Test | Knog Scout fietsalarm met traceerfunctie

Het Australische Knog – bekend van z’n belletjes en verlichting – introduceerde met de Scout ‘de toekomst van fietsbeveiliging’. Een digitaal apparaatje voor op je fiets met een bewegingsdetector én alarm, verbonden met je telefoon. Een luid alarm, aldus Jeroen die de Scout uit probeerde. “85 decibel is ruim voldoende om bandieten op andere gedachten te brengen. Wordt je fiets toch meegenomen door het boevengilde, dan komt de traceerfunctie erg van pas. Maar het nadeel voor Android-telefoongebruikers is vooralsnog dat ze er een iPhone voor moeten aanschaffen.”

Tekst & foto’s: Jeroen van den Brand

Knog Scout Bike Alarm met traceerfunctie – Find My Tracker

Het Knog Scout fietsalarm komt met speciale schroeven en een felgele hoes om visueel al duidelijk te maken dat je niet graag afstand doet van je tweewieler.

Als jij het type biker bent dat graag halfweg de rit bij de bakker binnenstapt, of de lokroep van een terras niet kan weerstaan, dan kijk je meestal meer dan eens goed rond. Niet zo zeer in de vitrine of op de menukaart, maar naar een veilig parkeerplek voor en met zicht op je fiets. Eenmaal geparkeerd blijf je zeer waarschijnlijk met argusogen kijken naar mensen die je tweewieler óók interessant vinden. En dan niet op de “Wow, toffe fiets heb je, vertel er eens wat over!”-manier. Er zijn helaas genoeg mensen die interesse hebben in het lenen van je fiets, zónder hem terug te brengen. Nu kun jij de bakker nog vragen aan je fietsmaatje om buiten op de fietsen te letten, maar bij een terrasbezoek werkt dat niet echt. Althans, in toerbeurt op de fietsen letten en een versnapering verorberen, klinkt ook niet echt gezellig.

Knog Scout: Fietsalarm én tracker

Maar ja, wat dan? Een slot meenemen? Dat is zeker een optie. Er zijn uiterst compacte sloten te vinden, maar veelal zijn die niet gewapend tegen een fatsoenlijke kabelkniptang. Het Australische accessoiremerk Knog heeft met hun Scout een andere benadering. Dat is een fietsalarm en tracker inéén. Het kleine, via een USB-C-kabel (niet meegeleverd) oplaadbare apparaatje monteer je eenvoudig op de montagepunten van een bidonhouder. De Scout wordt geleverd met twee bouten met een ronde kop met twee inkepingen. Het monteren en demonteren kan dan ook alleen met de specifieke sleutel die Knog met het fietsalarm meelevert.

Met opvallende gele jas, of ‘stealthy’

Standaard komt het apparaatje met een felgele siliconenhoes. Niet dat die nodig is voor de bescherming tegen de elementen; Knog heeft het Scout fietsalarm een IP66-bescherming gegeven. Dat betekent dat-ie tegen flinke stralen water kan. Dus voor het poetsen van je fiets, hoef je het apparaatje niet van je fiets af te nemen. De gele hoes heeft in feite maar één functie: opvallen. Want dat alleen al geeft snoodaards mogelijk al de hint dat jij beslist geen afstand wilt doen van je materiaal. De Scout neemt niet per se de ruimte in van je bidon; je kunt ze namelijk ook in samenspel monteren. De meegeleverde bouten zijn daar lang genoeg voor. Die gele hoes past dan niet meer en het geheel oogt dan zelfs behoorlijk stealthy.

Knog Scout Bike Alarm met traceerfunctie – Find My Tracker

Je monteert de Scout op de montagepunten van een bidonhouder.

En met z’n gele jas valt-ie al van ver op.

Knog Scout Bike Alarm met traceerfunctie – Find My Tracker

Je kunt het Knog Scout fietsalarm ook in combinatie met een bidonhouder monteren. Hij valt dan nog nauwelijks op. Totdat-ie afgaat…

Knog Scout Bike Alarm met traceerfunctie – Find My Tracker

De bouwhoogte is beperkt, dus je komt niet snel in de knoei met een andere bidonhouder. Behalve op mijn fiets, waar ik sowieso al een adapter nodig heb van Problem Solvers om twee bidonhouders samen te laten werken.

Fietsalarm

Gele hoes of niet; de Scout is een digitaal apparaat dat flink wat geluid produceert. Na montage op je fiets, koppel je de Scout via bluetooth met je iPhone. Ja, specifiek een iPhone. Een belangrijk deel van de applicatie die Knog biedt, leunt namelijk op de ‘Find My’ of ‘Zoek Mijn’-applicatie van Apple, maar daarover zo dadelijk meer. Eenmaal je fiets geparkeerd, activeer via het alarm via je de Knog-app of de knop op de zijkant van de Scout. Bewegingssensoren in de Scout detecteren of je fiets… uh ja, beweegt. De gevoeligheid van die detectie kun je eenvoudig instellen via de app. Voordat het alarm namelijk afgaat, geeft de Scout namelijk ook al korte pieptonen wanneer er kleine bewegingen worden gedetecteerd. Daarmee is het dus óók al een waarschuwing voor anderen die hun fiets tegen de jouw aan zetten – per ongeluk of niet.

Worden de bewegingen groter of blijven ze langer doorgaan – ergo: wil een schavuit je fiets pakken – dan gaat het alarm af. En dat doet het met 85 decibel. Geloof me, dat is behoorlijk hard. Hard genoeg om meteen een effect te hebben: omstanders kijken beslist op en dat op zichzelf is in veruit de meeste gevallen ruim voldoende om de ploert op andere gedachten te brengen. Ben je zelf binnen bluetooth-bereik – proefondervindelijk vastgesteld op maximaal 15 meter zonder muren – dan produceert tegelijkertijd je iPhone flink geluid om je uit je genot van je lactosevrije cortado en glutenvrije muffin te halen.

Knog Scout Bike Alarm met traceerfunctie – Find My Tracker

De Knog-app is eenvoudig in gebruik. En ben je binnen circa 15 meter van je fiets terwijl het alarm afgaat, dan krijg je ook op je iPhone een flink alarm te horen.

Tracker

Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel omstanders springen tegenwoordig nog op als ze een alarm horen van iets dat toch niet van henzelf is? En er zijn genoeg leden van het schurkengilde die het ambacht dermate met verve uitvoeren dat ze zich ook niet snel laten afschrikken. Nog voordat er ook maar iemand stopt met livestreamen van het gebeuren op Facebook* en opspringt staat je tweewieler achter in een busje. Of de smiecht rijdt – met loeiend fietsalarm en al – simpelweg hard weg op je fiets. Het zijn scenario’s waar je liever helemaal niet mee bezig wilt zijn, maar hier(na) komt de traceerfunctie van de Knog Scout in beeld.

“Zolang de accu van de Scout nog spanning heeft kun je hem traceren. Neemt een onverlaat je fiets dus mee uit je schuur of garage, dan gaat het alarm weliswaar niet af, maar je kunt hem wél terugvinden.”

Als gezegd werkt de Scout momenteel alleen met Apple-telefoons samen. Apple heeft de ‘Zoek Mijn’-applicatie. Kort gezegd komt dat systeem er op neer dat apparaten met die technologie op afstand kunnen worden gelokaliseerd door middel van andere Apple-apparaten in de buurt. Als je de ‘Zoek Mijn’-app op je telefoon opent, wordt de locatie van je Knog live weergegeven op de kaart. Deze functionaliteit heb je altijd. Dus óók wanneer je het alarm op de Scout niet hebt geactiveerd. Zolang de accu van de Scout nog spanning heeft kun je hem traceren. Neemt een onverlaat je fiets dus mee uit je schuur of garage, dan gaat het alarm weliswaar niet af, maar je kunt hem wél terugvinden.

Aan jou of je zelf de held uit wil hangen of dat je de politie weet te motiveren een kijkje te gaan nemen. Het lokaliseren werkt behoorlijk nauwkeurig. Maar dat is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid Apple-producten met een internetverbinding in de directe omgeving. In erg afgelegen gebieden zal de tracering dan ook minder nauwkeurig zijn. Mocht je in de buurt zijn van je Scout, met daaraan – hopelijk – nog je fiets, dan kun je de Scout een alarmsignaal laten geven. Hiervoor moet je dan wel binnen het bluetooth-bereik zijn.

* Of was het nu TikTok wat de klok slaat? Ik hou het allemaal niet meer bij… Oh en ga van m’n gras af!

Knog Scout Bike Alarm met traceerfunctie – Find My Tracker

Knog maakt voor de traceerfunctie van de Scout gebruik van Apples ‘Find My’ (‘Zoek Mijn’) applicatie.

Gebruiksgemak

De installatiehandleiding kent niet extreem veel stappen en dat is niet omdat ze te kort door de bocht gaan. De integratie met Apple’s ‘Zoek Mijn’-app is daarbij ook eenvoudig en in een handomdraai gebeurd, ook door mij met doorgaans weinig geduld met nieuwerwetse digitale (s)p(r)ullen. Het activeren van het alarm gaat eenvoudig via de app of rechtstreeks op de Scout zelf. Voorwaarde is wel dat de Knog-app actief hebt en de telefoon dus binnen bluetooth-bereik van de Scout. Een tweetonig geluidssignaal en het oplichten van twee rode leds geven aan wanneer het alarm van de Scout is geactiveerd. De Knog-app biedt je overigens ook nog een stille modus. Hierbij maakt de Scout zelf geen geluid wanneer het ingeschakelde alarm getriggerd wordt, maar krijg je alleen een melding op je app als je binnen bluetooth-bereik bent. Wat hier praktisch het nut van is, krijg ik niet echt bedacht.

Accuduur

De oplaadbare accu zou – afhankelijk van het gebruik – tussen de twee en zes maanden mee moeten gaan. Niet extreem lang, maar ook weer niet dusdanig dat je vóór elke koffiebar-rit na moet gaan of je Betonnen Ron als bodybikeguard toch moet uitnodigen voor je fietsrit. Knog geeft aan dat wanneer je het fietsalarm dagelijks gebruikt, je de Scout elke twee maanden aan de lader moet hangen. Gelukkig denkt de Knog-app hier voor je; zodra het tijd wordt om een USB-C-kabel aan te sluiten, krijg je een notificatie op je telefoon.

Activeren van de Scout gaat eenvoudig door op de knop op de zijkant te duwen – ook wanneer de gele hoes is gemonteerd. Je kunt hem ook activeren vanuit de app.

Voor het opladen gebruik je een USB-C-kabel. Dit type USB-interface is stilaan de norm. Logisch dus dat Knog zelf geen kabel (en adapter) meelevert, want die heb je waarschijnlijk al wel een liggen.

Geen abonnement

Tot slot en misschien wel doorslaggevend voor velen: de Knog Scout werkt geheel zónder abonnement. In een tijd waarbij vrijwel geen enkele dienst écht gratis is of pas volledig kan worden gebruikt wanneer je een abonnement afsluit, vind ik dat best prijzenswaardig. Goed, Knog leunt bij z’n traceerfunctionaliteit natuurlijk volledig op Apples techniek en netwerk. En om daar gebruik van te maken betaal(de) je in feite (al). Als is het niet in de vorm van een abonnement, dan is het wel in de vorm van (een deel) van je privacy.

Conclusie

Net als een verzekering is het Scout Knog fietsalarm iets waarvan je eigenlijk nooit gebruik wil maken. Maar als het dan toch het geval is, ben je maar wat blij dat je het toch hebt. Of in het geval van de Scout mogelijk hád. In de eerste plaats werkt de Scout als afschrikmiddel. Ook al is Boris Boef misschien kleurenblind of vindt-ie het gele siliconenhoesje simpelweg niet afschrikwekkend; de 85 decibel die het fietsalarm produceert zal op z’n minst een goede schrikreactie veroorzaken. Voldoende om te besluiten je fiets te laten staan. Goed; een dun, compact kabelslot dat je in een frame- of zadeltas mee kunt nemen zal mogelijk minstens zo doeltreffend zijn. Maar een kabelslot is géén tracker. En de traceerfunctie werkt bij de Knog Scout altijd, óók als het alarm niet is geactiveerd. De enige voorwaarde is dat de accu nog spanning heeft.

De Scout is echt eenvoudig in gebruik. Eenvoudig genoeg om hem ook daadwerkelijk te benutten wanneer je besluit halfweg je rit een filterkoffietje te nemen, of helemaal je te laven met een uitgebreide french press-ervaring. De keuze van Knog om gebruik te maken van Apples ‘Zoek Mijn’-netwerk betekent echter wel dat je vooralsnog** dus een iPhone moet hebben om iets met de Scout te kunnen. En dat is meteen het grootste nadeel. Want zoals koffiezetten een bloedserieuze kwestie is voor sommigen, is de keuze van een telefoon dat evenzo. Dat, terwijl een Scout die alleen als fietsalarm dienst doet, ook al een interessante optie zou zijn, ook al heb je maar een Android-telefoon.

** Inmiddels heeft de distributeur ons laten weten dat Knog hard werkt aan een update, zodat de Scout ook compatibel is met het Android-platform. Het is echter nog onbekend wanneer deze versie beschikbaar zal zijn.

Knog Scout | Prijzen en specificaties

  • Afmetingen: 10,7 x 2,5 x 0,8 centimeter
  • Gewicht: 25 gram
  • Beschermingsgraad: IP66
  • Accu:
    • Accuduur: maximaal 6 maanden – tot 2 maanden bij dagelijks gebruik
    • Status indicatie op apparaat én via app
    • Oplaadbaar via USB-C poort (kabel niet inbegrepen)
    • Laadtijd: circa 4 uur
  • Compatibeliteit: Apple iOS (iPhone, Apple Watch, iPad)
  • Bediening: via knop op Scout en Knog app
  • Prijs: € 59,95

Website fabrikant: knog.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments