Tekst & foto’s: Arjan Kruik
Deuter: van postzakken naar rugzakken
Als je ooit ’s een wandel- of trekkingrugzak hebt gekocht, dan in de kans groot dat het een Deuter is. Dit Duitse merk is namelijk een van de grootste fabrikanten van rugzakken ter wereld. Het merk gaat ver terug: het bedrijf werd al in 1898 opgericht door de Beierse ondernemer Hans Deuter, die postzakken en -tassen produceerde voor de Beierse Post. En van een posttas is het blijkbaar maar een kleine stap naar een rugzak. De Attack 20, die wij de afgelopen maanden gebruikt hebben, is één van de veertig fietsrugzakken die Deuter in z’n assortiment heeft. De Attack-reeks omvat naast de Attack 20 ook de 8 JR (voor kinderen), de 16, de 18 SL (voor vrouwen) en de 22 EL (voor lange mensen). Alle Attack-modellen zijn uitgerust met een geïntegreerde, TÜV gecertificeerde rugbeschermer van Sas-tec.
Voor ik op de rugzak zelf inga eerst nog even iets over Deuter in het algemeen. Zoals wel meer bedrijven in de buitensportindustrie zijn ze begaan met het milieu en de natuur. Ook wel logisch, want zonder natuur om in te recreëren is het ook gedaan met de verkoop van rugzakken. Maar goed, niks mis met een gezonde dosis opportunisme als die ook het algemeen belang dient, toch? Zo is de Deuter Attack 20-rugzak PFAS-vrij en is de binnenstof gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Daarnaast biedt Deuter een levenslange reparatieservice. Allemaal zaken die niks over het product zelf zeggen, maar die je wel kan meenemen in je overwegingen bij het uitzoeken van een nieuwe rugzak.
Visco-elastische rugbeschermer
Mountainbike-rugzakken zijn er natuurlijk in overvloed. Een belangrijke reden om voor een Deuter Attack te gaan, is de in het rugpand geïntegreerde rugbeschermer van de gespecialiseerde fabrikant Sas-tec. Het betreft een 16 millimeter dikke plaat van het type SCA-500, die is gemaakt van een visco-elastisch materiaal dat over zeer goede schokabsorberende eigenschappen beschikt. De beschermplaat voldoet aan de norm EN 1621-2 level 1, die bij veel enduro-wedstrijden verplicht is.
Om het gewicht binnen de perken te houden en vooral ook om de ventilatie te waarborgen is deze plaat op verschillende plekken van gaten voorzien. Naast bescherming biedt de Sas-tec-plaat de rugzak ook structuur. Het verstevigende, interne frame dat veel rugzakken kenmerkt, is in de Deuter Attack 20 dus niet aanwezig; die rol heeft de beschermplaat overgenomen.
Merk op: de Sas-tec-plaat beschermt alléén tegen puntbelasting. Denk hierbij aan een val tegen een rots of boomstronk. Bescherming tegen het doorknikken van de rug in de verkeerde richting, zoals veel rugbeschermers voor skiërs en snowboarders die bieden, kan je van de Deuter Attack dus niet verwachten.
Draagsysteem, fixatie en ventilatie
De heupband van de de Deuter Attack is bovengemiddeld breed en bovendien aan de binnenkant voorzien van een gripvast weefsel met een open structuur. Datzelfde stroeve weefsel vind je ook aan de binnenkant van de schouderbanden én op de twee langgerekte, verticale kussens op het rugpand. Deze houden het rugpand weg van de rug, zodat er lucht tussen het rugpand en de rug kan blijven stromen. De open structuur van de kussentjes moet dit effect ondersteunen. Klinkt mooi, maar op warme dagen wordt m’n fietsshirt met name onder de kussentjes toch nog flink nat.
Dat komt voor een deel omdat die kussentjes niet al te dik zijn. Dat is minder optimaal voor de ventilatie, maar juist béter voor de fixatie. Hoe dichter een rugzak tegen de rug aanzit, hoe stabieler. Hebben veel rugzakken de neiging op en neer te hobbelen en van links naar rechts en weer terug te slingeren, de Deuter Attack blijft stoïcijns op z’n plaats. Hierdoor hindert deze rugzak tijdens het fietsen veel minder dan andere modellen.
Uitrusting en detaillering
Dat Deuter al wat langer dan vandaag of gisteren rugzakken maakt is aan de Attack 20 af te zien. Alles is even doordacht, netjes en praktisch. Ik ga hier niet de hele lijst met kenmerken met je doornemen, want dan blijf ik bezig. Wil je weten wat er allemaal op en aan zit moet je de foto’s hieronder maar even bekijken. Overigens zitten er ook een paar zaken niét op de Attack 20. Zo ontbreekt bijvoorbeeld een apart vak aan de onderkant voor het opbergen van regenkleding. Zeker geen dealbreaker, maar wel minder praktisch als je je natte regenjas wilt opbergen nadat de bui weer is overgetrokken. Nu moet die natte jas in het hoofdvak.
Ook mis ik een plek om banden- en/of demperpomp op te bergen. Beide heb ik eigenlijk altijd bij me. En bij mijn eigen rugzak hebben ze samen een eigen vak aan de zijkant van de rugzak. Bij de Deuter Attack heb ik de demperpomp onderin het hoofdvak gestopt en heb de bandenpomp in een van de twee bidonvakken gestoken en geborgd met een compressiebandje. Werkt ook prima.
In de praktijk
Beschermers, vakjes, gadgets, het is allemaal mooi en tof, maar als een mountainbike-rugzak niet goed zit heb je er niks aan. De afgelopen maanden – ik verkeer in de gelukkige omstandigheden dat ik afgelopen zomer meerdere weken in de Alpen heb kunnen doorbrengen – ontpopte de Deuter Attack 20 zich als het om draagcomfort en stabiliteit gaat tot een van mijn favoriete mountainbike-rugzakken. Ik schreef het hierboven al: waar veel rugzakken in snelle en lastige afdalingen alle kanten op slingeren, daar blijft de Attack 20 op z’n plaats. Dat wil zeggen: tussen m’n schouderbladen en boven m’n onderrug. Zo zit er niks in de weg, wordt mijn balans niet verstoord en kan ik al m’n aandacht geven aan de afdaling.
Náást de fiets, dus als je er iets uit moet halen of in moet stoppen, slaat de Attack 20 ook geen slechte figuur. Het hoofdvak is wat het moet zijn, zonder toeters en bellen. Zeg maar een koker waar je alle volumineuze zaken in kunt storten. En voor de kleinere zaken zijn er de heupvakken, het kaartenvak, het topvak en het achtervak. De plaatsing en indeling van al deze verschillende vakken is logisch en overzichtelijk, zodat je snel gevonden hebt wat je nodig hebt. Oké, je went natuurlijk, maar ik vind het prettig dat ik de zaken die ik nodig heb intuïtief kan vinden.
Conclusie
Superfijne rugzak, die Deuter Attack 20, ik kan niet anders zeggen. Okay, zoals ik hierboven al schreef is de ventilatie niet optimaal. Maar daar staat tegenover dat de fixatie en stabiliteit dat wel zijn. En op spannende trails heeft dat bij mij prioriteit. Deze rugzak zit als een huis. Daar komt bij dat de Deuter Attack 20 buitengewoon praktisch is. Alles dat je nodig hebt zit er op en aan. Behalve dus een apart vak voor je natte regenjas en/of -broek.
Ook de kwaliteit van de gebruikte materialen en de constructie is boven alle twijfel verheven. Natuurlijk, na een paar weken intensief gebruik in de Alpen heeft mijn Attack 20 wel wat patina gekregen. Maar even een rondje door de wasmachine en hij is weer als nieuw. Maar los van de schmutzigkeit die is doorgedrongen in de stof, werkt alles nog zoals het moet werken. Van scheuren, rafelen en uitzakken is totaal geen sprake.
“De ventilatie niet optimaal. Maar daar staat tegenover dat de fixatie en stabiliteit dat wel zijn. En op spannende trails heeft dat bij mij prioriteit.”
En die rugbeschermer? Die zit onopvallend en onmerkbaar in het rugpand te wachten tot-ie in actie moet komen. En heeft-ie dat gedaan, in actie komen? Even drie keer afkloppen op massief eikenhout, maar ik ben dit seizoen nog geen enkele keer onderuit gegaan. En dat wil ik graag zou houden. Desondanks: beter mee verlegen dan om verlegen. Je koopt toch ook geen auto zonder veiligheidsgordels omdat je nog nooit een botsing hebt gehad, toch?Of de twintig liter inhoud volstaat, hangt helemaal af van wat je met deze rugzak wilt gaan doen. Voor lange dagtochten is het opbergvolume meer dan voldoende, zelfs als je de hele dag op jezelf aangewezen bent en je dus ook eten en water moet meenemen. Rijd je graag meerdaagse tochten van berghut naar berghut, dan is de Deuter Attack 20 wellicht iets te klein en ligt een rugzak van een liter of dertig meer voor de hand.
Deuter Attack 20 mountainbike-rugzak: prijs en specificaties
- Volume: 20 l
- Afmetingen (h x b x d): 50 x 28 x 20 cm
- Gewicht: 1,6 kg
- Aanbevolen belading: 2 tot 6 kg
- Aanbevolen lichaamslengte: 170 tot 195 cm
- Aanbevolen ruglengte: 44 tot 54 cm
- Materiaal: polyamide (buitenstof) en polyster (voering)
- Beschermingsklasse Sas-tec-rugbeschermer: EN 1621-1
- Kleur(en): groen-khaki, grijs-zwart, blauw-beige (getest)
- Prijs: € 240,00
Meer informatie: deuter.com