Test | Cube All Mountain Storm Jacket

Er zijn zo van die accessoires waarvan je hoopt ze nooit nodig te hebben. Maar als het dan toch het geval is, dan ben je blij dat je ze bij je hebt. Een pompje, een binnenband, een kettingpons en… een regenjas.

En regenjassen zijn er in behoorlijk veel soorten! Van uiterst dunne jasjes zonder capuchon die nét volstaan bij motregen, tot gevoerde jassen met capuchon die haast als survivaluitrusting geclassificeerd kunnen worden.

De All Mountain Storm Jacket van Cube zit tussen deze extremen in.

Cube All Mountain Storm Jacket

Cube All Mountain Storm Jacket

Aan de achterzijde loopt de jas iets door, zodat ‘ie ook goed aansluit wanneer je voorover over je stuur gebogen volle bak tegen de wind én regen aan het beuken bent. Ik meet 1.67 m en draag een maat small.

Cube levert naast bikes ook een omvangrijk programma accessoires. Maar wie denkt dat deze regenjas simpelweg een jas met een dichte stof is die ze inkopen en voorzien van een eigen logo, heeft het mis. Het Duitse merk heeft een serieus aanbod aan accessoires en kleding, waar flink wat aandacht aan wordt gegeven. Althans, in de ontwikkeling. Niet zo zeer op de site, want de meest cruciale details van deze regenjas vind je dáár namelijk niet terug! Dat ‘ie is gemaakt van nylon staat er wel, maar dat is niet het hele verhaal.

 
Cube All Mountain Storm Jacket

De jas oogt sjiek, met niet al te veel logo’s. Die zijn overigens allemaal wél reflecterend.

Cube All Mountain Storm Jacket

‘Primetronic’ en capuchon

Het Cube All Mountain Storm Jacket bestaat uit 2,5-laags materiaal dat voorzien is van een DWR (durable water repellent) coating. Primetronic, noemt Cube dat. Dit zorgt er voor dat het water óp het materiaal blijft liggen en er vanaf parelt. Naast een capuchon — die ónder de helm gedragen kan worden — wapent deze jas je tegen de regen door ook een afgedichte rits aan de voorzijde. Met de rits gesloten vormt die al een eerste barrière om ook wind tegen te houden. Aan de achterzijde is vervolgens nog een grote flap over de gehele lengte aangebracht; wind heeft geen schijn van kans via deze kant binnen te komen.

 
Cube All Mountain Storm Jacket

Cube All Mountain Storm Jacket

Capuchon kan onder de helm

De capuchon kan onder de helm worden gedragen.

De afwerking is erg goed; alle naden zijn netjes en minimalistisch gestikt. Aan de binnenzijde zijn ze vervolgens getapet. Maar hoe zit het dan met de ventilatie? Want als ‘ie zo goed de elementen buiten houdt, dan moet het vast een broeikas worden? De stof kan ademen, maar het blijft een regenjas en die houden simpelweg gewoon méér warmte vast. Om toch iets van het binnenklimaat te kunnen regelen zijn er ritsen voorzien onder de oksels.

 
Cube All Mountain Storm Jacket

De naden zijn minimalistisch en strak gestikt. Aan de binnenzijde zijn ze allemaal getapet.

Cube All Mountain Storm Jacket

Onder de oksels kun je middels ritsen de ventilatie regelen. De opvolger van dit All Mountain Storm Jacket, de ATX Storm, heeft hier geperforeerde gaten.

Loose-fit, maar verstelbaar

In de maat ‘small’ weegt het Cube All Mountain Storm Jacket 205 gram en opgerold in zijn eigen capuchon is ‘ie ongeveer twee vuisten groot. Niet dusdanig compact dat ‘ie in het zakje achterop je shirt past, maar voldoende compact om niet je rugzak of frametas meteen tjokvol te hebben. Het is een ‘loose-fit’ jas, maar heeft voldoende verstelling in de taille en de capuchon om een goede passing te garanderen. De mouwen zijn aan de onderzijde voorzien van een elastiek. Ze dichten de jas rondom de polsen echter niet af. Dankzij de schuine afsnijding valt de bovenzijde van de mouw wél over je handschoen, zodat water alsnog niet gemakkelijk naar binnen waait.

 
Cube All Mountain Storm Jacket

Onderaan kun je met een elastiek de aansluiting rond de taille prima verstellen.

Mouwen

Aan de onderzijde zijn de mouwen voorzien van een elastiek. Ze sluiten de boel daarmee niet hermetisch af, wat de ventilatie ten goede komt. Aan de bovenzijde zijn de mouwen schuin afgesneden, zodat er een overlap ontstaat met je handschoenen en water hier niet naar binnen waait.

Onderhoud

Het materiaal neemt niet echt geuren op. Het volstaat in veel gevallen dus na een modderrit om hem op te laten drogen, waarna je hem zo schoon klopt. Niettemin kan de jas uiteraard in de wasmachine. Mocht na verloop van tijd het water er niet meer mooi van afparelen, dan stop je hem simpelweg na het wassen in de droger. Dat ‘reactiveert’ de waterafstotende coating.

 
Cube All Mountain Storm Jacket

Aan de voorzijde vind je een borstzakje met rits. Groot genoeg om bijvoorbeeld je telefoon in te stoppen.

Conclusie

Ik ben absoluut een goed-weer fietser, maar ook ik schat buienradar best wel eens té optimistisch in. Maar een goed-weer fietser zijn en in Nederland wonen gaan vaak niet goed samen. Althans, als je toch met enige regelmaat op de fiets wil zitten. Dus wil je – net als ik – er toch op uit, dan kan een fatsoenlijk regenjas dus niet ontbreken in je garderobe. Of beter nog: in de rugzak of frametas. En maant het weer je om hem aan te doen, dan is het fijn te weten dat ‘ie zijn werk goed doet.

Waar sommige regenjasjes erg dun en compact zijn om ze gemakkelijk mee te kunnen nemen, zijn dat eerder jasjes voor de noodgevallen. Het Cube All Mountain Storm Jacket is een ‘volledige’ en volwaardige regenjas, inclusief capuchon voor die stortbuien. Die capuchon had van mij wél afneembaar mogen zijn. Ik vind een capuchon niet altijd even fijn, en bij motregen zet ik hem dan ook niet snel op. En ook wanneer ik de jas aan doe als windjack, bungelt de capuchon als een remparachute wat achter me aan en dat vind ik niet echt prettig.

De afwerking is op een hoog niveau en de jas oogt zelfs sjiek. Sjiek genoeg voor dagelijks gebruik op weg naar de supermarkt of dat familiediner waar je op de fiets naar toe ging. En dat is eigenlijk een welkome eigenschap; want voor een jas met een prijs van € 179,95 is het eigenlijk zonde om hem opgevouwen weg te stoppen en alleen te gebruiken bij noodgevallen.

Tot slot: het Cube All Mountain Storm Jacket is inmiddels opgevolgd door het ATX Storm Jacket. Die wijkt eigenlijk maar op één punt af; de ritsen onder de oksels zijn vervangen door geperforeerde gaten.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Marleen Mescher

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments