie van houder en fles. De houder is een platte strip met een uitsparing aan de zijkant. De bidon van 650 ml is voorzien van een korte pen, die je in de uitsparing klemt van de houder. Simpel en doeltreffend. Je zet de fles gedraaid op de houder en klikt ‘m in een draaibeweging vast. Losnemen doe je door de fles een slag terug te draaien. Het is wat lastig in woorden te vatten, maar als de bidon in je handen hebt wijst het zich vanzelf. Het voordeel van het zijdelings plaatsen en pakken is dat je maar weinig ruimte nodig hebt ik je frame. Zeker bij kleine frames is het nog wel ’s krap met een normale bidonhouder.

Geschikt voor links- en rechtshandigen

De montage van de Birzman Bottle Cleat is simpel. Daar valt ten opzichte van een normale bidonhouder ook weinig winst te behalen. Je schroeft houder met de meegeleverde bouten vast op het frame. Bij de montage kun je kiezen voor een linker of rechte oriëntatie. Ben je rechtshandig, monteer je de opening van de houder naar rechts. Ben je linkshandig, dan zit ie links. De vrije keuzen in oriëntatie is absoluut een pluspunt van de bottle cleat. De Fidlock bottle bijvoorbeeld, heeft een vaste oriëntatie die vooral geschikt is voor rechtshandigen. Het voordeel van zo’n minimalistische houder is dat hij bijna niet opvalt als er geen fles aan je fiets zit. Ik vind dat wel chique.

Uiteraard is het plaatsen en losnemen tijdens het fietsen anders dan je gewent bent. De geleiding van de fles is echter goed en na wat gewenning werkt het prettig. Bij het drinken is het fijn dat je de fles makkelijk in kunt knijpen. Dan hoef je tenminste niet met je mond aan een vieze fles te lurken om het water eruit te zuigen. Om de fles schoon te maken kan de fles gewoon in de vaatwasser. Maak je hem liever met de hand schoon, dan is het fijn dat de fles een grote opening heeft. Je kunt er met de borstel goed in.

 
Birzman Bottle Cleat

Na het vastklikken zit de fles rammelvrij aan het fiets. Het kliksysteem slijt wel, waardoor de houdkracht uiteindelijk afneemt.

Rammelvrij, maar wel wat kwetsbaar

De Birzman Bottle Cleat heeft in de basis een goede en rammelvrije verbinding tussen fles en houder. En rammelvrij is een essentiële eigenschap van alles wat je op je fiets schroeft. Na de fles een tijdje gebruikt te hebben werd het vastklikken wel wat minder gedefinieerd. Dit komt door het rond afslijten van de houder die de klikverbinding verzorgt. Om langdurig gebruik van de fles na te bootsen heb ik de fles flink wat keren in- en uitgeklikt. (Je moet toch iets met je vrije tijd). Naar een ruim honderd keer in en uitklikken, zat de fles nog rammelvrij op het frame maar vroeg ik me wel af of deze onder zware belasting wel zou blijven zitten. Het antwoord daarop volgde bij de eerstvolgende gravelrit waarbij ik de fles verloor op de lokale mountainbikeroute. Een sectie met wat heuveltjes waarbij ik ongetwijfeld wat airtime heb gehad, besloot te fles hetzelfde te doen. Geen grote verrassing gezien de gesleten verbinding. Wel jammer, omdat ik juist bedacht had dat het concept goed zou werken onder de relatief zware belasting van een gravelbike. Dat doet het ook in het begin, maar minder goed bij toenemend gebruik.

 

Door de minimalistische houder zweeft de bidon bijna boven het frame.

Conclusie

Je kunt de Birzman Bottle Cleat vergelijken met de eerder door ons geteste Fidlock bottle. Dit is namelijk ook een bidon met een specifieke houder. De Fidlock is gebaseerd op een magneetkoppeling en heeft als voordeel dat deze onder alle omstandigheden muurvast aan je fiets. Dit kost dan ook wel wat, want de Fidlock is met 35 Euro meer dan drie keer zo duur.

De Birzman Bottle Cleat heeft een aantal sterke punten zoals de vrije keuze in oriëntatie en de lage prijs voor houder en fles. Doordat de fles bij toenemende slijtage niet onder alle omstandigheden blijft zitten, zou ik hem voor stevig offroad gebruik niet aanbevelen. Voor weggebruik is het echter een goedkope en elegante oplossing.

Meer informatie: www.birzman.nl

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Roy
Roy
4 jaren geleden

Dan is hij een stuk slechter dan de fidlock want daar heb ik 2 keer alle routes in Winterberg mee gereden en 5 dagen Swiss Epic zonder problemen.