Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Cube Frisk-mountainbikehelm: Mips voor een prikkie?
Als je als fietsfabrikant tegenwoordig een beetje wilt meetellen, moet je een eigen lijn accessoires hebben. Denk aan wereldwijde opererende merken als Giant, Trek en Specialized. Ook het Duitse Cube heeft zich inmiddels met een uitgebreide collectie schoenen, kleding en helmen bij dit groepje aangesloten. Ik ben de afgelopen zomer naar de bergen geweest met één van hun trail-helmen: de Cube Frisk. Het bijzondere aan deze helm: ondanks een prijs van nog geen 90 euro is-ie uitgerust met Mips. Terwijl helmen met dit anti-rotatiesysteem over het algemeen veel duurder zijn.
Blijkbaar heeft Cube daar een oplossing voor gevonden. Toch heb ik niet de indruk heb dat er op ander vlakken is bezuinigd. Of het moet de relatief eenvoudige in-mould-constructie zijn. De thermoplastische kunststof buitenschaal en het polystyreenschuim aan de binnenkant worden daarbij in een mal tot één geheel gevormd. Bij duurdere helmen bestaat die buitenschaal veelal uit meerdere segmenten, zodat er van buitenaf geen schuim zichtbaar is. Los van de optiek is deze constructie ook degelijker, aangezien onbedekt polystyreenschuim vrij kwetsbaar is voor puntbelasting. Bij vallen speelt dat geen rol, wel bij het dagelijks gebruik. De meeste deuken loopt een helm op in de kofferbak van je auto.
De Cube Frisk heeft geen schaal uit meerdere segmenten; de schaal bestaat uit één geheel. Dat is dus iets kwetsbaarder. Maar ook lichter. De Frisk weegt op onze weegschaal inclusief zonneklep maar 323 gram.

Mips
Een belangrijke toegevoegde waarde van de Cube Frisk is het Mips-systeem. Oké taalpuristen, nu schrijf ik eigenlijk twee keer het woord ‘systeem’. De letters MIPS staan namelijk voor Multi-Impact Protection System. Dankzij Mips kan de buitenschaal enigszins verdraaien ten opzichte van het hoofd, waardoor de bij een val optredende rotatiekrachten – die voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor hersenletsel – geneutraliseerd worden.
Werkt Mips? Het is geen wet van Meden en Perzen, maar over het algemeen komen fietshelmen met Mips beter uit de tests van het toonaangevende Amerikaanse testinstituut Virginia Tech dan helmen zonder Mips. Overigens: dat geldt eveneens voor andere systemen die rotatiekrachten moeten opvangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het Wavecell-systeem van Trek of Kineticore van Lazer. Maar Mips, Wavecel of Kineticore: zo’n anti-rotatiesysteem maakt een helm wel duurder. Logisch, want een helm met Mips bevat meer materiaal en is ingewikkelder om te maken.

Vriendelijke pasvorm, fijn fixatiesysteem
Leuk, dat Mips. Maar als een helm niet lekker zit dan heeft zo’n systeem weinig zin. Gelukkig zit de Cube Frisk bij mij behoorlijk goed. Helaas niet zo goed als mijn eigen, al wat oudere Poc Tectal, maar dat ligt niet aan Cube of aan Poc, maar aan de vorm van m’n hoofd. En omdat ieder hoofd anders is, kan een helm die bij mij perfect zit, bij jou drukpunten opleveren. En andersom. Vooraf goed passen in de shop kan dus zeker geen kwaad.
Overigens: ondanks dat ik m’n Poc Tectal nog steeds prefereer, veroorzaakt de Cube Frisk bij mij geen vervelende drukpunten. Dat ligt niet alleen aan de vriendelijke pasvorm, maar zeker ook aan de spanconstuctie, met een kunststof bandje dat het gehele hoofd omsluit. Het is mijn ervaring dat helmen met een dergelijk spansysteem over het algemeen comfortabeler dragen en een betere fit hebben dan banden zonder. Het bandje zorgt er namelijk voor dat de voorkant van de helm niet tegen je voorhoofd aangedrukt wordt als je de helm aan de achterkant opspant.
Prima spansysteem trouwens, met een ratelwieltje dat je met één hand kunt bedienen. Daarnaast is de helm in hoogte verstelbaar. De bandjes lopen door platte geleiders en sluiten onder de kin met een praktische ratelsluiting. Tot slot: de kussentjes zijn uitneem- en wasbaar.

Prima ventilatie
Over de ventilatie van een mountainbikehelm wordt altijd heel ingewikkeld gedaan, maar eerlijk gezegd kom ik niet zoveel helmen tegen die slecht ventileren. Sommige, zoals de Bontrager Blaze met Wavecell-honingraatstructuur, ventileren wellicht iets mínder goed, maar zelfs dan raakt mijn hoofd niet oververhit. Maar goed, ik ben absoluut geen zweter, dus aan mij moet je eigenlijk niet vragen of een helm goed ventileert.
Aan de constructie van de Cube Frisk zal het in ieder geval niet liggen, met aan de voorkant en achterkant vijf grote gaten. Zo kan de lucht die aan de voorkant binnenkomt er aan de achterkant ongehinderd weer uit. Opvallend: de bovenkant is bijna geheel gesloten, op één relatief kleine doorstroomopening na.

Conclusie
Je voelt ‘m al aankomen natuurlijk; ik ben best wel enthousiast over de Cube Frisk Mips. Wat wil je, er is gewoon weinig mis deze helm. Z’n uiterlijk, z’n constructie, z’n gewicht, z’n veiligheidsvoorzieningen, z’n ventilatie. En dan natuurlijk z’n pasvorm, maar dat is altijd een persoonlijk dingetje. Want bij mij zit deze helm lekker, maar bij jou misschien niet. En dan is er natuurlijk nog de prijs. Nog geen 90 euro is best wel een goede deal voor een helm met Mips. Dus als je in de markt bent voor een helm met zonneklep en een anti-rotatiesysteem, dan kan ik de Frisk van Cube van harte aanbevelen.
Cube Frisk Mips-mountainbikehelm: prijs en specificaties
- Prijs: € 89,95
- Gewicht: 323 g (maat M, gemeten)
- Maten: S (49-55), M (52-57) en L (57-62)
- Kleuren: zwart, wit, bordeaux rood, geel
- Garantie: € 12,- crash replacement-korting
Meer informatie: cube.eu
Volgens mij is dit Arjan helemaal niet joh!