Tekst en foto’s: Arjan Kruik
Birzman Internal Routing Kit: dé oplossing om kabels en leidingen door te voeren?
Omdat mijn vrienden er mee bekend zijn dat ik beroepshalve iets met fietsen doe, weten sommigen me als het gaat om reparaties aan hun fietsen goed te vinden. Zo stond één van hen afgelopen najaar ineens voor de deur, met in z’n rechterhand een gebroken frame en links van ’m een heel treurig kijkend jongetje. Tsja, zeg dan maar eens dat je eigenlijk te druk bent als gevraagd wordt om dat jongetje en z’n mountainbike weer rijdend te krijgen. De schade – een scheur in de bovenbuis vlak bij de las aan de balhoofdbuis – bleek helaas niet te repareren, maar gelukkig was de fabrikant van deze aluminium kindermountainbike zo vriendelijk om onder garantie een nieuw frame te sturen. So far, so good.
Totdat het frame bezorgd wordt en blijkt dat het om een vernieuwde uitvoering gaat, met een volledige interne kabeldoorvoer. En met als doorvoeropeningen slechts minuscule gaatjes. Na een paar uur pielen en het slaken van de nodige krachttermen gooi ik nijdig de handdoek in de ring. Dit gaat niets worden. Maar hoe nu verder? Belofte maakt schuld, die fiets moet weer in elkaar. Gelukkig weet Google raadt; na een paar keer klikken beland ik op de site van gereedschapsmaker Birzman, dat belooft dat het trekken van kabels met hun Internal Routing Kit een fluitje van een cent is. Twee dagen later en 49,95 euro lichter wordt het gereedschap bezorgd en kan ik aan de slag.
Kabels doorvoeren: appeltje-eitje
Eerlijk is eerlijk, de set ziet er fraai uit. In een cilindervormige aluminium behuizing tref ik een grote hoeveelheid adapters, koppelingen en stukjes staaldraad aan. Daarmee moet de klus geklaard worden. De truc bij dit gereedschap is de toepassing van magneten. Nou is dat niks nieuws; veel mechaniekers gebruiken een magneet om een kabel door een frame te trekken. Althans, binnenkabels. Door de mogelijkheid te creëren om – door middel van de verschillende adapters – ook aan buitenkabels magneten te bevestigen, laten die zich eveneens magnetisch door het frame geleiden. Althans, dat is de theorie.
Staan theorie en praktijk regelmatig op grote afstand van elkaar, bij dit stukje Birzman-gereedschap komen ze overeen. Soepel geleid je de kabel door het frame. Dat lukt met een buitenkabel en hydraulische remleidingen overigens niet alleen op magneetkracht; je moet de kabels via de invoeropening actief door het frame duwen. Met het magneetje kun je het uiteinde echter wel redelijk nauwkeurig naar de doorvoeropening in het frame geleiden. Ben jij bijna bij de doorvoeropening, dan kun je met een ander magneetje, eentje op een flexibel metalen stangetje, de kabel ‘overnemen’ en door het gat trekken. Dat klink wellicht wat abstract, maar als je de foto’s bekijkt dan zie je wat ik bedoel. Het is echt appeltje-eitje.
Conclusie
De Birzman Internal Routing Kit heeft inmiddels een vast plekje gekregen in mijn gereedschapskoffer. Goedkoop is het gereedschapssetje niet, hoogwaardig wel. Dat geldt niet alleen voor de gebruikte materialen, maar ook voor de uitvoering en de functionaliteit. Hoe moet namelijk wel heel gek lopen als je met behulp van de vele hulpmiddelen die dit gereedschapje rijk is, de kabels niet getrokken krijgt. Binnenkabels, buitenkabels, hydraulische leidingen, hoe weerbarstig ze ook zijn, met deze tool trek je ze door je frame. Met nog een bijkomend voordeel. Want je huisgenoten en buren blijven voortaan gevrijwaard van jouw gevloek en getier als je weer eens een nieuwe kabel moet trekken.
Birzman Internal Routing Kit | Prijzen en specificaties
Met 49,95 euro lijkt de Birzman Internal Routing Kit aan de dure kant. Maar wat mij betreft is het een koopje. Dit gereedschapje bespaart namelijk niet alleen onnoemelijk veel tijd, maar vooral een hoop ergernis.
Meer informatie: birzman.nl